Arganolja är en riktigt populär olja för både hud- och hårvård. Arganoljan kommer från Marocko, där den pressas ur kärnorna av arganträdets frukter. Vår arganolja är ekologiskt odlad och rättvist handlad. Produktionen sker i ett Fair Trade-projekt som ger rättvisa arbetsvillkor till de kvinnor som arbetar med den tidskrävande framställningen och säkerställer hållbarheten kring odlingen. Lokalbefolkningens arbete med och kunskap om arganträdet är så unikt och värdefullt att det är listat som ett immateriellt världsarv av UNESCO. Den årliga skörden av arganträdets nötter minskar risken att träden huggs ner används som bränsle, något som tidigare hotade arganträdens fortlevnad.
I kvinnokollektivet produceras både raw arganolja – med sin karaktäristiska lite mustiga doft – och arganolja som filtreras för att ta bort doften som en del kan tycka är lite oangenäm (det är dock ingen illaluktande olja, och många föredrar oljan med naturlig doft). Båda oljorna håller samma höga kvalitet och har identiska nivåer av fettsyror och arganoljans unika och viktiga fytosteroler. Vi har valt att i första hand ha den doftlösa arganoljan i vårt sortiment. Du hittar arganoljan i vår webbutik här>
Just nu – Arganolja med doft, 25% rabatt!
Just nu har vi arganolja med doft till specialpris! Medan vi väntar på att nästa filtreringsomgång i Marocko ska bli klar, erbjuder vi nu arganoljan med doft till specialpris! Doften är mild, men med karaktäristisk, lite mustig, argandoft. Just nu får du hela 25% rabatt på arganoljan med doft. Gäller så långt lagret räcker! Du hittar arganoljan till specialpris i webshoppen här > Den doftlösa arganoljan är tillfälligt slut och väntas åter i mitten av Mars 2016.
Arganolja för hud- och hårvård:
Arganoljan är en mycket populär olja i både hudvård och hårdvård, och det är inte så konstigt med tanke på Arganoljans alla fina egenskaper:
Arganolja används i kosmetika för att revitalisera huden och är särskilt värdefull för torr, skadad och mogen hud. I hårvård ger arganoljan glans och lyster utan att kännas fet eller tynga ner håret; bra för torrt och frissigt hår.
Arganolja består dels av en bra balans enkelomättade, fleromättade och mättade fettsyror, dels av en unik synergi av bioaktiva ämnen. Arganoljan är därför utmärkt som en ansikts- och kroppsolja på egen hand, eller som en basolja i en blandning. (Läs allt om fettsyror och jämför oljor i Stora fettsyreguiden),
Arganoljas egenskaper i hud- och hårvård
Spektrat av oljans olika fettsyror vårdar, balanserar och skyddar hud och hår. Omega 6 (linolsyra) är en essentiell fettsyra, vilket innebär att kroppen själv inte kan nyproducera den, utan den måste tillföras genom kost och i hudvård. Linolsyran spelar en viktig roll i hudcellernas struktur och minskar så kallad transepidermal vattenförlust genom att förbättra hudens fuktighetsbevarande barriärskydd. På så sätt hjälper Arganoljan torr hud och gör även oljan lämplig för acnebenägen hud
Omega 9 mjukgör huden och har förmågan att få andra verksamma i en produkt att tränga bättre in i huden. Arganolja har även ett bra innehåll av mättade fettsyror som stärker och skyddar huden mot yttre påverkan.
För håret har arganoljan på senare år blivit en favorit hos många. Arganolja lämpar sig riktigt bra till hårvård då den ger mjukhet och lyster.
Utöver fettsyrorna består arganoljan av flera bioaktiva ämnen: Gamma-tokoferol (en sorts E-vitamin) är en välkänd och kraftig antioxidant som neutraliserar fria radikaler. Arganoljan är därför en idealisk ingrediens för att minska effekterna av hudens åldrande.
Arganoljan innehåller även unika fytosteroler: schottenol och spinasterol, som stödjer hudcellernas normala funktioner för en spänstig, återfuktad hud med en jämn ton. Dessa fytosteroler har i synergi tillsammans med flera olika triterpener, inklusive lupol, även anti-inflammatoriska egenskaper.
Hur använder jag arganoljan?
Argan som hårolja: Några droppar i topparna ger ett hår som känns friskt och starkt utan att tynga ner eller göra håret fett. Du kan även använda arganolja som en nattlig hårkur; krama in arganolja i hela håret och massera gärna hårbotten samtidigt. Låt verka över natten och tvätta ur på morgonen. Håret blir riktigt mjukt, följsamt och starkt! Som hårvårdsolja är argan särskilt bra tillsammans med broccolifröolja. För extra verksam kur för skalpen använd arganoljan tillsammans med hampfröolja och någon droppe eterisk rosmarinolja.
Du kan använda arganoljan som den är för ansikte och kropp. I ansiktet räcker det med några droppar på ren hud, gärna på hud som fortfarande är fuktig efter rengöring. I hudvårdsprodukter som ansiktsolja och creme är arganolja bra i kombination med oljor med en större del fleromättade fettsyror, t.ex. nyponfröolja eller granatäppleolja ger ett mycket närande recept med en långsiktig optimering av hudens barriärfunktion.
I söndags hade vi en riktigt rolig dag hos oss på Saltimporten i Malmö! Bloggarna Johanna Bradford och Hanna Stefansson anordnar med jämna mellanrum Frukostfolket (@frukostfolket på instagram), vilket innebär en mysig kreativ träff med frukost och workshop, och i söndags var det dags för workshop hos oss på Organic Makers. Efter finfrukost och mingel höll vi i en workshop där man gjorde sin egen ekologiska ansiktsolja.
Först hade vi en liten föreläsning om alla våra ekologiska oljor och oljelösliga extrakt, hur de funkar i hudvård, och hur man komponerar sin egen perfekta ansiktsolja. Sen var det dags att blanda sin egen ansiktsolja med hjälp av de nyvunna kunskaperna.
Resultatet efter en stunds knåpande och funderande över ingredienser är en riktigt bra, helt ekologisk ansiktsolja, helt personlig anpassad!
Efter påsk 2016 kommer vi att ha ytterligare några DIY ansiktsolja-workshops. Datum är inte bestämda än, så håll utkik här i bloggen, på vår facebook eller instagram för att inte missa när vi släpper datum och biljetter!
Tack vara det växande intresset för naturlig och ekologisk hudvård har det kommit flera bra och ekologiska alternativ till kemiska solskydd och produkter fulla med syntetiska ingredienser. Och på senaste tiden har Karanjaoljan, pongamia glabra seed oil, blivit en av de absolut mest populära ingredienserna i ekologiskt solskydd, helst i kombination med fysikaliska solfilter som titandoxid och zinkoxid. Vi har även sett flera nya ekologiska solskyddsprodukter som bara innehåller karanjaolja som huvudingrediens, kombinerat med några andra oljor som även är bra för vård av huden inför och efter solen, t.ex havtornsolja och morotsolja med sina karotener och granatäppleolja som har riktigt fina antioxidanta egenskaper.
Har du tittat på, eller till och med införskaffat, en ekologisk solskyddsprodukt är chansen stor att du har sett karanjaolja, Pongamia glabra seed oil, bland huvudingredienserna i innehållsförteckningen (ju längre upp på ingredienslistan en ingrediens kommer, desto mer innehåller produkten av den. Den ingrediens som produkten till största del består av står alltså först). Karanjaoljan har nämligen en uppmätt solskyddsfaktor på ca SPF 30 enligt SPF-mätningar gjorda i laboratorier, vilket flera hudvårdstillverkare insett gör den idealisk i naturliga solskyddsprodukter! Karanjaolja innehåller flavonoiderna karanjin och pongamol; bioaktiva flavonoider som till sin kemiska struktur liknar det syntetiska solfiltret avobenzone, men är helt naturligt, och det är dessa som fungerar som ett naturliga UVA- och UVB filter. Att karanjaoljan också är känd för sina inflammationshämmande, antibakteriella och insektsavvisande egenskaper gör inte saken sämre.
Vegetabiliska oljor och solskyddsfaktor
Att ange ett helt bestämt SPF på enskilda vegetabiliska oljor kan inte göras. Även om ett flertal oljor har ett inbyggt solskydd är det många faktorer som påverkar hur effektivt ett skydd verkar, och man ska aldrig chansa, utan vara försiktig och prova sig fram varsamt. För att ange en SPF-faktor måste den färdiga sammansatta produkten man använder genomgått kliniska SPF-tester i sin exakta formulering. Hur skyddet fungerar beror också på hur mycket som används, hur snabbt oljan tränger in i huden (den ska gärna stanna kvar på huden, därför är det bra att göra en tjockare salva med bivax), och hur ofta den används. Att kombinera solskyddande oljor med fysikaliskt solskydd; titandioxid eller zinkoxid, ger bäst skydd.
Andra oljor som brukar nämnas för sina solskyddande egenskaper är hallonfröolja och kokosolja, och det finns vissa studier som tyder på att de ger ett visst skydd. Dock används de sällan i kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter, vilket är en indikation på att de inte ger tillräckligt extra solskydd i en produkt med t.ex titanoxid som fysikalisk solskyddsingrediens. Uppgifter om oljors solskydd ska inte tas som en absolut sanning. En del tycker dock att hallonfröoljan fungerar bra – och kombinerar du den med titandioxid eller zinkoxid (se nedan) får du en produkt med även fysikaliskt skydd. Om du blandar bara oljor och oxider flyter oxiderna till botten med tiden, och oljan måste därför omskakas inför varje användning.
Det finns också en grupp oljor som innehåller en massa bra ämnen för att förbereda huden för solen och bygga upp hudens skydd mot solens skadeverkningar. Särskilt oljor och extrakt rika på karotener, t.ex morotsextraktolja och havtornsolja erbjuder dessa egenskaper, och kraftigt antioxidanta oljor som t.ex granatäppleolja är också bra i solen. I en produkt som används i solen är det dessutom viktigt att tillsätta en extra antioxidant (oljornas inbyggda räcker inte, då antioxidanter är mer komplexa än så) som naturlig e-vitamin eller ekologisk rosmarin antioxidant, som förhindrar oljornas oxidation i solljus.
Vill du göra ditt eget solskydd är karanjaolja alltså en bra bas (gärna i så stor andel som 60-90%). Det är dock viktigt att veta att de solskydd du gör själv inte är SPF-testade i ett laboratorium enligt fastställda kriterier, och därför inte kan ges något bestämt SPF. Använder du oljan ren så prova ut hur den funkar på dig med försiktighet, hur mycket du behöver använda och hur ofta. Gör du en sammansatt produkt, tillsätt gärna fysikaliskt solskydd, titandioxid eller zinkoxid.
Fysikaliskt solskydd: titandioxid och zinkoxid
Som aktivt solskyddande ingrediens i solskyddsprodukter får bara vissa ämnen användas. Av dessa knappt 30 ämnen som är godkända av EU är alla kemiska solskydd utom två; titandioxid och zinkoxid. Titandioxid och zinkoxid är fysikaliska solskydd, d.v.s de verkar genom att dess partiklar reflekterar bort solens strålar från huden. Titandioxid och zinkoxid är också vita pigment och ger därför en lite vit ton på huden när de används i solskydd, men med rätt formulering av produkten brukar detta inte vara något större problem. Zinkoxiden har dessutom hudvårdande egenskaper som anti-irritant välkänt från klassiska zinksalvor. En tumregel är att mellan 5-10% titandioxid eller zinkoxid ger ett medel till högt solskydd. Titandioxiden och zinkoxiden i Organic Makers sortiment innehåller inte nanopartiklar, d.v.s. partiklarna är inte tillräckligt små för att upptas av kroppen, vilket gör dem helt säkra att använda i dina egna hudvårdsprodukter.
Hur funkar SPF?
Det är lätt att tro att t.ex SPF 20 är dubbelt så skyddande jämfört med SPF 10, men så enkelt är det inte. Se tabellen nedan. En SPF-faktor anger hur mycket produkten skyddar mot solens UVB-strålar. Dock finns direktiv från EU att en solskyddsprodukt även måste skydda mot minst en tredjedel av solens UVA-strålar. Lite förenklat kan en säga att UVB är den våglängd av solljuset som gör att du bränner dig i solen och UVA gör att huden åldras i förtid och kan orsaka hudcancer.
SPF 10: ska skydda mot 90% UVB-strålning
SPF 15: ska skydda mot 93% UVB-strålning
SPF 30: ska skydda mot 97% UVB-strålning
SPF 50: ska skydda mot 98% UVB-stråling.
Recept på solskyddskräm
Här har vi tagit fram ett grundrecept på solskyddskräm med medelhögt solskydd (definitiv SPF kan inte anges). Krämen innehåller karanjaolja, morotsolja eller havtornsolja, bivax och titandioxid eller zinkoxid (ej nano), ingredienser som som alla är flitigt använda i ekologiska kommersiella solskyddsprodukter. Krämen ger en inte allt för stor viteffekt, utan smälter snabbt in i huden. Tack vara bivaxet tål krämen även vatten. Tänk dock på att iaktta försiktighet när du vistas i solen och smörj in dig ofta.
Ja, det går faktiskt att göra sin egen naturliga solskyddskräm! För att göra en riktigt bra kräm med medel till högt solskydd använder vi oss av samma ingredienser som hos kommersiella ekologiska hudvårdsmärken. Karanjaolja, morotsolja, bivax och titandioxid (eller zinkoxid). En exakt solskyddsfaktor, SPF, kan inte anges för receptet, då det inte genomgått SPF-tester i laboratorium, men med både fysikaliskt skydd (titanoxid eller zinkoxid) och karanjaolja med sina naturligt solskyddande egenskaper blir det här en kräm med medelhögt till högt skydd. Morotsolja, eller havtornsolja som du också kan använda, innehåller rikligt med karotener, flavonoider och fytosteroler som är bra vid solexponering, och bivaxet ger ett extra skydd genom att produkten stannar kvar bättre på huden och motstår vatten.
Du ska dock prova ut krämen med försiktighet, läs vårt inlägg om solskydd innan du sätter igång!
DIY Solskyddskräm med karanjaolja, morotsolja, bivax och titan/zinkoxid
Väg upp 5 g av morotsoljan/havtornsoljan och sedan 5 g titanoxid eller zinkoxid i en värmetålig behållare. Rör samman noggrant till en jämn smet utan korn eller klumpar. Tillsätt sedan resterande 5 g av oljan och fortsätt röra ut. Det är viktigt att pulvret blir helt löst i oljan. När du har en jämn smet tillsätter du övriga ingredienser (utom ev eteriska oljor) och värmer sedan under omrörning i ett vattenbad, eller på korta intervaller i mikrovågsugn, tills bivaxet är helt smält.
När allt har smält flyttar du över behållaren till ett kallt vattenbad och rör om kontinuerligt medan krämen stelnar till. Detta gör du för att få en krämig konsistens i stället för en fast kaka, som det blir om du bara häller upp den smälta massan direkt och låter stelna. Om krämen stelnar för snabbt tar du upp den ur det kalla vattenbadet en stund medan du fortsätter röra. Vill du doftsätta din kräm tillsätter du 20-30 droppar eterisk olja när krämen svalnat en stund. Alla våra eteriska oljor är i lagom dosering säkra att använda i solen (ej fotosensibiliserande). När krämen blivit krämig av omrörningen kan du hälla upp den på burk och låta den vila och stelna klart utan omrörning. Det kan ta upp till ett dygn i rumstemperatur innan krämen nått sin slutgiltiga fasthet.
Receptet blir ca 100 ml. Fördela i glasburkar av valfri storlekar, eller t.ex. en 75 ml PET-burk och en 30 ml glasbruk. Krämen är dryg och räcker länge.
Håll myggen borta med egentillverkad naturlig ekologisk myggolja eller myggspray, ett välfungerande och mycket bättre alternativ till kemiska bekämpningsmedel!
Att göra din egen myggolja är lätt som en plätt; du behöver bara tre ingredienser. Först en basolja för att lösa den myggavvisande eteriska oljan i. Till detta kan du egentligen använda vilken hudvårdande basolja du vill; mandelolja, aprikosolja, jojobaolja med flera, men vi använder Karanjaolja av två specifika anledningar. Karanjaoljan är i sig insektsavvisande (som en kusin till Neem är den traditionellt använt i Ayurvedisk medicin för sina vårdande och insektsavvisande egenskaper). Dessutom har Karanjaoljan en påvisad och uppmätt solskyddsfaktor på upp mot SPF 30, vilket är en extra bonus i en myggolja som ju framförallt används på sommaren.
Den andra ingrediensen är eterisk olja citroneukalyptus. Citroneukalyptus är den eteriska olja som innehåller högst andel av ämnet citronellol av alla eteriska oljor. Citronellol, och alltså citroneukalyptus, har genom omfattande forskning visat sig ha minst lika bra mygg- och insektsavvisande egenskaper som det kemiska insektsbekämpningsmedlet DEET, och rekommenderas därför av t.ex hjälporganisationer världen över som ett naturligt alternativ för att skydda sig mot mygg. Upp till 15% eterisk olja citroneukalyptus kan användas i ett myggmedel som smörjs in på utsatta områden vid behov.
Slutligen behöver vi en antioxidant som ger en hållbarhet på myggoljan över hela sommaren och mer därtill (hållbarheten på den här oljan med antioxidant är ca 1 år). Detta är särskilt viktigt då myggoljan innehåller en så pass stor andel eterisk olja och en eterisk olja är extra känslig för oxidation. Som antioxidant kan du välja naturlig E-vitamin eller ekologiskt rosmarinextrakt enligt dosering för respektive produkt, eller Makersantioxidant Rosmarin, ett ekologiskt rosmarinextrakt som är speciellt framtaget för att vara extra lätt att dosera i egentillverkade produkter i mindre volym; det doseras med 1% av den färdiga produkten.
DIY myggolja ca 50 ml
Enkel men mycket effektiv myggolja med citroneukalyptus som ger ett effektiv skydd mot mygg i en bas av karanajaolja som också har insektsavvisande egenskaper och dessutom ger ett visst solskydd. Det går att byta ut karanjaolja mot en annan basolja, t.ex mandel– eller jojobaolja, för ett effektivt myggskydd utan karanjans egenskaper.
Blanda alla ingredienser i lämplig behållare och häll upp på lämplig flaska, eller blanda ingredienserna direkt i flaskan och rör om. Vi använde en 50 ml brun glasflaska med pump som du hittar här.
Hållbarhet: Med antioxidant som skyddar mot oxidation håller myggoljan i ca ett år.
DIY myggspray ca 30 ml
Den här myggsprayen med vatten som bas behöver skakas om kraftigt innan varje användning för att den eteriska oljan ska tillfälligt blanda sig med vattnet och kunna sprayas ut. Då hållbarheten på sprayen är kortare än för myggoljan gör vi en lite mindre spray på 30 ml.
Ingredienser:
26 ml rent vatten (renat vatten på flaska, finns på apotek, eller rent kranvatten som kokats upp och fått svalna innan användning)
4 ml (100-120 droppar) eterisk olja citroneukalyptus
Gör så här:
Häll upp vattnet i en 30 ml glasflaska med spray. Tillsätt eterisk olja. Skruva åt spraykorken ordentligt; den har en brytring som ska förseglas, du ska dra åt tills du hör ett litet knakande och spraykorken sitter åt ordentligt.
Skaka flaskan kraftigt innan varje användning för att den eteriska oljan ska blanda sig med vattnet.
Hållbarhet: Myggsprayen har kortare hållbarhet än myggoljan eftersom en antioxidant inte kan tillsättas (antioxidanten är inte vattenlöslig). Hållbarheten är ca 2-4 månader vid normal förvaring.
Eteriska oljor
Eteriska oljor innehåller naturligt kraftfulla ämnen som har olika effekter. I eterisk olja Citroneukalypus är det framförallt den höga halten av ämnet citronellol, som är påvisat den mest effektiva eteriska ämnet mot mygg och insekter, som ger oljan dess effekt. Andra eteriska oljor med insektsavvisande egenskaper är Geranium och Palmarosa (ämnet geraniol), Kryddnejlika (eugenol) och Pepparmynta. Även Lavendel har viss insektsavvisande effekt, och verkar dessutom lindrande på myggbett. Oljorna kan även blandas med varandra för att få en önskad doft.
Användning av eteriska oljor ska alltid ske med försiktigthet och i de doseringar som angivs. Varningstexter måste enligt lag finnas på eteriska oljor på grund av deras starka koncentration. Varningsmärkningen gäller outspädd olja, ej i färdig produkt, och eteriska oljor ska aldrig användas outspädda på huden. Varningsmärkningen varierar beroende på vilka verksamma ämnen den eteriska oljan innehåller.
Gör ditt eget fuktgel med naturlig vegansk hyaluronsyra
Nu kan du göra ditt eget naturliga hyalurongel! HA-gel är en riktigt bra fuktgivande och vårdande produkt som kan användas på hela kroppen, och även som hårvård. Som ansiktsvård är HA-gelen oslagbar, och kan användas varje dag.
Tips: Har du torra, skadade hudpartier som är svåra att få bukt med? Prova att smörja med hyalurongel och sedan en olja. Det brukar ge bra effekt redan efter några dagar, även när inget annat hjälper.
Hyaluronsyra i hudvård: så funkar det
Vad är hyaluronsyra?
Hyaluronsyra (HA) är en fantastiskt fuktgivande och vårdande hudvårdsingrediens som blivit väldigt populär i hudvård. Det är en polysackarid som finns naturligt i kroppen och har en viktig funktion för en frisk och hälsosam hud. Hyaluronsyra (HA) reglerar hudens vattenhalt, spänst och fördelning av näringsämnen. Att just den här polysackariden har en otrolig förmåga att bind fukt till huden, minst 1000 gånger sin egen vikt i vatten, förklarar varför Hyaluronsyra har blivit enormt populär som fuktighetsgivare i hudvård. Vilken tur då att hyaluronsyra kan vara både naturligt och vegansk, och användas i egentillverkade ekologiska hudvårdprodukter!
Den form av Hyaluronsyra som är löslig i vatten och som används i hudvård är hyaluronsyra i sin saltform: sodium hyaluronate. HA är alltså inte en syra i bemärkelsen att den är sur (har lågt pH-värde).
Hyaluronsyra finns med flera olika ursprung. Den kan vara såväl naturlig som syntetisk, animalisk eller vegansk. Det framgår inte av en innehållsförteckning (INCI:(eller sodium hyaluronate) vilket ursprunget är. Vår hyaluronsyra, både den högmolekylära och den lågmolekylära, är naturlig och vegansk, framställd genom fermentering av majs & betor och godkänd i ekologiskt certifierade hudvårdsprodukter (COSMOS).
Hur funkar hyaluronsyra på huden?
HA har olika egenskaper beroende på sin molekylvikt. Lite förenklat så används högmolekylär HA för att ge skapa en fuktighetsbevarande barriär för överhuden; den bildar en len och skön “film” som ger fukt till och skyddar överhuden. Den högmolekylära formen bildar en gel om den doseras med mer än 0.5% (ca 0.5-0.8%). Högmolekylär HA används även till hårvård.
Med låg molekylvikt kan HA tränga in djupare i huden och verka, vilket ger en så kallad “plumping”-effekt som gör att huden känns mera slät och reducerar rynkor. Med lågmolekylär HA kan du med andra ord verkligen återfukta din hud på djupet.
Hur gör jag DIY hudvårdsprodukter med Hyaluronsyra?
Hyaluronsyra är en ingrediens som är ganska lätt att använda. Svårigheten ligger i doseringen; med en dosering under 1% behöver du en noggrann våg när du väger upp pulvret. Har du inte en supernoga våg anger vi hur du doserar med hjälp av ett vanligt kryddmått.
HA används i produkter som ansiktsvatten, gel och cremer. I vatten och gel doseras HA med upp till 1% av varje molekylvikt och i cremer med upp till 0.5%. Hyaluronsyra är vattenlöslig och går inte att använda i oljebaserade produkter.
Högmolekylär HA bildar gel med en dosering över 0.5%. På grund av sin förmåga att dra till sig vatten tar högmolekylär HA lite tid (några timmar) att lösa sig. Klumparna som inte går att röra ut i början löser sig av sig själv efter en stund! En lagom dosering för ett pumpbart gel är 0.75-0.8% högmolekylär HA. Högre dosering gör gelen för tjock för pumpflaska.
Lågmolekylär HA går snabbare att lösa och är även en bra aktiv ingrediens i ansiktscremer för fukt och anti-age. Det enklaste sättet att tillsätta HA i ett cremerecept är att lösa upp pulvret (doseras med 0.1-0.5%) i vattenfasen. Du byter ut lika stor mängd vatten mot HA.
Professionellt hyalurongel med två olika molekylstorlekar
Här kombinerar vi två molekylstorlekar för att få olika verkan och effekt. En riktigt professionell DIY hudvårdsprodukt som kommer att göra skillnad för din hud!
För extra boost av fukt använder vi natriumlaktat som är en naturlig fuktighetsfaktor i huden (NMF). Även mjölksyra är en NMF och ger gelet ett svagt surt pH-värde (pH ca 4-5-5.5), som hudens eget, vilket också är gynnsamt för hållbarheten.
Du måste konservera ditt gel om det ska hålla mer än några dagar! Makerskonservering kan göra gelet grumligt, så här konserverar vi med naturlig pentylenglykol, som är en mycket bra multifunktionell ingrediens. Pentylenglykolen är en fuktighetsbevarare som dessutom ger en mycket skön känsla i produkter, och dess antimikrobiska verkan gör att den kan användas som ensam konservering i ansiktsvatten och gel (pH-reglera som vanligt). I cremer och emulsioner räcker det inte med bara pentylenglykol som konservering, så då används pentylenglykol tillsammans med t.ex Makerskonservering.
I det här receptet kan du utesluta den lågmolekylära HA’n om du inte vill använda båda. Du kan även utesluta natriumlaktat, men då blir hållbarheten något sämre då natriumlaktat har en pH-stabiliserade verkan. Ersätt med motsvarande mängd vatten.
Hållbarhet:
Med pentylenglykol och mjölksyra: ca 8 månader. Utan pentylenglykol: max 1 vecka.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom hyaluronsyrorna i en ren glasbägare och rör om. Väg upp (eller mät med kryddmått) och tillsätt båda molekylvikterna hyaluronsyra.
Rör om. Pulvret kommer att bilda klumpar som inte går att röra ut, men de kommer att lösa sig efterhand, det brukar ta en dryg timme. Rör om försiktigt då och då.
När gelén är helt klar (genomskinlig och oklumpig) är det färdigt! Fyll i flaska eller flaskor, t.ex 30 ml klara glasflaskor eller 100 ml klara glasflaskor med pump. Det kan vara lite trixigt, håll den en bit ovanför öppningen och låt gelen ringla ner i en tunn stråle.
Klart! Det var väl inte så svårt!
Variationer med fler aktiva ingredienser:
Det går bra att tillsätta fler vattenlösliga ingredienser i ditt hyalurongel. Till exempel ytterligare fuktgivare som glycerin och Sodium PCA. Aktiva ingredienser som Makers probiotika och Makers Balans 7 örter. Du minskar då mängden vatten med motsvarande mängd.
Det är viktigt att du bara använder vattenlösliga ingredienser, du kan inte tillsätta oljor eller oljelösliga ingredienser i ett gel.
Gel eller inte gel:
Om du vill göra ett gel med endast en sorts hyaluronsyra väljer du det högmolekylära, eftersom det bara är denna sort som bildar ett gel. Vill du göra ett ansiktsvatten med HA väljer du det lågmolekylära.
Så använder du Hyalurongel
Masssera in en liten mängd hyalurongel i anskiktet efter rengöring morgon och kväll. Kombinera gärna med ansiktsolja eller oljeserum. Applicera först hyalurongel och sedan olja eller oljeserum, eller blanda båda i handflatan och applicera!
Hyralurongel som hårvård
Detta gel är också en utmärkt hårvårdande och hårstylande produkt. Använd som ett “leave-in” balsam i fuktigt hår. Har du torrt hår kan du tillsätt en liten gnutta olja direkt vid applicering. HA-gelet ger håret fukt, reglerar pH-balansen (kan användas i stället för surskölj), ger struktur och minskar frissighet. Egentligen den enda styling/balsamprodukt du behöver!
Räkna ut mängden du vill göra:
Recept Hyalurongel
Dosering av pulver.
Små mängder hyaluronsyra kan vara lite knepigt att väga upp exakt. Gör du en liten sats hyaurongel enligt recepten kan det vara lättare att använda ett kryddmått. Dosera då så här:
1 struket kryddmått Hyaluronsyra högmolekylär är 0.25 g
1 struket kryddmått Hyaluronsyra lågmolekylär är 0.38 g
Tänk på att försluta förpackningen med hyaluronsyra direkt efter användning då HA drar till sig fukt.
Vegansk vaxolja – en lyxig vattenfri produkt med varianter för både ansikte och kropp!
Vegansk vaxolja är som en kräm, men helt oljebaserad, det vill säga att den inte innehåller något vatten. Fördelen med det är att den inte behöver konserveras mot mikroorganismer som en creme som innehåller vatten. Osäker på vad vi menar? Läs inlägget “Gör din egen hudvård – en guide för nybörjare och nyfikna“, så förstår du!
En speciell formulering med Makers Silk – naturlig silikonersättning gör den här lämplig även som ansiktsvård! Makers Silk gör att vaxoljan går superlätt in i huden och lämnar en matt och skön känsla efter bara någon minut!
Ansiktsvarianten av den här vaxoljan är perfekt för att skydda huden kalla vinterdagar, eller för att ge huden ett extra skydd mot smuts och föroreningar.
Kroppsvarianten är en superskön återfettade kroppsolja för dig som vill ha en produkt som inte känns fet och glansig, trots att den bara innehåller oljelösliga ingredienser.
Nyckelingrediensen i vaxoljan är det vegetabiliska vaxet myricavax. Myricavaxet är ett ganska mjukt vax med en matt finish, som skyddar huden utan att täppa till porerna. Dessa egenskaper gör myricavaxet idealt i ansiktsprodukter. Doseringen myricavax är noga avvägd för att vaxoljan ska vara precis lagom mjuk och precis flytande, vilket gör att man kan ha den i en pumpflaska. Du kan inte byta ut Myricavaxet mot något annat i det här receptet.
En annan nyckelingrediens i ansiktsvarianten är Makers Silk som ger en torr känsla och riktigt bra spridbarhet, perfekt för ansiktsvård!
Doftsätt, aktivera, förfina!
Vaxolja är en helt oljebaserad produkt, och det går därför utmärkt att tillsätta olika oljelösliga aktiva ingredienser. Vi har flera olika oljelösliga högkoncentrerade extrakt som gör din vaxolja ännu mer effektiv! Väl utvalda örtextrakt gör din vaxolja för ansiktet till en riktigt aktivt verksam produkt. En del av örtextraktoljorna ger också färg till vaxoljan. Du kan byta ut lika mängd olja mot ett eller flera oljelösliga extrakt i en dosering om 2-3% per extrakt.
Med eteriska oljor ger du ytterligare effekt, och trevlig doft får du på köpet! Eteriska oljor innehåller en mängd verksamma ämnen för huden, och kombinationsmöjligheterna är oändliga. En dosering om sammanlagt 0,5% eteriska oljor är lagom i en ansiktsprodukt. I kroppsvarianten kan du använda upp till 1% eteriska oljor.
Recept
Myricavaxsolja för ansiktet
Med Makers Silk blir vaxoljan torr nog att använda i ansiktet.
60% Ekologiska kallpressade oljor. Vi valde 30% Arganolja, 20% Gurkörtsolja & 10% Broccolifröolja, men du kan använda en eller flera oljor du gillar för ansiktet.
x% Oljelösliga extrakt. Minska mängden olja med motsvarande mängd extrakt. Du använder ca 2-3% av varje extrakt och kan använda ett eller flera olika. Se nedan vårt sortiment av oljeextrakt!
ev. +0,5% eteriska oljor. Sammanlagd mängd. I en ansiktsprodukt räcker det med 0,5% eterisk olja då doften inte ska vara för kraftig. Maxdosering är sammanlagt 1% (ca 25 droppar per 100 g).
Myricavaxsolja för kroppen
För kroppen är vaxoljan som en skön tjock vegansk body lotion. I kroppsoljan används aningens mindre myricavax då den inte innehåller Makers Silk som gör produkten tunnare.
87% Ekologisk kallpressad olja. En basolja eller en blandning av flera. Vi valde Makadamiaolja som är en bra olja för torr hud, och Gurkörtsolja som är riktigt bra på att stärka barriärskiktet på känslig hud.
Oljetips! De vegetabiliska oljorna i det här receptet kan varieras i det oändliga. Gör t.ex en skönt vårdande kroppsolja med grön avokadoolja (fetare), hampfröolja (torrare), och varför inte ett par procent mycket vårdande kamomillextrakt!
*Tips!
Byt ut 3-4% av myricavaxet mot Jasminvax, för en underbar doft och ännu lenare känsla. Detta kommer att göra vaxoljan gyllene till färgen, och känslan och funktionen för ansiktet blir ännu bättre! Och doften…!
Gör så här:
Väg upp alla ingredienser utom örtextrakt och ev. eteriska oljor i en värmetålig behållare och smält i vattenbad eller på korta intervaller med omröning emellan i mikrovågsugn.
När allt har smält rör du om då och medan vaxoljan svalnar. När den börjar tjocka lite tillsätter du ev. örtextrakt och eteriska oljor och rör om igen. Rör om då och då tills vaxoljan är rumstempererad, så får den en bra flytande konsistens. .
Mjuk och lätt ansiktscreme med morotsextrakt och hyaluronsyra
Det här är en alldeles underbar, lätt, superaktiv, vårdande och fuktighetsbevarande ansiktscreme som inte är särskilt svår att göra själv, även om du aldrig har gjort en ansiktscreme förut! Det knepigaste är faktiskt att dosera ingredienserna, men med tungan rätt i mun och lite förberedelser går det lätt.
Verksamma örtextrakt, bra oljor, hyaluronsyra och naturliga fuktgivare gör den här cremen till en riktig succé, en ansiktscreme som är allt en riktigt bra ekologisk ansiktscreme ska vara!
De aktiva ingredienserna är:
Morotsolja – Morotsolja är ett högkoncentrerat oljelösligt morotsextrakt som ger huden en fin lyster. Extraktet innehåller provitamin A som α-, β- och γ-karoten, samt lykopen. Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter. De skyddar bl.a huden mot skador som orsakas av solljus och ger huden en boost. Morotsolja är även verksam mot pigmentfläckar.
Kallpressade oljor – här kan du själv variera oljorna efter de du tycker bäst om, vi valde en kombination av Arganolja som ger en bra fettsyrevariation lik hudens egen och innehåller verksamma fytosteroler (växtämnen) samt Nattljusolja som är rik på den viktiga omega6 -fettsyran GLA.
Hyaluronsyra lågmolekylär – Hyaluronsyra (HA) är en fantastiskt fuktgivande och vårdande hudvårdsingrediens, en polysackarid som finns naturligt i kroppen och har en viktig funktion för en frisk och hälsosam hud. Hyaluronsyra (HA) reglerar hudens vattenhalt, spänst och fördelning av näringsämnen. Med låg molekylvikt kan HA tränga in djupare i huden och verka, vilket ger en så kallad “plumping”-effekt som gör att huden känns mera slät och reducerar rynkor.
Naturlig pentylenglykol är också en rikt fuktgivande ingrediens som ger en mycket skön känsla på huden och även förstärker den konserverande verkan av makerskonserveringen.
Övriga ingredienser inkluderar Makers Silk – som ger krämen en torr och lätt känsla och otroligt bra spridbarhet, Makersemulgering som emulgerar cremen (binder samman vatten och oljor) och som i sig också är mjukgörande, naturlig förtjockning och stabilisering i form av xanthangummi och cetylalkohol, och så naturlig konservering och pH-reglerande mjölksyra – nödvändigt för att din creme ska hålla mer än några dagar. Läs mer om ingredienser och eventuella utbyten längre ner!
Ja du ser ju själv – en ekologisk ansiktscreme med så här mycket nyttigheter går knappt att hitta i butikshyllan!
Tillverkningsutrustning
Det du behöver till det här receptet förutom ingredienserna är en termometer, en ganska noggrann våg, en stavmixer och en elvisp med degkrokar. Du behöver också en bra behållare att göra själva emulsionen i, företrädelsevis en hög smal bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som mängden creme du ska göra, som rymmer stavmixern och som är värmetålig. Våra smala, höga laboratorieglasbägare är ideala. Ska du göra 300 g creme (minsta rekommenderade mängd om du är ovan) använder du alltså en 600 ml smal, hög laboratorieglasbägare.
Du behöver också behållare att smälta oljefasen i, laboratorieglasbägare i olika storlekar är bra till detta, och det kan vara bra att ha någon mindre bägare för att väga upp och blanda pulver i. En liten slickepott är också praktiskt att ha!
Recept ansiktscreme med hyaluronsyra
Receptet är angivet i viktprocent. Vill du t.ex göra 300 g creme tar du varje ingrediens procentsats och multiplicerar med 3.
Mjölksyra 4-5 droppar per 100 g (Kan ej uteslutas!)
Ev. 0,5% eteriska oljor**
**Vi använde 0.4% Eterisk olja frankinsence och 0.1% Eterisk olja blå renfana i vår creme.
*En del av vattenmängden avdunstar vid tillverkning och nedsvalning. Vi rekommenderar därför att runda vattenmängden uppåt med ytterligare ca 3% för att kompensera. Resultatet i det här fallet blir totalt ca 75 g rent vatten per 100 g creme.
Gör så här:
Väg upp pentylenglykol, xanthangummi och hyaluronsyra och blanda till en jämn lösning. Väg upp övriga vattenlösliga flytande ingredienser utom mjölksyra i en värmetålig behållare och tillsätt pentylenglykol/ xhanthangummi/ hyaluronsyralösningen. Rör om en stund tills det löst sig någorlunda. Det kommer att vara grumligt ett tag innan allt löst sig, men du kan värma vattenfasen även om allt inte är riktigt löst!
Väg upp olja, Makers silk, cetylalkohol och emulgeringmedel, men inte örtextrakt och eteriska oljor, i en värmetålig behållare, den behållare du ska mixa cremen i. Den ideala bägaren är smal och hög, för att rymma stavmixern och för att smeten ska täcka mixerhuvudet. Till 300 ml creme är en 600 ml hög glasbägare ideal.
Värm/smält båda bägarna över vattenbad eller med korta intervaller med omrörning emellan på medeleffekt i mikrovågsugn tills temperaturen på båda faserna är ca 80 grader, och rör om tills emulgeringsmedlet är helt smält i oljan.
Häll nu vattenfasen i oljefasen och rör om lugnt en liten stund, t.ex med en glasstav.
Sätt i stavmixern och var noga med vinkla stavmixern när den kommit under ytan för att släppa ut luft som samlats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i cremen. Får du ändå in luft i cremen kommer luftbubblorna försvinna under omrörningen i nedsvalningsfasen, men det stänker förskräckligt när du mixar om du får luft i cremen!
Kör med stavmixern, växelvis pulserande och växelvis ihållande med korta pauser i ca 2-3 minuter. Det är nu som oljefasen mixas till små små droppar, och ju mindre droppar (mer kraftfull mixer) det blir, desto mjukare och finare blir cremen.
Efter ett par minuter eller så tar du upp stavmixern, men ställer den på en tallrik eller liknande, den ska användas om en stund igen!
Rör nu om för hand, eller företrädelsevis med degkrokar på elvisp på medelhastighet. Cremen ska röras under hela nedsvalningsfasen om den ska förbli stabil, och det kan ta en ganska bra stund, så om du har en hållare eller liknande till din elvisp är det bra! Rör och rör och rör tills temperaturen kommit ner i ca 45 grader (40-48 grader).
Nu tillsätter du örtextraktoljor och ev. eteriska oljor och rör om. Droppa även i mjölksyra (4-5 droppar per 100g creme).
Nu är det dags för en andra mixning med mixerstaven. Sätt i mixerstaven och se återigen till att inte mixa in luft som fastnat under mixerhuvudet. Kör med stavmixern i ca 1 minut; nu är cremen riktigt fin!
Fortsätt nu att röra i din creme med degkrokar eller för hand tills temperaturen kommit ner i 30 grader eller lägre.
Låt stå tills cremen är rumstempererad, rör om igen och häll upp i pumpflaska i glas eller airless pumpflaska.
Variera eller lägg till extrakt
I det här receptet använder vi morotsextrakt, men det finns flera olika extrakt att välja mellan. Du kan använda ett annat eller flera olika av våra högkoncentrerade extrakt för att få de egenskaper du önskar. Varje högkoncentrerat extrakt doseras i den här cremen med 2.5%, och använder du flera olika använder du 2.5% av varje, och minskar mängden olja i receptet med motsvarande mängd.
Vill du modifiera receptet eller saknar vissa ingredienser? Detta kan du eller kan du inte byta ut eller skippa:
Vattenfas:
Renat vatten: Om du vet att ditt kranvatten är rent och har ett normalt pH-värde (ca 7.0), kan du koka upp det och låta svalna och använda. Detta kan dock minska hållbarheten något, och det är viktigt att du kollar av pH-värdet med pH-stickor.
Makerskonservering är nödvändigt (och kompatibelt med hyaluronsyra vilket inte alla konserveringar är) och kan inte ersättas med något annat. Makerskonservering innehåller även glycerin som är en fuktighetsbevarare.
Pentylenglykol är både en naturlig fuktgivare, ger en mycket skön känsla åt cremen och konserverar i synergi med makerskonservering. Du kan byta ut Pentylenglykol mot mer Makerskonservering, och alltså istället använda 5% makerskonservering, men cremen får inte samma känsla eller lika bra fuktgivande egenskaper.
Hyaluronsyra lågmolekylär kan du hoppa över, d.v.s ersätta med samma mängd vatten, men du får ju då så klart inte hyaluronsyrans hudvårdande egenskaper i din creme. Du kan inte ersätta lågmolekylär hyaluronsyra mot högmolekylär då den högmolekylära bildar ett gel, och då blir cremen för tjock.
Xantangummi förtjockar och stabiliserar emulsionen, och är nödvändigt för att cremen ska vara stabil över tid. Du kan byta ut xhantangummi mot tarakärnmjöl, men då behöver du drygt dubbelt så mycket tarakärnmjöl som xantangummi.
Du kan tillsätta andra vattenlösliga ingredienser i vattenfasen, men vissa av dem kan ändra pH-värdet. pH-värdet på den färdiga cremen ska alltid vara mellan pH 4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera och för att matcha hudens eget pH-värde. Ändrar du i receptet behöver du kolla av pH-värdet med pH-stickor eller pH-mätare. Du kan tillsätta vattenlösliga ingredienser (och byta ut motsvarande mängd i vatten) som Makers Balans, Makers Probiotika, Sodium PCA (tillsätts i nedsvalningsfasen innan sista mixning), Aloe Vera (tillsätts löst i vatten i nedsvalningsfasen innan sista mixning), Natriumlaktat eller Pilbarksextrakt. Dosera enligt varje ingrediens doseringsanvisningar.
Oljefas:
Vegetabiliska oljor kan du använda en enda eller en kombination som passar din hud. Tänk på att feta oljor gör krämen fetare och trögare, och torra oljor gör cremen lättare.
Extraktoljor/högkoncentrerade extrakt kan du välja de du vill ha och dosera 2-3% av varje. Byt ut motsvarande mängd i olja om du använder mer än en.(Tillsätts i nedsvalningsfasen) Du kan byta ut extrakten mot vegetabilisk olja.
Makers Silk gör att cremen går snabbt in i huden, lämnar en torr, matt känsla och ger bra spridbarhet. Du kan ersätta Makers Silk med olja, men då blir krämen tyngre och fetare.
Makersemulgering är ett naturligt o/w-emulgeringsmedel och är nödvändigt i denna dosering för att cremen ska fungera.
Cetylalkohol är en förtjockare och stabiliserare som gör emulsionen stabil och bidrar till bra spridbarhet. Du kan ersätta cetylalkohol med 1,5 ggr så mycket kakaosmör, men då får cremen en fetare känsla.
Tillsatsfas:
Mjölksyra är nödvändigt för att konserveringen ska fungera och kan inte uteslutas.
Extraktoljor räknas till oljefasen men tillsätts i nedsvalnings/tillsatsfasen. Se ovan.
Eteriska oljor är frivilligt, men eteriska oljor ger inte bara doft utan också många fina hudvårdande egenskaper utfrån vilken/vilka eterisk oljor du använder. I en ansiktscreme rekommenderas en sammanlagd mängd på 0,5% eteriska oljor (12-15 droppar per 100 g creme), annars blir doften för stark.
Jasminvax är en härlig råvara på många sätt. Nästan chokladbrunt till färgen och intensivt jasmindoftande, är detta ett vax som är ganska mjukt (går att skopa upp med sked och milt våld ur burken när det är rumstempererat, men inte så mjukt att det går att smörja in huden med som det är). Vaxet har en smältpunkt på ca 60 grader och ger ett krämigt och matt resultat, då det inte skapar kristaller när det stelnar, vilket en del vaxer och smörer har en tendens att göra.
Jasminvax kan användas både i oljor (max ca 5% för att förbli flytande), i salvor, butters och balms i doseringar upp till ca 12%, då doften blir ganska stark, och med ca 1-3% i emulsioner för både doft och funktion. Med Jasminvax i en creme får du ett naturligt skydd mot smuts och kyla och bevarar hudens fukt, utan att täppa till huden, precis så som vaxet fungerar på växtens blad!
Här hittar du fyra recept som använder sig av jasminvaxet: Ansiktsolja, Face Balm, Lotionbars/cerat och kroppsbalm:
Recept
Ansiktsolja Jasmin
Ansiktsolja jasmin är en blandning välgörande oljor med en touch av väldoftande jasmin! Genom att smälta ca 5% jasminvax i oljan får du jasminvaxets skyddande egenskaper och underbara doft i en flytande ansiktsolja. Känslan är matt och snabbabsorberande, den tunna skyddande hinna som vaxet skapar låter huden andas, bevarar fukt och är en perfekt grund för make-up (eller skippa make-upen, med den här oljan kommer din hud att stråla ändå!).
Doften av jasmin blir tydlig, vill du ha en ännu mer komplex doft tillsätter du ytterligare några droppar eteriska oljor. Ta hellre för lite än för mycket, i ansiktsprodukter kan bara några få droppar per 100 g upplevas som tillräckligt.
+ev. ca 0.3% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 8 droppar per 100 g)
Gör så här:
Väg upp och smält samman Jasminvax med övriga ingredienser, förutom örtextrakt, ev. Squalene och ev. eteriska oljor, i ett vattenbad eller på kort intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.
Jasminvaxet smältpunkt på 60 grader innebär att blandningen måste värmas till minst 60 grader för att vaxet skall smälta. Detta påverkar inte de vegetabiliska oljorna, Makers Silk eller e-vitaminen, men de lite mer värmekänsliga ingredienserna: örtextrakt, squalene och eteriska oljor, bör tillsättas under nedsvalningen, när temperaturen kommit under 50 grader.
Låt oljan svalna helt och rör om igen innan du häller upp på pumpflaska.
*Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!
**Makers Silk och Squalene ger liknande känsla, torrare och mer spridbar. Skillnaden är att squalene är en mer aktiv ingrediens (och därmed också dyrare). Du kan välja det ena eller det andra, eller en kombination av båda.
Face Balm Jasmin
Med ett mjukt och lättspridbart facebalm tar du skyddet till en extra nivå. Många föredrar ett vattenfritt balm i stället för en ansiktsolja eller creme, och det är inte så konstigt! Balmet ger en mycket skön, matt känsla och bevarar fukten hela dagen. Med bara naturliga välgörande ingredienser är det här precis vad ansiktsvård borde vara!
Det här facebalmet, eller lätta vattenfria ansiktskrämen, som den kanske ska kallas på svenska, bygger på vårt recept på flera varianter av face balm, med den största skillnaden att en del av myricavaxet är ersatt med jasminvax.
Recept face balm jasmin
25% Myricavax
10% Jasminvax 35% Arganolja eller annan vegetabilisk olja, eller en blandning av dina favoritoljor för ansiktet*
30% Caprylic Triglycerides alt. Makers Silk**
x% Oljelösliga örtextrakt *Här ersätter du delar av basoljan med valfritt antal oljelösliga extrakt i en dosering om ca 1-3% per extrakt. Tillsätter du t.ex 2% gurkmeja och 3% Makers kelp minskar du basoljan med motsvarande mängd, alltså -5%. Vill du inte ha några extrakt kan du ersätta dem med olja.
+ 0,5% naturlig e-vitamin
+ev. ca 0.3% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 8 droppar per 100 g)
*Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Ju torrare olja, desto torrare känsla till balmet. Använd en kombo av dina favoritoljor!
**Caprylic Triglycerides eller Makers Silk används för att de gör balmet mycket lättspridbart, lätt och absorberande. Du kan ersätta dem med en torr olja, men då förlorar du mycket av känslan som är avsikten med detta recept.
Gör så här:
Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor och oljelösliga extrakt i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som receptets mängd. Smält i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning.
När allt har smält tillsätter du ev. oljelösliga extrakt och ev. eteriska oljor och rör om då och då medan balmet svalnar och tjocknar. Häll upp i burkar när det tjocknat lite, men medan det forfarande är så mjukt så att det går att hälla, och låt svalna helt i burken. Det tar ca 1 dygn innan balmet når sin slutgiltiga fasthet!
Jasmin Lip Balms & lotionbars
Jasminvax passar också utmärkt i fastare produkter som Lip Balms och Lotion Bars. Det här receptet kan faktiskt användas som både och; En fast lotionbar som du använder som hudkräm genom att gnida den mot huden, och/eller som cerat i papphylsor eller vanliga cerathylsor.
Det här är ett skönt och milt veganskt recept, och lip balmsen passar inte bara för läpparna, utan även som en utmärkt skyddande salva för nästipp och kinder i kyla!
Lotionbars är en rolig och praktiskt produkt att smörja in hela kroppen med efter t.ex dusch. Du gnider helt enkelt in dig med lotionbar, eller lotionkakan tills du känner dig nöjd! Kan även användas som massagekaka; gnid in på områden som ska masserad och sätt igång!
Vi kombinerar jasminvaxet med veganska växtvaxen candelillavax och myricavax för perfekt konsistens för ändamålet! Vill du hellre använda bivax använder du högre andel bivax för rätt fasthet. Se recept.
* Vill du använda bivax istället (ej vegan) ersätter du både Candelillavax och Myricavax med Bivax, och ökar den sammanlagda andelen till 30%. Minska mängden flytande oljor med motsvarande 4%.
**Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!
Gör så här:
Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor i en värmetålig behållare och smält samman i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.
När allt har smält tillsätter du de eteriska oljorna och rör om. Häll genast upp i lotionbarsformar och/eller cerathylsor.
Tips! När smeten stelnar i cerathylsorna bildas det ett hål i mitten av ceratet. Detta är inget som påverkar funktionen, men vill du undvika hålet fyller du hylsorna till ca 4/5, låter stelna en stund (sätt tillbaka smeten i vattenbadet eller värm igen), och fyll på den sista biten, så fyller du ingen hålet.
Krämigt Shea/jasminbalm för hela kroppen
En väldoftande kroppskräm gör du enkelt som här med jasminvax, sheasmör paradoxa och din favoritolja för kroppen! Smält bara samman och häll upp i burkar!
Har du provat rent sheasmör för kroppen tidigare är det här receptet för dig; en väldoftande förfining av ett vinnande koncept!
Om du vill kan du doftsätta ytterligare med eteriska oljor, för att möta upp den söta jasmindoften och skapa en ännu mer komplex doft. Upp till 1% (25-30 droppar per 100g) eteriska oljor kan du tillsätta, men 1% i kombination med jasminvaxet kommer att bli en kraftigt doft beroende på vilka eteriska oljor du använder, så något mindre rekommenderas. En bra kombo med jasminvaxet är den välgörande eteriska oljan frankinsence, gärna i kombination med kryddigare koriander eller aromatisk atlasceder. Blommiga toner som lavendel, ylang ylang, palmarosa och geranium passar också bra till!
+ev. max 1% eteriska oljor för ytterligare doft och funktion (ca 25-30 droppar per 100 g)
*Du kan använda andra vegetabiliska oljor om du vill. Använd en kombo av dina favoritoljor!
Du kan även använda sheasmör nilotica i detta recept, men då det är ett betydligt mjukare sheasmör blir produkten mycket mjukare (minska ev. andelen flytande oljor).
Gör så här:
Väg upp och smält samman Sheasmör, Jasminvax, olja och e-vitamin (ej ev. eteriska oljor), i en värmetålig behållare och smält i ett vattenbad eller på korta intervaller med omrörning emellan i mikrovågsugn.
Jasminvaxet smältpunkt på 60 grader innebär att blandningen måste värmas till minst 60 grader för att vaxet skall smälta.
När allt har smält tillsätter du ev. eteriska oljor och rör om. Häll upp i burkar eller dosor och sätt in i frysen i 15-30 minuter**. Ta ut ut frysen och låt stå tills rumstempererade. Klart!
**Sheasmör är en utmärkt mjuk och krämig mjukgörare, men produkter med sheasmör har en tendens att bli lite gryniga. Det beror på att de olika fetterna i sheasmöret har olika stelningspunkter. När du gör produkter som innehåller smält sheasmör, sätt in produkten i frysen de första 15-30 minuterna under nedsvalningen så undviker/minskar du grynigheten.
Aleppotvål är en populär tvål med sina vårdande egenskaper av lagerbärsolja. I vårt sortiment har vi en serie ekologiska äkta aleppotvålar med en halt av lagerbärsolja av 5%, 12%, 25% och 40%. Aleppotvålen med en halt av lagerbärsolja på 25% och 40% är även utmärkta som shampotvål. Läs mer om Aleppotvålen här!
En Aleppotvål görs för hand med samma princip som en kallrörd tvål; olivolja och lagerbärolja kombineras med lut och vatten i stora kar och rörs tills förtvålningsprocessen kommit igång. Sedan hälls tvålsmeten ut i stora formar, ibland används hela rum med betonggolv som form, och får stelna i några veckor. Sedan stämplas och skärs tvålen för att sedan läggas på lagring.
Så klart kan du också göra din aleppotvål själv! Vi har gjort en kallrörd aleppotvål med 25% lagerbärsolja. Precis som en klassisk aleppotvål innehåller den bara olivolja (75%) och lagerbärsolja (25%). Lagerbärsoljan är en olja som har en hög andel mättade fettsyror, därför gör den tvålen hård och dryg. Efter ca en månads lagring är din kallrörda aleppotvål redo att använda. Med tiden blir tvålen nästan vit på utsidan, medan den är riktigt härligt gulgrön inuti!
Väg upp olivolja och lagerbärsolja i den behållare du ska tillverka tvålen. Vi brukar använda oss av mätkannor i laboratorieplast, med ett praktiskt handtag att hålla i och som tvål värmen tvålen utvecklar.
Ta på dig skyddshandskar och skyddsglasögon innan du börjar hantera luten.
Väg upp vatten i en tålig bägare, och lut i en separat bägare. Häll luten i vattnet och rör om försiktigt tills luten är helt löst i vattnet. Låt svalna några minuter.
Häll lutblandningen i oljeblandningen, rör om och sätt i stavmixern. Vinkla stavmixerhuvudet för att släppa ut ev. luft, och kör med stavmixern i några minuter tills smeten börjar spåra/tjockna.
Häll upp i form och täck formen så att den håller värmen. Efter ett par dagar är tvålen tillräckligt hård för att skäras upp. Skär upp tvålen och lagra den luftigt men övertäckt med t.ex en handduk i ca 4 veckor innan användning. Ju längre tvålen lagras, ju hårdare och mer varaktig blir den!
DIY – Ekologisk tvättvål och disktvål! Dryg och enkel!
En disk- och tvättvål är superenkel att göra (så länge du är bekant med kallrörd tvåltillverkning och vet hur du hanterar lut. Vet du inte det behöver du läsa här först.)! Du gör helt enkelt en ren kokostvål med mycket lite överfettning (ca 0,5-1% överfettning är en “säkerhetsmarginal” för att det inte ska finnas någon oförtvålad lut kvar i tvålen).
En ren kokostvål med minimal överfettning är kraftigt rengörande och lämnar ingen fet hinna, och funkar alldeles fantastiskt som diskmedel, som handtvätt (enzymfritt!), som fläckborttagare på kläder och som ett allmänt, supereffektivt rengöringsmedel.
Ren kokostvål spårar snabbt, så var beredd på att hälla upp den snabbt. Den hårdnar på bara någon timme, så det kan vara bra att göra tvålarna i formar med färdiga tvålstorlekar, så att du inte behöver passa på att de inte blir för hårda för att skära. Vår silikonform no3, med 6 st kvadratiska tvålar blir lagom stora tvålar för tvätt och disk. Varje form rymmer knappt 400 g tvålsmet.
Tips!
Att göra disktvål i individuella små formar istället för att skära upp en tvållimpa är praktiskt, dels för att tvålen hårdnar snabbt och kan bli svår att skära, dels för att du får färdiga “portionsbitar” av disktvål och fläckborttagningstvål.
Du kan använda t.ex muffinsformar (ej aluminium!) eller avskurna tomma mjölk/grädd-paket. Det viktiga är att formen är något flexibel eller upprivningsbar så att du får ut tvålarna ur formen.
Kom igång med kallrörd tvål
Med vårt startkit DIY kallrörd tvål kan du komma igång och prova göra två enkla tvålar. Dessutom blir det kokosolja och lut över till en sats disktvål!
Här kan du räkna ut hur mycket du vill göra. På grund av avrundning blir receptet marginellt annorlunda än receptet ovan, det är inget som påverkar resultatet.
Du behöver väga upp ditt recept med ca 0.5 g noggrannhet. Runda alltså av varje ingrediens till närmaste hel- eller halvtal!
OBS! Ett tvålrecepet är noggrant uträknat utifrån varje ingående oljas förtvålningstal. Du kan inte byta ut oljor eller fetter mot andra, eller använda andra proportioner än angivet recept!
Gör så här:
Följ alla säkerhetsföreskrifter för kallrörd tvål och luthantering. Har du inte gjort tvål innan behöver du läsa hur man gör här.
Du behöver: Behållare, våg, stavmixer, tvålform, ingredienser (vatten, lut (NaOH) och kokosolja) samt handskar & skyddsglasögon.
Väg upp kokosoljan i den värmetåliga behållare/bunke du ska göra tvålen i. Vi använder oss av måttkannor i laboratorieplast, som har ett praktiskt handtag och tål den värme luten/tvålen utvecklar. Använd en behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden smet du ska göra.
Väg upp vatten i en värmetålig bägare.
Väg upp luten (NaOH) i en kemikalietålig bägare (glas eller keramik)
Häll luten i vattnet och rör om till allt löst sig.
Låt luten svalna några minuter och häll den sen över kokosoljan i tillverkningsbehållaren. Rör om med t.ex en glasstav tills kokosoljan har smält och allt är blandat.
Sätt i stavmixern, vinkla stavmixerhuvudet för att släppa ut ev. luft, och mixa smeten tills den börjar tjockna. Var uppmärksam, det kan gå fort! (typ 10 sekunder med en bra stavmixer)
Så fort smeten börjat tjockna (spåra) slutar du mixa och häller upp i formarna. Låt stelna på en oöm yta, just in case.
Ren kokostvål mognar och hårdnar snabbt. Tvätt- och disktvålen är redo att börja använda efter ca ett dygn, men har hårdnat som bäst efter ca en vecka och framåt. (Den håller och räcker hur länge som helst…)
Mild och vårdande ansiktstvål med aktivt kol & kaolin
I den här tvålen använder vi oss av tillsatt aktivt kol, en kraftigt avgiftande substans framställd av ekologiska kokosskal. En liten gnutta kaolin i kombination gör tvålen extra krämig. (du kan skippa leran och bara använda aktivt kol, men då blir tvålen lite fattigare)
Det behövs inte mycket aktivt kol för att ge tvålen en djup, svart färg. Blanda ut leran och kolet i lite extra vatten (ej inräknat i receptets vattenmängd) till en jämn smet innan du tillsätter den i tvålen, det gör det dels lättare att röra ut jämt i tvålen, dels kompenserar det för det vatten leran och kolet suger åt sig.
Själva tvålreceptet är här en supermild, överfettad (ca 8.2% överfettning) ansiktstvål som fungerar utmärkt för daglig ansiktstvätt.
Mandeloljan i tvålen i kombination med gurkörtsolja (eller nattljusolja) ger extra fina egenskaper i form av fettsyror som är ovanliga i hårdare och mer effektiva tvålar. På grund av innehållet av ganska känsliga oljor i kombination med en relativt hög överfettning tillsätter vi även lite naturlig e-vitamin till tvålen, som skyddar de fria oljorna mot oxidation, alltså mot att tvålen blir dålig!
Sheasmör ger vård och krämighet, kokosoljans fettsyror är både vårdande och bidrar till hårdhet, och ricinolja är oumbärlig i en bra tvål för sin egenskap att ge tvålen ett riktigt mjukt lödder.
Egentligen kan du tillsätta samma mängd kaolin och aktivt kol till vilket tvålrecept som helst, t.ex en klassisk bastilletvål, en shampotvål eller en överfettad kokostvål. Så det är bara att välja vilken grundtvål du vill göra! Och vill du inte ha en svart tvål med aktivt kol, dubbla mängden kaolin i stället så blir det en härligt krämig kaolintvål!
OBS! Ett tvålrecepet är noggrant uträknat utifrån varje ingående oljas förtvålningstal. Du kan inte byta ut oljor eller fetter mot andra, eller använda andra proportioner än angivet recept! Tillsatserna kommer dock utöver receptet. De kan du skippa helt utan att receptet i övrigt ändras.
* Fast… i det här fallet kan du faktiskt byta ut Gurkörtsolja mot Nattljusolja, då de har samma förtvålningstal och ger liknande egenskaper.
Har du inte gjort tvål från grunden tidigare behöver du lära dig om tvål och säkerhetsföreskrifter här:
Gör så här:
Väg upp alla oljor och fetter i en värmetålig behållare som du kan smälta dina fetter i. (Ofta använder vi oss av direktprocess, där lutens värme får smälta t.ex kokosolja, men eftersom sheasmör har lite högre smältpunkt är det här bättre att smälta fetterna först.) Smält i vattenbad eller mikrovågsugn på korta intervaller under omrörning tills fetterna har smält och blandningen är flytande. Det behövs inte mycket värme, sheasmör smälter vid ca 38 grader. Se till att blandningen inte blir för varm. När allt har smält låter du blandningen stå och svalna en stund, den ska vara nästan sval när du använder den. På grund av att du smält samman smörerna med olja kommer blandningen inte att bli fast igen.
Häll oljorna i den behållare du ska tillverka tvålen. Vi brukar använda oss av mätkannor i laboratorieplast, med ett praktiskt handtag att hålla i och som tvål värmen tvålen utvecklar.
Ta på dig skyddshandskar och skyddsglasögon innan du börjar hantera luten.
Väg upp vatten i en tålig bägare, och lut i en separat bägare. Häll luten i vattnet och rör om försiktigt tills luten är helt löst i vattnet. Låt svalna några minuter, upp till en kvart.
Väg upp tillsatserna lera, aktivt kol och extra vatten och blanda samman till en jämn smet. Blir den för torr tillsätter du mer vatten tills den har en smetig konsistens.
Häll lutblandningen i oljeblandningen och rör om. Häll även i blandningen av lera och aktivt kol och rör om ytterligare.
Sätt i stavmixern. Vinkla stavmixerhuvudet för att släppa ut ev. luft, och kör med stavmixern i några minuter tills smeten börjar spåra/tjockna.
Häll upp i form och täck formen så att den håller värmen. Efter en till ett par dagar är tvålen tillräckligt hård för att skäras upp. Skär upp tvålen och lagra den luftigt men övertäckt med t.ex en handduk i ca 4 veckor innan användning. Ju längre tvålen lagras, ju hårdare och mer varaktig blir den!
Vad i hela friden…?
Är du en van tvålmakare är du kanske van vid att använda en tvålkalkylator, och då brukar recepten istället anges med procenten olja/fett av total oljevikt i stället för procent av hela receptet.
Vi har dock valt att i receptet ovan ange varje ingrediens andel av tvålsmetens totala vikt. Det gör det enklare att räkna om receptet till den mängd du vill göra. Själva receptet är detsamma!
Här kan du se hur receptet skulle se ut på traditionellt vis:
En lätt, mjuk och fin ansiktscreme med extra torra oljor, men ändå tjock och vårdande, utan att kännas det minsta fet. Med det naturliga emulgeringsmedlet Makers GSC, är detta en creme som ger en annan känsla än cremer gjorda med Makersemulgering: De får mindre “viteffekt” (det är vad man kallar den effekt som gör att cremen är vit ett tag medan man smörjer in den), och känns torrare och lättare.
Makers GCS är ett emulgeringsmedel som bygger mindre viskositet än makersemulgering, och därför erbjuder möjligheten att göra betydligt tunnare emulsioner, men i det här receptet bygger vi både tjockhet och extra spridbarhet med cetylalkohol. Det innebär att cremen blir ganska tjock, lämplig att förvara i glasburk eller i airless pumpflaska. För glasflaska med pump är denna creme för tjock! (Fler och tunnare recept med Makers GSC kommer snart!).
Signaturen i den här cremen är fukt, antioxidanter och näring. Det åstadkommer vi med en perfekt kombination av fuktgivare som naturlig pentylenglykol, som också ger en mycket skön känsla på huden (och dessutom hjälper till att göra konsveringen extra verksam och cremen därmed hållbar längre), och glycerin (finns i Makerskonserveringen eller tillsätts om du använder Makers Aquagard). Med antioxidant e-vitamin skyddar du både oljorna i cremen och ger din hud bredverkande antioxidanter, och ekologiska vegetabiliska oljor i form av mandelolja och arganolja ger vårdande fettsyror och oljornas växtämnen till huden.
Som om det inte vore nog boostar vi cremen ytterligare med oljelösliga extrakt! Våra högkoncentrarade oljelösliga extrakt är packade med intensivt vårdande nyttigheter från örter och växter. 2% högkoncenterat extrakt ger den här cremen en riktigt boost. En del av extrakten ger också en härlig färg till cremen!
Välj mellan anti-ageande och squalenerika Amaranth (färglös), Chiaextrakt för torr och extra känslig hud (färglös), balanserande och vitaliserande anti-oxidant gurkmeja (ljusgul), Vårdande kamomill (mellangrön), läkande ringblomma (gul), karotenrik morot (orange) eller havets gröna guld: kelp (lätt grön).
Recept
Ansiktscreme med vårdande extrakt
Räkna om receptet till den mängd du vill göra! Förinställd mängd är 250 g (drygt 250 ml) creme, vilket är minsta rekommenderade mängd för att kunna emulgera cremen med stavmixern.
ev. Eteriska oljor (frivilligt, ej inräknat i receptet totala %)
Mängd g
Receptnoter:
*Runda uppåt! En del vatten avdunstar vid uppvärmning/tillverkning. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%, t.ex runda upp till 175 g vatten i 250 g creme.
**Du kan använda det enkla och prisvärda konserveringsmedlet Makers Aquagard i stället för Makerskonservering om du önskar. Byt då ut de 4% Makerskonservering mot 2% Makers Aquagard & 2% Glycerin (Makerskonserveringen innehåller glycerin, så glycerin tillsätts för att kompensera glycerinbortfallet från makerskonserveringen)
***En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.
Gör så här:
Väg upp de vattenlösliga ingredienserna; Fas A, i den värmetåliga behållare du ska göra emulsionen i, som rymmer minst dubbelt så mycket som den färdiga mängden creme du ska göra. Xanthangummit tillsätts sist. Rör om en liten stund tills xanthangummit är någorlunda löst.
Väg upp de oljelösliga ingredienserna i fas B i ytterligare en värmetålig bägare.
Värm/smält båda bägarna över vattenbad eller med korta intervaller med omrörning emellan på medeleffekt i mikrovågsugn tills temperaturen på båda faserna är ca 70 grader, och rör om tills emulgeringsmedlet är helt smält i oljan.
Häll nu oljefasen (fas B) i bägaren med vattenfasen (Fas A) långsamt under omrörning, t.ex. med glasstav.
Sätt i stavmixern och var noga med vinkla stavmixern när den kommit under ytan för att släppa ut luft som samlats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i cremen. Får du ändå in luft i cremen kommer luftbubblorna försvinna under omrörningen i nedsvalningsfasen, men det stänker förskräckligt när du mixar om du får luft i cremen!
Kör med stavmixern, växelvis pulserande och växelvis ihållande med korta pauser i ca 2-3 minuter. Det är nu som oljefasen mixas till små små droppar, och ju mindre droppar (mer kraftfull mixer) det blir, desto mjukare och finare blir cremen.
Rör nu om för hand, eller företrädelsevis med degkrokar på elvisp på medelhastighet. Cremen ska röras mer eller mindre under hela nedsvalningsfasen om den ska förbli stabil, och det kan ta en ganska bra stund, så om du har en hållare eller liknande till din elvisp är det bra! Rör och rör och rör tills temperaturen kommit ner i ca 45 grader (40-48 grader).
Nu tillsätter du örtextraktolja och ev. eteriska oljor (Fas C) och rör om. Droppa även i mjölksyra och rör om noga igen.
Fortsätt nu att röra i din creme med degkrokar eller för hand tills temperaturen kommit ner i 30 grader eller lägre.
Låt stå tills cremen är rumstempererad, rör om igen och häll upp i burk eller airless pumpflaska.
Kallrörd emulsion med aktiva botaniska extrakt och intensiva fuktgivare
En kallrörd, handrörd emulsion som ger huden en ordentlig boost av både vattenlösliga fuktgivare och oljelösliga extrakt! Den här typen av emulsion kallas också för ett skak-serum, eftersom du kan skaka ihop serumet direkt i flaskan, och om det har en tendens att separera lite är det bara att skaka flaskan igen för att emulsionen ska gå ihop.
Det här är en emulsion som varken kräver uppvärmning eller stavmixning. Du kombinerar helt enkelt ingredienserna och rör om för hand. För att åstadkomma emulgeringen använder vi oss av det flytande emulgeringsmedlet Makersself o/w, som är avsett just för den här typen av emulsioner, (och för att göra oljor självemulgerande, att de emulgerar i kontakt med vatten).
“Ett superserum som är enkelt att formulera med precis de ingredienser du önskar och din hud behöver!”
Metod
För att emulsionen ska fungera blandar du först de vattenlösliga ingredienserna, vattenfasen, för sig. Vattenfasen innehåller vatten, som ger fukt åt huden och agerar som bärare av andra ingredienser, vattenlösliga fuktgivare som glycerin och naturlig pentylenglykol som fuktboostar och gör att huden behåller fukt, konservering och pH-reglerande mjölksyra, samt xanthangummi som ger viskositet, förtjockar, serumet till en lagom konsistens.
Blanda även samman oljefasen för sig. Oljefasen innehåller emulgeringsmedlet Makersself, och det är viktigt att det är noga utblandat i oljorna innan du kombinerar vattenfas och oljefas, så att emulgering kan ske.
Vill du formulera ditt eget super-serum är detta ett perfekt recept att modifiera! Det du behöver tänka på är att din vattenfas måste vara konserverad och pH-reglerad till ett pH-värde mellan 4.5-5.5 för att serumet ska hålla mer än någon vecka. Vattenfasen ska utgöra ca 85% av serumet, och oljefasen (inkl emulgeringsmedel) ca 15%. Utifrån de riktlinjerna kan du själv skapa det serum du vill ha med din egen variation av oljelösliga och vattenlösliga ingredienser! Vissa ingredienser funkar bättre än andra i den här typen av formulering. Se längre ner för mer detaljer.
Recept
Kallrört emulgerat serum
Räkna om receptet till den mängd du vill göra! Förinställd mängd är 100 g (drygt 100 ml) creme.
*För andra konserveringsmedel, se formuleringsguiden nedan.
**En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger ca 0.036 gram. 0.18% mjölksyra motsvarar alltså ca 5 droppar per/100 g färdig produkt. Om du använder andra vattenlösliga ingredienser än i grundreceptet kan antal droppar behöva justeras. Kolla av med pH-stickor så att pH-värdet ligger mellan pH 4.5-5.5. Oljor har inget pH-värde och utbyten i oljefasen påverkar därför inte slutligt pH.
Gör så här:
Väg upp xantangummi och pentylenglykol och rör noga. Att lösa xantangummit i pentylenglykolen först gör det mycket lättare och snabbare att lösa i resten av vattenfasen. Tillsätt sedan glycerin, rör ut igen, tillsätt vatten, konservering och till sist droppa i mjölksyra och rör om. Ställ åt sidan så att xantangummit får lite tid att lösa sig helt och bilda en lätt gel av vattenfasen medan du väger upp oljefasen.
Väg upp alla ingredienser i oljefasen, inklusive emulgeringsmedlet Makersself o/w, och rör om noga.
Tillsätt oljefasen i vattenfasen under omrörning med t.ex en glasstav. Rör kraftigt under nån minut tills en jämn emulsion skapats.
Ja, då var det klart! Häll upp på rena flaskor och använd!
Hållbarhet
Med konservering enligt recept håller sig serumet i minst 8 månader.
Formulera ditt eget serum: vilka ingredienser funkar?
Det här är ett perfekt recept att anpassa efter dina egna behov. Här är en guide till vad du ska tänka på om du ändrar i formuleringen:
Vattenlösliga ingredienser
Vattenfasen har flera funktioner: Den ska innehålla rent vatten som ger fukt åt huden, den ska innehålla fuktgivare som ser till att huden behåller fukt på sikt. Fuktgivare är glycerin, natriumlaktat, Sodium PCA, hyaluronsyra och pentylenglykol.
Emulsionen ska även innehålla en förtjockare som ger lätt viskositet (tjockhet) och stabilitet. Använd 0.3-0.4% xantangummi eller 0.5-0.7% tarakärnmjöl, eller 0.7% Hyaluronsyra högmolekylär.
Vattenfasen måste innehålla konservering om den ska hålla mer än några dagar. Grundreceptet konserveras med 2.5% Makers Aquagard i kombination med 2% konserveringsboostande (och fuktgivande) pentylenglykol. Vill du använda dig av Makerskonservering använder du 3% Makerskonservering i kombination med 2% pentylenglykol. Vill du inte använda pentylenglykol måste du öka doseringen av Makers Aquagard till 4% eller Makerskonservering till 4%. pH-reglera med 5-6 droppar mjölksyra per 100g till ett pH-värde mellan 4.5-5.5. Tänk på att vattenfasen ska ha ett pH-värde mellan 4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera. Byter du ut ingredienser i vattenfasen är det bra att kolla av pH-värdet med pH-stickor.
Vattenfasen kan också boostas med vattenlösliga aktiva ingredienser som hydrolater, Makers Balans (en kombination av 7 aktiva örtextrakt), Aloe vera, pilbarksextrakt och probiotika. Om du vill tillsätta någon eller några av dessa i grundreceptet byter du ut vatten i receptet motsvarande ingrediensens dosering.
Några saker att tänka på:
Hyaluronsyra lågmolekylär bildar inte ett gel, och kan därför användas i kombination med xantangummi (eller tarakärnmjöl), som ingår i grundreceptet. Vill du använda högmolekylär hyaluronsyra, som är gelbildande, utesluter du xanthangummit och doserar Hyaluronsyra hmv i mängd för ett lätt gel, ca 0.6% av total mängd. Läs hur du gör ett HA-gel här >
Oljelösliga ingredienser
Oljefasen i grundreceptet består av 12% oljelösliga ingredienser och 3% flytande emuleringsmedel Makers Self o/w. Vill du öka eller minska andelen oljelösliga ingredienser bör du hålla dig inom 10-15% oljelösliga ingredienser + emuleringsmedel.
Använd en egen vald kombination av vegetabiliska oljor och oljelösliga extrakt.
Vegetabiliska oljor har olika torrhetsgrad (hur torra oljorna känns på huden) och egenskaper beroende på fettsyrabalans och bioaktiva ämnen. Välj en kombo som passar din hud! Olika oljor kan påverka stabiliteten på emulsionen, men eftersom det är ett skakserum är det enkelt att skaka flaskan innan användning om det har en tendens att separera. Grundreceptet blir en stabil emulsion som håller sig bra över tid.
Oljelösliga högkoncentrerade extrakt är ideala att använda i oljefasen för att ge riktigt bra aktivt hudvårdande egenskaper! Du kan använda flera olika extrakt, doserade med 1-3% per extrakt. I grundrecepet använder vi två extrakt med en dosering om 2% av varje, men du kan alltså öka doseringen till 3% av varje (och minska mängden vegetabilsik olja motsvarande), tillsätta fler eller färre högkoncenterade extrakt.
Du kan använda dig av den tunna, spridbara estern Makers Silk, eller den tunna, torra bäraren och mjukgöraren Caprylic Triglycerides i receptet. De ger båda en lätthet och en silkeslen känsla till serumet!
Squalene, som har liknande konsistens som Makers Silk när den används i oljeblandningar kan dock bara användas i en mycket liten dosering, då squalene har en tendens att göra emulsionen instabil. Använd inte mer än 2-3% squalene för bästa stabilitet. Vill du använda en större mängd går det bra ändå, det är ju ett skak-serum. Om det separerar skakar du helt ihop serumet i flaskan innan användning!
Eteriska oljor
Eteriska oljor ger ytterligare aktiv funktion till ditt serum, såväl som god doft! Tillsätt max sammanlagt 1% eteriska oljor och blanda ut med övriga ingredienser i oljefasen innan du blandar samman faserna. 25-30 droppar ur våra droppinsatser motsvarar ca 1 g olja.
Vi har inte testat det här receptet med solskyddsmineraler, men teoretiskt ska det gå att tillsätta 10-15% Mineral SPF för en bra solskyddande effekt. Tänk då på att skaka serumet innan varje användning!
Finns det något sådant som en “torr” olja? Och är vissa oljor verkligen “fetare” än andra. Ja, faktiskt! I detta inlägg gör vi en rejäl genomgång av varje olja, deras torrhetsgrad och deras specifika egenskaper.
Hitta rätt olja
Vill du veta precis vilken eller vilka oljor som passar bäst för olika hudtyper och användningsområden har vi gjort en guide i “Hitta rätt olja – rena ekologiska oljor som hudvård“. Bra tips på vilka oljor att använda och kombinera, rena, i oljeblandningar, i cremer och andra hudvårdsprodukter.
Torrhetsgrad
Hur “fet” eller “torr” en olja är beror på dess fettsyresammansättning. Torrhetsgrad är ett värde på hur fet respektive torr en olja är, baserat på oljans biokemiska uppbyggnad, bland annat kompositionen av fettsyror. Torrhetsgraden anges från 0 – 10 där 0 är fetast och 10 är torrast. Oljor med en torrhetsgrad på under 3 innehåller oftast så mycket mättat fett att det är fasta i rumstemperatur, t.ex kokosolja.
Eftersom en oljas fethet respektive torrhet i hög grad påverkar hur oljan känns på huden och hur produkter man tillverkar med oljan blir, är torrhetsgrad en bra parameter att känna till. Många tycker t.ex att oljor med en hög torrhetsgrad, över ca 7.5, känns alldeles för torra och strama på huden ensamma, och blandar gärna dem med fetare oljor. Många basoljor har en välbalanserad torrhetsgrad runt ca 5.0-6.0, vilket passar de flesta. De kan dock med fördel kombineras med både torrare och fetare oljor för att uppnå bästa komposition av fettsyror och de olika oljornas växtämnen, fytosteroler.
Vegetabiliska kallpressade oljor innehåller också en del av dessa fytosteroler (från ca <1 – 3%). De kallas även oförtvålbara ämnen, unsapofiniables. Dessa ämnen är bl.a. karotenider, polyfenoler, flavonider (antioxidanter) och oljelösliga vitaminer, och de är viktiga bioaktiva ämnen för huden (vi kommer att ägna ett helt inlägg åt fytosteroler inom kort).
En oljas fethet eller torrhet beror på oljans kombination av fettsyror, men oljans egenskaper beror på oljans fettsyror och övriga växtämnen.
Oljors biokemi
En vegetabilisk olja är biokemiskt sett en så kallad Triglycerid, uppbyggd av olika fettsyror. Varje olja har sin egen unika balans av fettsyror och det finns en mängd fettsyror med olika egenskaper. Fettsyrorna delas in i tre grupper:
Mättade: t.ex Laurinsyra, Stearinsyra m.fl.
Enkelomättade*: Oljesyra (Omega 9), Palmitolsyra m. fl.
*Enkelomättade och fleromättade tillhör egentligen båda gruppen omättade fettsyror, men de är väldigt olika i sin karaktär, så de anges som egna grupper.
Nedan hittar du en genomgång, inkl. torrhetsgrad, av alla våra oljor. Alla våra oljor är 100% vegetabiliska, ekologiska och kallpressade, vilket innebär att de är oljor i sin renaste form, med alla sina egenskaper bevarade.
Aprikoskärnolja innehåller rikliga mängder omega 9 och 6 som är fuktighetsbevarande och mjukgörande, lindrar irritation och är särskilt bra för torr och känslig hud. Med sin mildhet är den även bra till hudvård för barn. En bra basolja för alla hudtyper.
Arganoljans unika bioaktiva fytosteroler har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper, som ger en effektiv naturlig hudvård särskilt för torr och mogen hud. Arganolja är även en bra och populär hårolja som ger lyster och vård till torrt, skadat och flygigt hår.
Avokadoolja är en relativt fet men snabbabsorberad olja med en hög andel av värdefulla ämnen som mjukgör och vårdar huden. Bioaktiva ämnen som fytosteroler, lecitin, squalene samt A-, B1-, D- och E-vitamin vårdar, ger spänst och ökar hudens kollagenproduktion.
Baobabolja är en behagligt mjukgörande och intensivt vårdande olja för torr och mogen hud. Dess förmåga att ge spänst och smidighet gör baobabolja till förstavalet till gravidmagen och till att förebygga bristningar. Baobabolja är en utmärkt massageolja.
Rik på den speciella erukasyran har broccoilfröoljan en speciell, ganska matt känsla som gör den utmärkt som ansiktsolja/primer, eller som naturlig silikonersättning i hårvård. Fettsyrorna omega 3 och omega 6 ger näring och verkar regenererande för huden.
Druvkärnolja är bra till ansiktsoljor med antioxidanta, stärkande och skyddande egenskaper för huden tack vare sitt innehåll av omega 6, polyfenoler, E- och K-vitamin. Torr olja som passar särskilt till fet hud och blandhy. Kan även användas till hud med stora porer.
En extremt torr olja med regenererande och antiinflammatorisk verkan, vilket gör den effektiv i anti-agehudvård. Oljan är rik på bioaktiva ämnen och den unika fettsyran punicinsyra med kraftiga antioxidanter som kan motverka fina linjer i mogen hud.
Särskilt rik på den essentiella fettsyran Omega 3 (ALA), som motverkar hudens ålderstecken, verkar cellförnyande och kan dämpa skador av solens UV-strålar.
Bioaktiva ämnen: Karotenoider, gallussyra, antioxidant α- och γ-tokoferoler (E-vitamin)
Kallpressad gurkörtsolja är den olja som innehåller mest den essentiella fleromättade fettsyran gamma-linolensyra (GLA), som har stor betydelse för kroppens hälsa. Gurkörtsolja balanserar aknebenägen hud och verkar antiinflammatoriskt för atopiskt eksem och irriterad hud.
Hampfröolja har ett optimalt ratio av de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd. Innehåller även GLA och antioxidanta fytosteroler, vitaminer och Q10, som är regenererande och uppbyggande för huden. Hampfrö är särskilt bra för torr hud och problemhud.
Rikligt med fettlösliga vitaminer och β -sitosterol ger cellförnyande, anti-inflammatorisk och antioxidant verkan. Kompositionen av fettsyror, framförallt den essentiella fettsyran Omega 6, stärker hudens barriärskydd och gör havtornsolja mycket bra för torr hud, solskadad hud och för hud med rosacea.
Består till största delen av gadoljesyra som egentligen är en vaxester; flytande vaxämnen. Ger bra glid och glans trots att den absorberas relativt lätt. Mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden och lugnande och balanserande för hudens talgproduktion. Bra som rengöringsolja.
En av de mest hyllade superoljorna för hudvård. Halvtorr, näringsrik och vårdande. Det unika i denna olja är dess sammansättning av fytosteroler och flavonoider som minskar rynkor och har regenererande verkan för huden. Främjar spänst och vitalitet och ger en sammetslen känsla.
Karanjaolja används som booster i naturliga solskyddsprodukter då den innehåller flavoniderna karanjiin och pongamol som skyddar mot UV-strålning. Används i Ayurvedisk medicin för sina antibakteriella och inflammationshämmande egenskaper. Insektsavisande och bra i myggolja.
Kokosolja är fast i rumstemperatur. Smältpunkt ca 25°. Innehåller nästan bara mättade fettsyror vilket gör den mycket fet och skyddar huden med desinficerande och anti-mikrobiella egenskaper. Kombineras gärna med oljor med större variation av fettsyror för att inte verka uttorkande i längden.
Mycket tjock & fet med lagerbärets intensivt vårdande växtämnen och fettsyror. Bra för skadad & torr hud, eksem och mjäll. Lagerbärsolja är signaturoljan i den vårdande aleppotvålen. En mycket kraftig olja med stark, kryddig doft; en liten mängd i oljeblandningar räcker långt.
Makadamiaolja är en len och mjukgörande olja. Innehåller rikligt med Omega 7: en fuktighetsbevarande och regenererande fettsyra som finns naturligt i huden, men som minskar med åldern. Makadamiaolja är bra att använda i hudvård till anti-age och torr hud.
En bra basolja för alla hudtyper, även till babyvård. Innehåller E-vitamin och rikligt med enkelomättade fettsyror som är mjukgörande. Mandelolja kan även användas som massageolja och för ansiktsrengöring, t.ex borttagning av smink.
Marulaolja skyddar, lindrar och bevarar hudens fukt samtidigt som den har en lätt och skön känsla. Marulaoljan innehåller fytosteroler som ger den antioxidanta egenskaper och bra hållbarhet. Passar alla hudtyper, även känslig hud, och används traditionellt för att minska hudrodnad.
En mager olja, men mycket bra för torr & skadad hud. Oljans ovanligt höga andel av den essentiella fettsyran GLA i kombination med vårdande bioaktiva ämnen gör den till en verksam olja för att underlätta vid atopiskt eksem, inflammation, psoriasis och pigmentfläckar.
Nyponfröolja har många hudvårdande egenskaper tack vare sitt innehåll av A-vitamin och A-vitaminsyra, retinol, i kombination med hög andel essentiella fettsyror och fytosteroler. Välanvänd för sin förmåga att hjälpa hud med akneproblem, pigmentfläckar, rosacea, rynkor och solskador.
Olivolja innehåller mest enkelomättade fettyror, och inte så mycket som är specifikt bra för hudvård, men olivolja är en klassisk och välanvänd ingrediens i kallrörd tvål.
Rapsolja är en bra basolja att använda i mjukgörande hudvård som kroppsolja, salvor och massage. Oljan har en bra fördelning av viktiga fettsyror och skyddande fystosteoler till hudvård för torr hud och problemhud. Rapsolja är särskilt bra till torr hud och mot eksem.
Ricinolja är en mycket speciell, kraftig olja som till största delen innehåller den för ricinolja unika ricinolsyran. Den är tjock, trögflytande och klibbig. Används för hudrengöring och i produkter som ska stanna kvar på huden, t.ex läppstift. Även för hårvård. För mycket ricinolja kan verka uttorkande
Sesamolja är bra att använda i solprodukter och som kroppsolja efter solning och som rengöringsolja. Det är en klassisk massageolja och har länge använts i ayurvedisk medicin. Ger glid men tränger in bra i huden och vårdar. Passar alla hudtyper, men är särskilt bra till torr hud.
Solrosolja innehåller en stor mängd omega 6, en essentiell fettsyra som stärker och balanserar hudens eget barriärskydd. Det gör att oljan verkar som en fuktighetsbevarare. En basolja som passar alla hudtyper.
Svartkumminolja har påvisat antioxidanta, cellförnyande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Oljan innehåller fytosteroler och en liten mängd eterisk olja, som stärker och lugnar huden. Svartkumminolja är särskilt bra mot eksem och akne.
Svartvinbärsolja innehåller de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra, gamma-linolensyra och stearidonsyra (SDA). Oljans unika sammansättning verkar skyddande, cellförnyande och antiinflammatoriskt för alla hudtyper. Ett bra val både för torr och skadad och för fet och oljig hud.
Tefröolja innehåller polyfenoler som är utmärkta antioxidanter för huden. Har en len känsla på huden och absorberas lätt, vilket gör tefrö till en bra basolja i oljeblandningar. Tefröolja är även bra till hårvård; använd som hårolja ger den glans och lyster utan att tynga ner håret.
Tranbärsolja med essentiella fettsyran Omega 3 & antioxidant A- och E-vitamin, har regenererande verkan i huden och kan bekämpa oxidativ stress från solens UV-ljus. Tillsammans med antiinflammatoriska fytosteroler är tranbärsolja mycket effektiv i anti-age.
I stora fettsyreguiden går vi igenom alla olika fettsyror som finns i oljor. Det är dock ett långt, faktaspäckat och ärligt talat ganska tråkigt inlägg, främst för dig som verkligen vill gå in på detaljer!
Oljors fettsyror, torrhetsgrad och absorbtion: tabell
OBS: Mobilt måste tabellen visas liggande.
M F = Mättade Fettsyror, OM F = Omättade fettsyror, FLOM F = Fleromättade fettsyror TG = Torrhetsgrad
Vegetabiliska oljor innehåller, förutom fettsyror, en liten men viktig del verksamma och nyttiga växtämnen; fytosteroler (ca 0.1-3% beroende på olja). Det kan vara karotenider, flavonider, fettlösliga vitaminer m.m. Summan av fettsyrorna är därför inte alltid 100%.
*Jojobaolja är inte en triglycerid, som oljor normalt är, utan ett flytande vax. Torrhetsdatan och fettsyrekompositionen är därför inte rättvisande för hur oljan känns på huden och beter sig i produkter.
**Ricinolja är en mycket speciell, tjockflytande och klibbig olja som till största del innehåller den för ricinolja unika ricinolsyran. Torrhetsdatan och fettsyrekompositionen är därför inte rättvisande för hur oljan känns på huden och beter sig i produkter. Ricinolja är lämplig i produkter som ska stanna kvar på huden så länge som möjligt, t.ex läppstift. Ricinolja är en kraftig olja och är uttorkande i för stor mängd.
Torrhetsgrad
Torrhetsgrad är en skala från 0-10 där 0 är fetast och 10 är torrast.
Du kan sortera tabellen utefter torrhetsgrad, stigande eller fallande, genom att klicka på tabellrubriken “TG 1-10”.
Några snabba fakta om vegetabiliska oljor:
Hållbarhet:
En olja innehåller inget vatten och bakterier och mögel (mikroorganismer) kan inte växa i oljor. Oljor eller produkter med bara oljor, fetter och vaxer behöver därför inte konserveras i ordets bemärkelse. Oljor blir stället gamla genom att de oxiderar, d.v.s. härsknar. Du känner tydligt när en olja är härsken, som en gammal nöt ungefär. Rena kallpressade oljor kan i sig ha oljans speciella doft, det betyder inte att den är härsken.
Oljor kan skyddas mot oxidation genom att tillsätta en antioxidant som verkar speciellt mot oxidation. Den vanligaste effektiva antioxidanten är e-vitamin som har har en kombination av alla typer av e-vitamin, alfa, beta, gamma och delta. Tillsats av ca 0.3-0.8% naturlig e-vitamin i en olja förlänger hållbarheten på oljan med minst det dubbla.
De oljor med mest mättade fettsyror har längst hållbarhet, och de oljor med mest fleromättade fettsyror har kortast hållbarhet vilket också innebär att:
Ju högre torrhetsgrad, desto kortare hållbarhet har oljan.
Våra oljor kommer direkt från tillverkaren till oss och varje batch är maximalt färsk när oljan kommer till dig! Vi märker varje olja med minsta möjliga hållbarhetsdatum, “minst-hållbar-till”, vilket innebär att oljorna ofta håller betydligt längre vid rätt förvaring.
Förvaring
Oljor förvaras bäst mörk och svalt. Ju mindre exponering för syre (luft) desto längre hållbarhet. Har du t.ex stora flaskor med bara lite olja i, är det bättre att hälla över oljan på mindre flaska för att minska luftexponering. Oöppnade flaskor kan förvaras i kylskåp, detta kan dock göra oljan fast och/eller grumlig. En olja som används ska inte förvaras i kylskåp då kondens kan bildas vid temperaturväxling.
En ekologisk kallpressad olja är en naturprodukt, och färg och konsistens kan variera från batch till batch. Den kan också bildas viss grumlighet/slöjor i oljan , vilket är helt normalt och påverkar inte oljans funktion.
Värmekänslighet
De flesta vegetabiliska kallpressade oljor tål tillfällig (några minuters) uppvärmning i de temperaturer som behövs för att t.ex smälta samman med vaxer eller emulgeringsmedel (max ca 85-90°C). E-vitamin är värmekänsligt i temperaturer först över ca 100°, vilket innebär att det är en god idé att tillsätta e-vitamin innan värmning, så skyddar e-vitminet lite extra mot värmen!
Alla våra oljor är kallpressade och ekologiskt certifierade. Du hittar certifiering av varje olja under fliken “specifikationer” på varje produktsida.
Kallpressning är den metod som används för oljor för framförallt hudvård, som ska ha kvar alla sina egenskaper för huden. De är mekaniskt pressade utan upphettning och oraffinerade. Oljor för hudvård är kallpressade utan att fröer eller nötter rostats först, vilket kan vara en stor skillnad mot oljor avsedda för matlagning. Även om en matolja är både ekologisk och kallpressad, är oljan ofta kallpressad av rostade fröer eller nötter, för att få fram en djupare doft och smak av oljan. Gott! Dessa oljor ska dock inte användas i hudvård då de förlorat en del av sina hudvårdande egenskaper!
Frågor eller funderingar? Skriv i kommentarsfältet nedan!
Tvål är något som de flesta av oss använder varje dag, men vad är tvål egentligen? Och vad är det för skillnad på olika sorters tvålar? Hur tillverkas tvål, vad innehåller den, och är den flytande tvålen vid handfatet och duschtvålen i flaskan i duschen verkligen tvål?
Äkta tvål är riktigt roligt att göra själv! Med hjälp av Organic Makers tvålsidor lär du dig att göra riktigt bra hantverkstvål från grunden, eller hur du använder färdig tvålmassa för att kreera dina egna tvålar!
Letade du efter andra recept på ekologisk hudvård? Gå till receptbloggens startsida:
Tvål är kemiskt sett ett fettsyresalt och har en kemisk struktur som gör att den är både fett- och vattenlöslig. Tvål löser därför upp både fett och vattenlösligt smuts och orenheter och tar det med sig när man sköljer av.
Äkta hårdtvål (kallrörd hantverkstvål) tillverkas av oljor/fett som kombineras med natriumhydroxid, lut, löst i vatten eller annan vätska. Detta startar en förtvålningsprocess som förvandlar ingredienserna olja och lut till nånting helt annat, nämligen tvål.
En annan typ av tvål du kan göra själv är Melt & Pour. Melt & Pour är en färdig tvålmassa som kan smältas om och tillsättas dofter, färger med mera för att skapa egna tvålar.
Olika tvåltyper
Hantverksmässigt tillverkad hårdtvål (Kallrörd tvål) är väsenskild från den industritvål som man hittar på stormarknaden. Äkta tvål tillverkas hantverksmässigt och har kvar alla sina hudvårdande beståndsdelar.
Tvålens historia
Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var. Tvålen är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien. Det du!
Lär dig mer om tvål:
Tvåltyper, kemi och historia:
Men tvål görs ju med lut (natriumhydroxid)! Hur kan den då vara naturlig/ekologisk/ofarlig?
Detta är en fråga som vi ofta får. Men natriumhydroxid är en helt naturlig kemikalie, ett natriumsalt, som är helt ogiftig och nedbrytbar i naturen. I sin rena form är den dock kraftigt frätande (högt pH-värde), vilket betyder att du behöver skydda dig enligt instruktioner när du hanterar luten. Den färdiga tvålen har förvandlat oljor och lut till ett nytt ämne: tvål. Det finns alltså ingen lut kvar i färdig tvål. Tvål gjord på ekologiska oljor och ren natriumhydroxid är därför klassad som ekologisk i alla ekologi- och miljömärkningar, och är den mildaste formen av alla rengöringsmedel (tensider m.m).
Kallrörd tvål
Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Namnet är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 45-50 grader vid processning/rörning. Det finns även olika metoder för att tillverka tvål, t.ex vanlig process och direktprocess.
Att göra sin egen tvål från grunden är otroligt roligt, och kan nästan vara beroendeframkallande. Det faktum att det finns så många parametrar i hur en egentillverkad tvål blir gör det lätt att få lust att prova fler och fler ingredienser, tillsatser och metoder.
Den viktigaste aspekten i en tvål är vilka oljor och fetter du använder. Här får du verkligen användning för fettsyretabellen i inlägget Stora fettsyreguiden. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.
Så här gör du din egen tvål från grunden
Att göra sin egen ekologiska tvål från grunden är en ganska enkel process. I stora drag kombinerar du ekologiska oljor med lut löst i vatten, rör med mixerstav tills det tjocknar, och häller upp i form!
På vår startsida för kallrörd hårdtvål hittar du instruktioner, recept och inspiration för att göra din egen tvål.
Ett annat, lite enklare sätt att göra egna tvålar är att använda sig av en färdig tvålmassa, Melt & Pour. Tvålmassa Melt & Pour är ett halvfabrikat, speciellt framtaget för att kunna smälta tvålmassan och tillsätta små mängder av egna boosters i form av oljor, extrakt, leror, örter, färger och dofter.
Vi har valt ut en samling bra naturliga och ekologiska tvålmassor utan sulfater och syntetiska tensider för att göra en så naturlig tvål som möjligt. Det finns också en certifierat ekologisk tvålmassa att välja.
Tvålmassa Melt & Pour smälts i mikrovågsugn, vattenbad eller dubbelkokare. I den smälta, flytande tvålmassan kan du tillsätta boosters som oljor, oljeextrakt, doft, färg, örter, leror m.m, hälla upp i formar och på så sätt skapa dina egna unika tvålar. Melt & Pour-tvålar är klara att användas så snart de har stelnat!
Tvål består alltså av olika oljor och fetter som är förtvålade med natriumhydroxid (lut). Det som ger tvålen dess specifika egenskaper är just vilka oljor och fetter som används. Oljornas fettsyreprofiler avgör om tvålen blir hård eller mjuk, löddrande eller krämig, extra vårdande eller kraftigt rengörande (t.ex en fläck-tvål).
Vad är tvål egentligen? Tvålkemi, tvåltyper & tvålhistoria.
De flesta av oss använder någon form av tvål varje dag, men vet du vad tvål är egentligen? Du är inte ensam om att inte ha full koll på vad en riktig tvål är för nånting, och vad tvålen vi använder varje dag egentligen innehåller.
[button colour=”black” type=”rounded” size=”medium” link=”https://www.organicmakers.se/tval/” target=”_self”]Gå till startsidan för tvål i receptbloggen[/button]
De flesta tvålar är inte tvål. Konstigt va? Och vad menas med det egentligen, heter det tvål är det väl tvål? Nu reder vi ut begreppen!
Tvål är resultatet av förtvålning (saponifiering) av olika fetter och vaxer. Förtvålning är en kemisk process som förvandlar oljor och fetter (triglycerider) och Natriumhydroxid (för hårdtvål) eller kaliumhydroxid (för flytande tvål) till ett fettsyresalt, det vill säga tvål. Den kemiska processen i tvåltillverkning är en naturlig och mild process som använts i tusentals år för att tillverka tvål. Det finns ingen hydroxid kvar i tvålen när processen är klar. Tvål är den mildaste formen av tensider, betydligt mildare än många av de tensider som i modern tid används i diverse rengöringsprodukter som flytande tvålar och shampon.
Äkta hantverkstvål tillverkas av kallpressade oljor och fetter med sina näringsämnen kvar, och glycerinet som frigörs ur fetterna vid förtvålningen är också kvar i tvålen. Dessutom kan en hantverkstvål innehålla naturliga tillsatser som örter, leror och dofter som ytterligare bidrar till tvålens kvaliteter.
Men. Tvål är inget skyddat namn, och för att få heta tvål behöver tvålen inte ha mycket gemensamt med den äkta tvålen som vi beskrev ovan. Duschtvål, handtvål, industrihårdtvål är oftast något annat än just tvål.
Vad är det då om det inte är tvål?
En industriellt tillverkad hårdtvål, duschtvål eller flytande tvål är oftast som sagt inte riktigt tvål, utan en kombination av olika tensider (kemiskt framställda tvättaktiva ämnen), förtvålade isolerade fettsyror, t.ex sodium laurate; förtvålad laurinsyra, fyllnadsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, syntetisk parfym med mera. En del industriellt tillverkade hårdtvålar är faktiskt tvål, då ofta förtvålad palmolja. I dessa tvålar är glycerinet bortaget, eller så används isolerade fettsyror som redan isolerats från sitt glycerin. Glycerin är nämligen en värdefull fuktighetsbevarande ingrediens som är för dyr för att lämna kvar i tvålen, utan separeras för att kunna säljas vidare. Ibland tillsätts i stället en mindre mängd billigare glycerin till tvålen.
Ok, så nu vet du det, men det är inte industriell fusktvål vi ska fokusera på här, utan den spännande världen av äkta hantverkstvål!
Inom begreppet äkta tvål finns det historiskt några olika tvåltyper. Här är de vanligaste:
Castile tvål: En spansk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.
Marseille tvål: En Fransk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.
Bastille tvål: Bastilletvål kallas tvålen när den är tillverkad av minst 70% olivolja
Aleppotvål: Olivtvål med lagerbärsolja. Lagerbärsolja är intensivt vårdande, och ju mer lagerbärsolja det finns i tvålen, desto mer vårdande är den.
Hantverkstvål: Tvålar utvecklade speciellt för att ha vissa egenskaper. Kan tillverkas av alla möjliga vegetabiliska oljor (även animaliska), vaxer, smörer, örtextrakt o.s.v. Kombinationen av oljor i kombination av naturliga tillsater som, dofter, leror och örter ger tvålen dess egenskaper.
Shampotvål: Kallprocessad hantverkstvål med rätt kombination av oljor vara utmärkt som shampoo. Kallprocessad tvål är en anjonisk tensid, en tensidtyp som är mild och som ofta används i just shampoo. Använder man mycket silikoner och mineraloljor i sina hårstylingprodukter kan en anjonisk tensid dock vara otillräckligt att tvätta med, man behöver då starkare tensider och ett shampoo som är en kombination av en eller flera av de olika tensiderna anjoniska, katjoniska, amfroiska och icke-joniska tensider. Vi kommer att berätta mer om tensider i shampoo så småningom!
Flytande tvål: Äkta flytande tvål tillverkas liksom äkta hårdtvål med oljor/fetter och lut. Skillnaden är att man använder kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, eftersom kaliumhydroxiden inte skapar hårda tvålkristaller. Man använder också en annan metod vid tillverkning; varmprocess. Vi kommer snart att lära ut att även göra flytande tvål!
[button colour=”black” type=”rounded” size=”medium” link=”https://www.organicmakers.se/kallrord-tval-sa-har-gor-du-din-egen-kallrorda-hantverkstval/” target=”_self”]Lär dig göra äkta kallrörd hantverkstvål (hårdtvål) från grunden här >[/button]
Tvålens historia som rengöringsmedel går tillbaka till innan vår tideräkning. Den första dokumenterade tvålbeskrivningen finns att hitta i encyklopedin Naturalis Historia av Plinus den äldre, publicerad ca år 77 eKr, men traditionen går tillbaka långt längre än så.
Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var.
Behovet av att tvätta både sig själv och sina kläder och sängkläder fanns dock, varför tvål var en viktig handelsvara och tillverkades både för hand i hemmen och i så kallade såpsjuderier eller tvålkokerier, och det var en verksamhet som var hårt reglerad av lagar och import/exportregler.
Även om tvål inte är antibakteriell i sig, tvättar den bort alla bakterier och all smuts som bakterier kan frodas i, och ger på så sätt en bakteriehämmande effekt. När kopplingen mellan renlighet, bakterier och sjukdomar blev verkligt känd ökade tvålanvändningen med bättre hälsa och medellivslängd som följd. Tvål är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien!
Varför så mycket olivtvål?
Att många traditionella tvålar tillverkas av olivolja beror inte på att olivoljan lämpar sig extra bra till tvål. Tvärtom, en tvål gjord på bara olivolja är inte nödvändigtvis särskilt mild mot huden, och dessutom blir olivtvålen väldigt mjuk och ska helst lagras i minst ett år innan användning för att blir riktigt mogen och hård.
Anledningen till olivtvålen är snarare att i de regioner som tvåltillverkningen blomstrade, var olivoljan den olja som fanns att tillgå i mängder. På andra ställen gjorde man istället tvål på animaliska fetter som talg (oxfett) och ister (grisfett), och lokala oljor som t.ex hampfröolja.
Modern hantverkstvål kan göras med all världens oljor och fetter! Bara fantasin, och i viss mån oljornas karaktär och fettsyresammansättning, sätter gränserna. En bra hantverkstvål består av en väl avvägd blandning av oljor och fetter som gör tålen hård och löddrande, samtidigt som den är mild och vårdande för huden, och har andra kvaliteter för speciella användningsområden.
Psst! Det här inlägget är ganska omfattande, och kan få det att kännas jättekomplicerat att göra egen tvål. Men det är det inte! Det du behöver är oljor/fetter (enbart kokosolja blir en utmärkt tvål), lut, vatten, bunke, stavmixer, nån slags tvålform, skyddsglasögon och handskar. Följ doseringarna i ett tvålrecept, lös luten i vattnet och häll blandningen över oljorna. Mixa med stavmixern i några minuter tills smeten börjar tjockna, tillsätt ev. tillsatser och häll upp i tvålform. Voila!
Gör din egen kallrörda hantverkstvål!
Vill du lära dig att göra ekologisk, äkta hantverkstvål? Japp, då har du kommit rätt! Här går vi igenom grunderna för att tillverka kallrörd tvål med ekologiska ingredienser.
Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Äkta kallrörd tvål är oljor & fetter som kombineras med lut och bildar ett nytt ämne: tvål. Namnet kallprocess är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 40-50 grader vid tillverkning.
Den viktigaste aspekten i en hantverkstvål är vilka oljor och fetter du använder. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten eller vätska du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.
Kallrörd tvål är grundläggande kemi, med anor långt tillbaka till innan vår tideräkning, och det skulle lätt krävas åtskilliga tusen boksidor för att täcka in alla aspekter kring äkta tvål, men här kan du komma en bra bit på vägen att bli din egen tvålmästare!
Oljor & fetter + lut löst i vatten = äkta tvål
Tvålrecept
I vår receptblogg hittar du färdiga recept på kallrörd tvål. Innan du börjar göra din egen tvål rekommenderar vi starkt att läsa igenom all information på denna sida. Recepten förutsätter att du redan har grundläggande förståelse för hur en kallprocessad tvål funkar och tillverkas.
Det finns massor med tvålrecept att hitta på nätet. När du provar ett nytt recept, se till att det kommer från en pålitlig källa, och dubbelkolla receptet i en tvålkalylator för att vara på den säkra sidan. Tänk också på att du måste använda precis de oljor och fetter som står i receptet, du kan inte byta ut dem mot andra utan att räkna om hela receptet.
När du blivit varm i kläderna kan du skapa dina egna recept! Läs mer om tvålkalkylatorer och receptuträkning längre ner.
Startpaket för kallrörd tvål
I webshoppen hittar du ett startpaket för kallrörd tvål. Med det kan du komma igång direkt! Paketet innehåller ingredienser, tvålform, recept och instruktioner för att göra två olika satser tvål. Du behöver även en noggran våg och en stavmixer (ingår inte i paketet).
Här går vi igenom processen för att göra kallrörd hårdtvål. För att göra flytande tvål används kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, då kaliumhydroxiden inte bildar hårda tvålkristaller. Förtvålningstalet för varje olja/fett är annorlunda när du tillverkar flytande tvål. Du använder också en annan process; varmprocess. Vi kommer även att göra flytande tvål så småningom!
Lut är i sin rena form och utblandat med vatten kraftigt frätande. Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du hanterar lut. Hantera inte lut i närheten av barn. Lut är en naturlig kemikalie som inte är giftig, men att andas in ångorna kan verka irriterande för luftvägarna, så sörj för god ventilation och stå inte lutad över bägaren medan du blandar luten.
Så här tillverkar du kallrörd tvål med direktprocess.
Direktprocess är en process för kallrörd tvål som funkar när du använder oljor och fetter med en smältpunkt under 50°C (vilket de flesta har). I direktprocess använder du lutens alstrade värme för att värma upp och smälta oljor och fetter till den temperatur som behövs för att starta förtvålningen.
Steg-för-steg
1. Hur mycket tvål ska du göra?
Att tillverka sin egen kallrörda tvål kan vara beroendeframkallande, så det kan vara bra att begränsa mängden tvål att göra i varje sats. Många recept blir mer än ett kilo tvål, och det blir många tvålar. För att göra en bra batch behöver du dock en mängd som gör det lätt att hantera smeten. Vi rekommenderar att göra tvål på ca 450-500 g oljor/fetter år gången, vilket brukar bli runt 700 g tvålsmet beroende på recept och tillsatser, lämpliga i formar som rymmer 600-700 ml.
Du måste ha en noggrann våg när du gör tvål. Du kan inte mäta upp ingredienserna då densiteten på dem varierar mycket. Tillsatser som leror och örter kan dock anges i tsk eller msk, och det går bra, eftersom de inte räknas in i förtvålningsuträkningen.
2. Väg upp dina ingredienser
När du gör tvål börjar du med att väga upp alla oljor och fetter du ska använda, företrädelsevis i samma behållare som du ska tillverka tvålen i. Vi brukar använda oss av en 1-liters måttkanna i livsmedelsgodkänd laboratorieplast. Den tål den värme luten utvecklar, och har ett praktiskt handtag att hålla i. Den kan användas i mikrovågsugn, men inte i vattenbad.
Väg även upp alla tillsatser så att du har dem till hands när du börjar tvåla. När tvålen väl har börjat tjockan kan du behöva jobba snabbt.
Väg upp vattnet i den värmetåliga bägare som du ska blanda vatten och lut i.
Väg till sist upp luten i en torr, tålig behållare. Nu är det dags att sätta igång med själva förtvålningen!
3. Kombinera oljor och lut
Nu är det dags! Du har din behållare du ska blanda själva tvålsmeten i; i den har du redan vägt upp dina oljor och fetter. Du har också handskar, långärmat och skyddsglasögon på dig.
Häll den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om med en glasstav eller rostfri sked. Luten blir varm, nästan kokande, när den reagerar med vattnet. Arbeta i ett väl ventilerat rum och luta dig inte över lutet medan du rör om; lutångorna kan sticka lite i näsan. Rör om länge och låt sedan luten vila några minuter innan du går vidare till nästa steg, så att luten inte är kokhet.
Häll nu den varma lutlösningen över oljorna/fetterna i tillverkningsbehållaren. Rör om långsamt tills fetterna smält och allt blandat sig till en jämn lösning. Det kan få ta flera minuter. Redan nu sätter förtvålningsprocessen igång. Det här kallas direktprocess, när du använder lutens värme att smälta/värma oljorna. Blandningen ska nu ha en temperatur på ca 40-50°C.
4. Rör tills det tjocknar:
Sätt nu i stavmixern i blandningen och vinkla den för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet innan du startar. Du vill inte ha luftbubblor i smeten, de visar sig som fula vita prickar i den färdiga tvålen. Kör nu med stavmixern i korta intervaller. Emellanåt använder du inte motorn utan rör bara om med själva mixerstaven, så att du har full koll på tjockleken på din smet. Använder du en kraftull mixerstav kan det ta bara några sekunder innan smeten börjar tjockna. Det är nu du ska kolla efter spårning, det vill säga att smeten tjocknar. (OBS! I vissa tvålrecept tillsätter du tillsatser i smeten innan den börjar tjockna. Följ receptets instruktioner.)
När tvålsmeten spårar lätt är den färdig. Spårning, på engelska Trace, betyder att smeten tjocknat så pass mycket att det blir spår på ytan i nån sekund när du lyfter stavmixern och låter några doppar från stavmixern droppa ner i behållaren. Så fort smeten börjar spåra ska du sluta mixa med stavmixern, annars kan smeten snabbt bli för tjock för att hälla upp i formen.
5. Tillsätt tillsatser
I vissa recept tillsätts tillsatser redan innan smeten börjar spåra. Har du tillsatser som ska tillsättas efter spårningen, t.ex olika färger som kräver att smeten delas upp i flera behållare, tillsätter du dem nu.
Tillsätt ev. leror, färger dofter o.s.v enligt recept och rör om noga.
6. Häll upp i form
Nu är allt klart för att hällas upp i form. Gör du en tvål utan dekorationer eller olika färger häller du helt sonika upp tvålen i den tvålform du valt, som är lagom stor för receptet, och slätar till eller gör mönster i ytan.
Ska du göra dekorationer eller ha olika färger följer du instruktionerna i det specifika receptet.
7. Låt stelna i formen
När du har hällt upp din tvål i formen och gjort eventuella dekorationer kommer förtvålningsprocessen att bli som mest aktiv under det närmaste dygnet. Hur lång tid tvålen tar på sig att gå igenom huvudförtvålningsprocessen beror på vilken tvål du gjort. Beroende på tvåltyp och ingredienser kan du också behöva packa in tvålen så att den håller värmen, eller stoppa in den i frysen så att den inte blir för varm och kokar över. Detta brukar anges i receptet. De flesta tvålar behöver ca ett dygn på sig för att bli klara att skäras upp. Du skär din tvål med en kniv eller tvålskärare när den är hård som en vanlig hushållsost ungefär. Går det för lång tid kan tvålen bli stenhård och måste sågas i bitar.
8. Avformning & uppskärning
När gelfasen (läs mer om det nedan) är över är tvålen någorlunda sval igen, och hård som en hushållsost ungefär. Då är det dags att skära upp tvålen. Detta är vanligen efter ca ett dygn, men en del tvålar kan vara färdiga att skäras upp efter bara 4-5 timmar (tvålar med bara kokosolja t.ex) eller behöver flera dygn på sig för att bli tillräckligt hårda (rena olivtvålar t.ex). Det viktiga är att du skär upp tvålen när geleringsfasen är över, men innan tvålen blivit för hård för att skära med kniv eller tvålskärare.
9. Mognad
Det mest frustrerande med att göra sin egen fantastiska tvål är att den måste lagras innan den kan användas. Även om den största delen av förtvålningsprocessen sker de första 24 timmarna, ska tvålen lagras i minst fyra veckor för att förtvålningsprocessen ska vara helt avslutad. Dessutom ska en del av vattnet som användes för att lösa luten avdunsta för att tvålen ska bli hård och bra. En del tvålar blir allra bäst om de lagras riktigt länge, särskillt om de är väldigt mjuka från början. En ren olivtvål t.ex lagras ett helt år innan användning för bra hårdhet. Själva förtvålningsprocessen är dock avslutad redan efter några veckor.
Äntligen är din kallrörda tvål klar att användas. Nu kan du vara riktigt stolt över dig själv!
Olika tvåltillverkningmetoder
Det finns några olika metoder för att göra kallrörd tvål. Den vi beskriver här ovan kallas direktprocess eller rumstemeraturmetoden. En annan vanlig metod är att värma/smälta alla oljor och fetter till ca 40-50 grader, och låta lutlösningen svalna till ungefär samma temperatur, och sedan mixa samman de båda. Vilken metod man använder är en smaksak eller vanesak. Vissa ingredienser i en tvål kan göra att den ena metoden är att föredra framför den andra.
Fördjupning
(nästan) Allt du behöver veta om kallrörd tvål & Grundläggande tvålkemi
Du kommer att få höra det här många gånger: det går inte att göra äkta tvål utan lut. Och det finns ingen lut kvar i tvålen när den är klar!
En olja eller ett fett är kemiskt sett en triglycerid, vilket innebär att den har tre fettsyramolekyler bundna till en glycerinmolekyl. När oljor blandas med lut startar en förtvålningprocess som parar ihop fettsyremolekylerna med lutmolekylerna och bildar ett nytt ämne; ett fettsyrasalt a.k.a tvål!
En tvålmolekyl (fettsyrasaltmolekyl) har den egenskapen att vara både fett- och vattenlöslig. Tvålen löser därför upp fett och smuts på huden och tar det med sig när man sköljer med vatten. Vid förtvålningen frigörs även glycerin från oljorna, och glycerin verkar fuktighetsbevarande på huden. I industritvål, “vanlig tvål” tas dock glycerinet bort ur tvålen, eftersom glycerin i sig är en värdefull råvara och för dyr att lämna kvar i billig tvål. Hantverkstvålar däremot, har kvar sitt glycerin. Med tillsatser i form av leror, örter och extrakt kan en hantverkstvål vara det allra bästa alternativet till en bra och naturlig rengöringsprodukt.
Förtvålningstal
Alla råvaror som kan förtvålas, d.v.s oljor, fetter och vaxer, har ett förtvålningstal. Förtvålningstalet anger hur mycket lut (NaOH) det går åt för att förtvåla alla fettsyror i oljan. t.ex har kokosolja ett förtvålningstal på 0.183, vilket innebär att det går åt 183 g lut för att förtvåla alla fettsyror i 1000 g kokosolja. Skulle du använda mer än 183 g lut till 1000 g kokosolja skulle den överskjutande delen lut bli kvar i tvålen, vilket skulle göra tvålen för alkalisk för huden.
Därför används för det mesta några procent mer olja än luten kan förtvåla; för att vara säker på att alla lutmolekyler har hittat varsin oljemolekyl att gifta sig med, och lämna några oljemolekyler obundna, alltså fortfarande fett. Detta kallas för överfettning. Varje olja har sitt eget förtvålningstal, därför kan man inte byta ut en olja i ett recept mot en annan, utan att mängden lut förändras.
Överfettning ska ske med viss eftertanke, eftersom oljor som inte förtvålas kan göra hållbarheten på tvålen sämre, och för mycket fritt fett gör tvålen mjuk och oljig. Läs mer om överfettning nedan.
Lut och vatten
För att luten ska reagera med oljan behöver luten lösas i vatten, en vattenmängd anpassad för att tvålprocessen och mognaden ska ta lagom lång tid. Den ideala mängden vatten som används varierar beroende på vilka oljor m.m. som används. Har du för liten vattenmängd i förhållande till hur fort just receptets oljekombination spårar (blir tjock) kan tvålsmeten bli tjock alldeles för fort och bli så tjock att det är svårt att få ner den i formen. Har du för mycket vatten tar det lång tid för smeten att bli tjock, dessutom måste tvålen lagras längre innan användning. En lutlösning på 30% lut och 70 % vatten är lagom till många tvålar. Beroende på receptets komposition kan man dock välja att öka eller minska vattenmängden något.
OBS! Lut är frätande och reagerar med vatten genom att bli varmt. Använd alltid skyddshandskar, långärmat och skyddsglasögon när du hanterar luten, och använd munskydd eller arbeta i ett väl ventilerat utrymme. Häll alltid den torra luten i vatten, aldrig tvärt om. Använd värmetåligt glas, värmetålig plast (upp till 120°) eller rostfritt när du jobbar med lut. Aluminium får ej användas, då det reagerar med luten.
Du kan använda vanligt kranvatten när du tvålar om du vet att det är rent (luten gör att ev. småbakterier inte överlever förtvålningen). Vatten kan dock ha olika hårdhet, mineralinnehåll m.m, vilket att kan göra att resultaten kan variera något. Vill du ha exakt samma resultat varje gång, överallt, använd renat vatten.
Andra vätskor
Det går också att använda andra vätskor än vatten. Det är inte ovanligt att byta ut hela eller delar av vattenmängden mot the, örtavkok, getmjölk, kokosmjölk, kaffe med mera, men det är viktigt att tänka på att detta kan förändra tvålen och tillvägagångsättet för att göra tvålen radikalt. Byt inte ut vattnet utan ett recept som berättar hur du gör.
Överfettning
Överfettning kallas det när man använder mer olja och fett i en tvål än luten kan förtvåla. För att vara säker på att all lut har förtvålats bör du alltid överfetta din tvål med någon procent, och överfettning gör också att tvålen blir mildare, då det finns en del fria oljor kvar i tvålen. Men att det finns fria oljor kvar i tvålen betyder också att de oljorna kan oxidera, härskna. Därför bör du inte överfetta din tvål med mer än max 5-6%, och använder mindre hållbara oljor bör du alltid skydda oljorna genom att tillsätta en antioxidant, t.ex e-vitamin eller rosmarin antioxidant till oljorna innan förtvålning. Antioxidanten räknas inte in när du räknar ut mängden olja/lut.
Eteriska oljor och dofter
Att doftsätta sina tvålar med eteriska oljor är en spännande process. Vissa oljor snabbar upp spårningstiden radikalt, medan andra knappt påverkar alls.
Generellt kan blommiga och kryddiga dofter göra att din tvål tjocknar snabbt. Mint och citrusdofter brukar inte påverka tvålprocessen, men allt beror på vilka övriga komponenter din tvål har. Det går inte att testa varje tänkbar oljekombination med varje tänkbar doft, så här spelar erfarenhet och vana stor roll, liksom om du följer ett recept med en specifik doftsättning.
Färger
Såklart finns det även många aspekter kring färgsättningen av din tvål. Färger, särskilt naturliga växtfärger kan bli helt annorlunda i en tvål.
Våra färgade mica är generellt stabila i tvål och ger den färg som mican har. För att färgsätta tvål med mica behövs bara lite, lite mica, max en tesked per kilo tvål för en stark färg.
Du kan även färgsätta med mineraliska pigment, med färgade leror, med örtpulver och mycket mer.
Torra tillsatser
Torra tillsatser kan vara leror, örter, färger, salter med mera. Även de torra tillsaterna kan påverka tvålen, beroende på vad de består av. Ska du tillsätta torra ingredienser som t.ex leror i din tvål, blanda gärna ut leran i vatten till en lättflytande smet innan du tillsätter den. Vattnet du tillsätter ska inte räknas in i, eller dras från, den vattenmängd som receptet förskriver. Torra ingredienser suger nämligen upp en del av vattnet, och kan göra att smeten tjocknar för fort om den inte får lite extra vatten.
Spår / Trace
Förtvålningsprocessen kommer igång i tvålsmeten både på grund av lutens och oljornas värme, men också av hastigheten när du mixar tvålen. Med en lagom kraftig stavmixer kommer din din smet att tjockna ganska snabbt, beroende på recept.
Spårning kallas det när smeten blivit så pass tjock att droppar på ytan lämnar spår i någon sekund innan de sjunker tillbaka ner i smeten. När tvålen börjat spåra kan du sluta mixa med stavmixern, och eventuellt fortsätta röra lite för hand om du vill att smeten ska bli ännu tjockare innan du häller upp den.
Gelfas & Stelning
När du hällt upp din tvålsmet i formen har förtvålningen börjat, och under de första timmarna intensifieras förtvålningen för att sedan sakta av igen när den mesta av förtvålningen är klar. Under den här tiden genomgår tvålen något som kallas för geleringsfas, eller gel-fas, vilket innebär att tvålen inuti och rakt igenom kommer att få ett geleaktigt utseende, som sedan återgår till en mer solid färg. Under geleringsfasen är det viktigt att värmen som tvålen utvecklar får verka i hela tvålen, de flesta tvålar ska därför helst packas in i något som håller tvålen varm det första dygnet, t.ex först ett varv bakplåtspapper och sen en filt.
En del tvålar, typiskt de som innehåller ingredienser med sockerarter av nåt slag, t.ex getmjölk, honung och liknande, kan å andra sidan bli alldeles för varma under gel-fasen och koka över som en vulkan. Vissa recept förskriver därför att tvålen ska in frysen efter att den hällts up i formen.
Felsökning
Det finns som du märker många aspekter i hur en tvål reagerar och hur slutresultatet blir. Följer du ett beprövat recept från en pålitlig källa och tvålen ändå inte funkar är det mest trolig att du någonstans under tillverkningen råkat använda fel mängd av någon ingrediens.
Mixar du för hårt med stavmixern kan tvålsmeten blir för tjock för att hälla upp. Använd alltid stavmixern i korta intervaller, och rör om med mixerhuvudet utan att använda motorn emellanåt så att du har koll på att tvålen inte spårar för snabbt.
Var noga med att inte mixa in luft i din tvål. Luften visare sig i den färdiga tvålen som små vita prickar eller knottor. De påverkar inte tvålens kvalitet, men de ser inte så roliga ut.
Lutaska kallas det när det blir en tunn vitgrå slöja på toppen av din tvål. Det beror på att denna del kommit i kontakt med luft under förtvålingsprocessen i högre grad än resten av tvålen. Lutaska är inget skadligt, och kan lätt ångas eller tvättas bort från tvålen med vatten så blir den snygg igen.
DOS – oxidation och hållbarhet
Om du läser på om tvåltillverkning på engelskspråkiga sidor kan du läsa om DOS. DOS står för “Dreaded Orange Spots” alltså “Fruktade Orange Fläckar” (och borde på svenska heta FOF!).
DOS (eller FOF) är alltså orange fläckar som kan uppstå på dina handgjorda tvålar, och de kan dyka upp direkt efter tvålningen, efter några veckor, eller efter några eller många månaders lagring. De kan se lite olika ut, men de är alla misstänkt lika orange fläckar i någon form.
Vad beror det på? DOS (FOF!) är fria fettsyror i tvålen som har oxiderat, det vill säga härsknat. Eftersom du alltid överfettar tvålen åtminstone någon procent, finns det alltid en viss risk DOS, men det går i de flesta fall att undvika. Använder du bara riktigt hållbara oljor som t.ex kokosolja uppstår i princip aldrig DOS, då den fria kokosoljan i tvålen är mycket hållbar. Använder du dig dock av mindre hållbara oljor, och oljor med hög andel fleromättade fettsyror i din tvål behöver du tänka på att inte överfetta din tvål för mycket, och även tillsätta en antioxidant i tvålen, t.ex rosmarinsextrakt eller e-vitamin. Du doserar antioxidanten i samma dos som om du skulle tillsätta den till en oljeblandning, och du tillsätter den till oljorna innan du tillsätter luten och påbörjar förtvålningsprocessen. Antioxidanter räknas inte med i receptets förtvålningsmängder. Med rätt överfettning och antioxidant där det behövs ska du inte behöva drabbas av DOS.
Tvålkalylator och räkna ut ett recept
Även om du följer ett recept kan det vara bra att veta hur du räknar ut hur mycket olja, lut och vatten det går åt för att receptet ska bli rätt. Det finns många s.k tvålkalkylatorer på nätet att använda, men det är en bra kunskap, och ganska enkelt, att lära sig att räkna ut ett recept för hand. Varje oljas eller fetts förtvålingstal hittar du i inforutan i webbshopen.
En populär tvålkalkylator är Amerikanska Soap Calc. Där kan du även se vilka egenskaper tvålen du räknar ut får. Det finns dock många val som kan göra den lite krånglig att använda, dessutom stämmer inte egenskapsuträkningarna särskilt bra. Därför jobbar vi på en egen tvålkalkylator som snart är färdig!
Tills dess får du dock räkna för hand, använda Soap Calc, eller använda den här enkla kalkylatorn för att kolla hur mycket lut som behövs för att förtvåla varje olja vid en viss mängd och överfettning. Här kan du bara räkna ut varje olja för sig. Du måste alltså sedan räkna ihop resultaten om du vill använda flera oljor i din tvål. Du måste också räkna ut hur mycket vatten du ska lösa luten i. En vanlig mängd är en 30% lutlösning, det vill säga ca 2.33 delar vatten till en del lut.
Mer om hur du räknar ut ett eget recept eller använder en tvålkalkylator kommer! Tillsvidare bör du följa ett färdigt recept.
En Bastilletvål är en tvåltyp som bygger på den klassiska Castilletvålen eller Marseilletvålen, men till skillnad från Castille- och Marseilletvål som traditionellt ska tillverkas av 100% olivolja, har Bastilltvålen en halt av minst 70% olivolja. Här gör vi en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja.
Nackdelen med en 100% olivtvål är att den är väldigt mjuk till att börja med, och därför kräver flera dagar i formen innan den kan skäras upp, och sedan lång lagring, upp till ett år, innan den blivit riktigt hård. Därför är en Bastilletvål med 70% olivolja och 30% kokosolja ett riktigt bra alternativ; kokosoljan gör tvålen hård och löddrande så att tvålen bara behöver lagras några veckor innan användning.
Bastilletvålen är fin som den är, helt utan tillsatser, men för att göra den lite extra fin och doftande tillsätter vi både eterisk olja lavendel, lite lavendelfärgad (decadent plum) mica i en del av tvålen och lite torkade lavendelblommor på toppen. Så här fint blev resultatet!
Lär dig tvål
Har du inte gjort din egen tvål förut bör du läsa på om tvål och tvåltillverkning här i bloggen!
Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.
Väg upp den rumstempererade kokosoljan och olivoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då du ska undvika att mixa in luft i smeten. Vi brukar använda oss av måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.
Väg upp tillsatserna (Du kan också skippa tillsaterna och göra en helt “ren” bastilletvål utan lila mica, lavendelblommor och doft).
Väg upp vattnet i en värmetålig bägare.
Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex keramik (använd handskar och skyddsglasögon).
Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.
Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan helt.
När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.
Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.
När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.
Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och rör om noga med t.ex en slickepott. Vill du ha en helt ofärgad tvål häller du nu upp tvålsmeten i formen. Vill du färga toppen, som på bilden, häller du upp ca 3/4 av smeten i formen, och blandar i decadent plum Mica i den resterande smeten och rör ut noga. Fyll sedan på i formen med den färgade smeten, och toppa med lite torkade lavendelblommor. Använd en slickepott för att röra ner lavendelblommorna lite i toppen av formen.
Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.
Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor. Har du använt lavendelblommor på toppen, skär tvålen upp-och-ner, så att inte blommorna gör ränder i tvålen när du skär.
Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.
* Tillverkningsbehållare: Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.
DIY Kallrörd tvål: ren kokostvål med vårdande egenskaper.
Här kommer ett tvålrecept som bryter mot flera gyllene tvålregler, men ändå blir en fantastisk tvål. En ren kokostvål med 20% överfettning blir en skön, vit, löddrande kropps- och handtvål som är superenkel att göra.
Har du läst på lite om tvål vet du att kokosolja är den olja med mest mättade fettsyror, och därför den som blir hårdast och kraftigast rengörande i en tvål. På grund av att den ger tvålen så bra hårdhet och lödder används den nästan alltid i tvålrecept, men rekommenderas inte att användas i högre dosering än 30% av alla oljor och fetter i tvålen.
Du har kanske också läst att man inte ska överfetta en tvål mer än max ca 6%, men helst mindre, beroende på typ av oljor i receptet.
Så nu ska vi göra en tvål 100% kokosolja som är överfettad 20%! Hur går det ihop?
Jo, eftersom kokosoljan också är en av de mest hållbara oljorna, kan man bryta mot överfettningsreglerna och överfetta kokostvålen med så mycket som 20%. Det betyder att det finns 20% oförtvålad kokosolja kvar i din färdiga tvål, som ger tvålen mildhet, återfettning och krämighet.
Du kan doftsätta din tvål med eteriska oljor. En dosering om max 3% eterisk olja av oljornas vikt är lämpligt, men även lägre doseringar ger fin doft åt tvålen. Doftintensiteten beror också på vilken eterisk olja du använder. En del eteriska oljor snabbar på tiden det tar innan smeten tjocknar (spårar). Typiskt ger kraftigt blommiga och kryddiga dofter snabbare spårning, medan mint- och citrusdofter inte påverkar hastigheten nämnvärt.
Totalmängd oljor/fetter: 450 g Varav: Kokosolja: 100% Överfettning: 20% Lutkoncentration ca 30% Vatten:Lut ratio: 2.333:1 Total vikt tvålsmet: ca 670 g
Gör så här:
Har du aldrig gjort kallrörd tvål tidigare, behöver du läsa och förstå inlägget om kallrörd tvål, och gärna också läsa igenom våra andra sidor om tvål. Använd handskar och skyddsglasögon när du hanterar lut och mixar tvålen.
Väg upp den rumstempererade kokosoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en 1-liters mätkanna i laboratorieplast.
Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål kokande vatten och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik eller rostfritt.
Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Låt stå ytterligare några minuter för att svalna något.
Häll lutblandningen över den rumstempererade kokosoljan och rör om sakta tills kokosoljan är helt smält.
Vill du doftsätta din tvål tillsätter du i förväg uppvägd doft nu och rör om. Tänk på att olika dofter kan få smeten att tjockna olika snabbt.
Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna visar sig sim fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning.
När smeten ser ut att börja tjocka något (det går på bara nån minut), lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat “spåra”. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarnde inte är så tjock.
Häll upp i tvålform.
Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Den här tvålen stelnar snabbt! Efter 6-10 timmar är den redo att skäras upp.
Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv.
Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i minst 4 veckor.