![Gör din egen ekologiska hudvård - Organic Makers]()
![DIY Ansiktscreme - Organic Makers]()
Att tillverka sin egen ekologiska hudvård är både roligt, nyttigt och faktiskt inte särskilt svårt, när man väl lärt sig några få grunder. Det är som som att baka; har du aldrig bakat förr kan det vara svårt att få till den enklaste kaka, medan den vana och intresserade kan baka riktiga mästerverk hemma i köket.Genom att göra din egen hudvård får du också en bättre uppfattning om vad som egentligen finns i hudvården du köper, och kan göra bättre val de gånger du inte tillverkar din hudvård själv. Vill du lära dig mer om hur du läser en innehållsförteckning på en hudvårdsprodukt skriver vi om det här >>
Så var börjar du? Tja, varför inte precis här?! Här går vi igenom det allra mest grundläggande för att göra sin egen hudvård.
Ingredienser
I vår webbutik hittar du bara ekologiska ingredienser, förutom de ingredienser som av naturliga skäl inte kan kallas ekologiska. Exempelvis leror och salter kommer direkt från naturen, men kan inte kallas ekologiska då de inte odlas. Vi är noga med att alla våra ingredienser kommer från rättvisa produktionsförhållanden och inte tillverkas på bekostnad av människor, samhällen eller miljön. Ekologiska råvaror är odlade utan kemikalier och pesticider, vilket garanterar att du får en råvara utan oönskade gifter och restämnen. Ett självklart val! (Vill du läsa mer om ekologiska råvaror kan du göra det här >>. Och vill du läsa mer om oss och hur vi väljer våra råvaror gör du det här >>.)
Recept och inspiration
För att din hudvård ska vara riktigt bra och verksam måste du lära dig lite. Kul va?! Vi försöker ge dig både recept och inspiration här i bloggen, och besitter du inte en massa kunskap själv är det värt att följa recepten. Det dröjer dock inte länge innan du har lärt dig så mycket att du kan börja prova dig fram med egna experiment och variationer av recept. När du lär dig mer är det fina att du kan välja råvaror och göra hudvård som passar just din hud och årstid!
Två typer av hudvårdsprodukter – olje/fettprodukter och vattenbaserade produkter
Det allra viktigaste att förstå när man börjar att göra sin egen hudvård är att det generellt sett finns två typer av hudvård: Olje/fettprodukter och produkter som innehåller vatten; vattenbaserade produkter.
![Lotionbars - DIY - Organic Makers]()
Olje/fettbaserade produkter
Olje/fettbaserade produkter tillverkas med enbart fettlösliga produkter som vegetabiliska kallpressade oljor, smör och fetter som sheasmör och kakaosmör, och vaxer som bivax eller karnaubavax. De kan också innehålla fettlösliga örtextrakt och andra fettlösliga ämnen såsom vitaminer och eteriska oljor. Oljebaserade produkter innehåller inget vatten och har därför den fördelen att de inte behöver konserveras. Oljebaserade produkter blir gamla av oxidation (de härsknar) vilket motverkas av att tillsätta antioxidanter, t.ex naturlig E-vitamin. En del fettlösliga råvaror har i sig så god hållbarhet (t.ex vaxer) att man man inte behöver skydda dem med antioxidanter för att de ska hålla en lång tid. En oljeprodukt håller alltifrån ca ett halvår upp till flera år beroende på ingredienser.
Exempel på olje/fettprodukter är Body Butters, ansikts- och kroppsolja, salvor, balms och cerat. Oljor och fetter innehåller en mängd nyttigheter; främst är det kombinationen av fettsyror i råvaran som avgör dess egenskaper, men även naturliga växtämnen som fytosteroler och vitaminer ger viktig vård till huden.
Olje/fettbaserade produkter är enkla att tillverka. Det vanligaste är att man smälter samman produktens alla ingredienser över att vattenbad. Sedan låter man produkten svalna direkt utan omrörning, rör om under avsvalningstiden eller vispar produkten fluffig när den stelnat, allt beroende på vad receptet föreskriver och vilken produkt man önskar.
Nackdelen med oljebaserade produkter är att du inte kan använda dig av vattenlösliga ämnen och ingredienser. En annan nackdel kan vara att man vill ha en produkt med mindre fett (en kräm eller lotion, alltså en emulsion) som en del upplever lättare att fördela på kropp och ansikte.
![saltvattenspray_square]()
Vattenbaserade produkter
En produkt som innehåller vatten kallas vattenbaserad vare sig den innehåller mest fett eller mest vatten. Eller inget fett alls. Som de flesta vet blandar sig inte fett och vatten fysiskt. Även om man lyckas mixa fett och vatten till en till synes homogen massa kommer den snart att separera sig igen, i en vattendel och en fettdel.
För att få vatten och olja/fett att blanda sig måste man skapa en emulsion, och då krävs någon form av emulgeringsmedel, som binder samman oljans och vattnets molekyler och får bindningen att förbli stabil. En enkel emulsion kan göras genom att använda bivax som ett emulgeringsmedel. Bivax är dock inte ett särskilt kraftfullt eller effektivt emulgeringsmedel, så andelen fett måste vara högre än andelen vatten. Här hittar du ett basrecept på en bodylotion som är emulgerad med bivax >>
I vårt sortiment ha vi därför ett emulgeringsmedel, Makersemulgering, som är naturligt, och tillverkat på ett milt sätt av raps och maniok. Detta är ett helt säkert emulgeringsmedel som är godkänt att använda i ekologiska produkter av de mest stränga eko- certifieringsorganen.
Till vattenbaserade produkter hör inte bara emulsioner, utan också produkter helt utan fett som ansiktsvatten och produkter med vatten och t.ex leror, salter eller örter.
Den största praktiska skillnaden mellan olje/fett-produkter och produkter som innehåller vatten är dock konserveringen! Så snart en produkt innehåller vatten är den i riskzonen för tillväxt av mikroorganismer (bakterier, mögel och svamp). Hur länge produkten håller sig beror till viss del på ingredienserna, men principen är ändå att en vattenbaserad produkt, alltså en produkt som innehåller någon del av någon form av vätska, är färskvara och måste konserveras om man inte använder den inom några dagar efter tillverkning samt förvarar den i kylen. Det är därför såväl hudvård som livsmedel med vätska måste konserveras om de ska hålla någon längre tid.
Som alternativ till omstridda konserveringsmedel i hudvård, som t.ex parabener, har vi två typer av konservering i vårt sortiment, Makerskonservering som består av konserverande organiska syror utvunna ur fänkål och majs, och kaliumsorbat som även är ett vanligt konserveringsmedel i mat.
För dig som är nybörjare är det enklast att börja med produkter som är oljebaserade, eller som ska användas upp genast, som t.ex en ansiktsmask. Snart får du in vanan och det är inte så mycket svårare att göra sin egen ansiktskräm eller andra vattenbaserade produkter. Fördelen med egengjorda ekologiska produkter är att råvarorna du använder är verksamma, ekologiska och av högsta kvalitet, och du kan hålla dig till mild konservering i små doser då produkten inte, som kommersiella produkter, ska tåla att levereras i flera led och stå på lager och butikshyllor i lång tid innan de används.
Hygien och säkerhet
Att tillverka sin egen hudvård innebär inga större risker, men kräver lite sunt förnuft. Alla vegetabiliska oljor och fetter kan blandas med varandra, de kan inte överdoseras eller överanvändas. Det du ska vara noga med är hållbarheten, särskilt för vattenbaserade produkter, och dosering av tillsatser som naturliga syror och eteriska oljor.
När du tillverkar hudvård ska du alltid vara noga med hygien och renlighet. Använd gärna handskar och gör rent både din arbetsyta och alla kärl och verktyg som ska användas. När du arbetar med vattenbaserade produkter är det även bra att desinficera kärl och verktyg med alkohol, t.ex ekologisk vodka. Glas och rostfritt stål är mest praktiskt att använda och lättast att göra rent. Här i webbutiken säljer vi laboratorieglas och redskap som gör din tillverkning enklare. En noggrann våg är i princip oumbärlig när man tillverkar sin egen hudvård.
Våra recept här i receptbloggen är komponerade utifrån kunskap och dokumentation om ingredienser, doseringar och hantering, och är helt säkra. Vi publicerar aldrig ett recept utan att ha kontrollerat och testat det noga.
Eteriska oljor är starkt koncentrerade och ska inte användas outspädda på huden. Våra eteriska oljor är varningsmärkta enligt EU:s senaste lagstiftning, och det är en märkning som kan verka skrämmande för många. Detta är dock en märkning som gäller outspädd eterisk olja. Inga eteriska oljor får numera säljas inom EU utan denna märkning.
Den här texten skrapar lite på ytan och är menad att ge en grundläggande insikt om vad egentillverkad hudvård är. Mer utförlig kunskap hittar du i recepten och i våra andra inlägg om hudvårdstillverkning, tidigare som kommande. Hoppas att du lärde dig nåt! ![:)]()
Vet du inte riktigt vilka ingredienser du ska börja med har vi satt ihop ett startkit med det mesta du behöver för att göra många av våra olje/fettproduktrecept. Du hittar startkitet i webbutiken här >>
En paket med lämplig basutrustning hittar du här >>
Inlägget Att göra sin egen ekologiska hudvård – en introduktion! dök först upp på Organic Makers.