Quantcast
Channel: Organic Makers
Viewing all 80 articles
Browse latest View live

Ekologisk kallpressad arganolja – nu utan doft!

$
0
0

Kallpressad ekologisk Arganolja - organicmakers.se

Arganolja är en riktigt populär olja för både hud- och hårvård. Arganoljan kommer från Marocko, där den pressas ur kärnorna av arganträdets frukter. Vår arganolja är ekologiskt odlad och rättvist handlad. Produktionen sker i ett Fair Trade-projekt som ger rättvisa arbetsvillkor till de kvinnor som arbetar med den tidskrävande framställningen och säkerställer hållbarheten kring odlingen.

Vi har tidigare bara haft den helt råa pressade oljan av den bästa kvaliteten i vårt sortiment. Det innebär att den har haft kvar den karaktäristiska arganoljedoften, en lite mustig hö-aktig doft som en del tycker är lite för kraftig. Anledningen till detta är att vi alltid väljer den bästa kvaliteten på våra oljor, vilket oftast innebär att doften är kvar, då deodoriserande processer kan förändra kvaliteten till det sämre.

Men nu har vi äntligen hittat en milt filtrerad (deoderiserad) arganolja som håller samma fina höga kvalitet och nivåer av fettsyror och arganoljans viktiga fytosteroler som oljan med doft, men som är helt doftlös. Så från och med nu är det den oljan du hittar i vårt sortiment av kallpressade oljor; doftlös ekologisk arganolja av allra bästa kvalitet!

Du hittar arganoljan i vår webbutik här>>

Om Arganolja för hud- och hårvård:

Arganolja [Argania spinosa seed oil] innehåller hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Den är rik på E-vitamin och unika fytosteroler (schottenol och spinasterol) som hjälper torr, skadad och mogen hud. Arganoljan är även en bra hårolja. Några droppar arganolja i topparna på fuktigt hår skyddar och återfuktar topparna och gör håret lätt att reda ut. Några extra droppar som masseras in och får verka över natten innan de tvättas ur med ett naturligt schampo gör håret mjukt, friskt och starkt!

Inlägget Ekologisk kallpressad arganolja – nu utan doft! dök först upp på Organic Makers.


Gör ditt eget ekologiska ringbloms- morot eller kamomillsmör.

$
0
0

DIY - Ringblomssmör av sheasmör och ringblomsextrakt - Organic Makers

Det här är hudvårdstillverkning för den bekväma! Ett mjukt och effektivt ekologiskt kroppssmör med extraktolja, tillverkat direkt i burken med sheasmör Paradoxa (120 ml, 100 g).

Sheasmör Paradoxa är ett ekologiskt, kallfiltrerat doftlöst sheasmör med en ganska fast konsistens. För att mjuka upp sheasmöret och tillföra vårdande och välgörande extrakt tillsätter vi helt enkelt ca 15% extraktolja och smälter samman det med sheasmöret. För att göra det hela så enkelt som möjligt gör vi det direkt i burken med sheasmör.

DIY - sheakräm - Organic Makers DIY - Ringblomssmör av sheasmör och ringblomsextrakt - Organic Makers

Gör så här:

1. Skopa ur ca 4 teskedar sheasmör ur glasburken med 100g sheasmör. Detta för att det ska få plats extraktolja i burken, och vi skopar ur lite mer än vi häller i så att vi kan röra om också utan att det rinner över. Det urskopade sheasmöret sparade vi i en 30 ml aluminiumburk.

2. Sätt burken i ett vattenbad, en kastrull med vatten som går till drygt hälften på burken. Vattnet ska inte koka, knappt sjuda, då det då kan stänka vatten i burken. Stäng av plattan när vattnet har en tendens att börja sjuda och låt burken stå i vattenbadet en bra stund, tills sheasmöret har smält och är genomskinligt. Häll då i ca 3 tsk valfri extraktolja och rör om.

3. Lyft ur burken ur vattenbadet. Vill du doftsätta smöret tillsätter du nu sammanlagt max 1 ml eteriska oljor efter tycke och smak och rör om.

4. Nu är det bara att låta det hela svalna. Det kan ta en bra stund, ställ den svalt över natten eller i kylskåp några timmar, sen har du ett härligt krämigt extraktsmör som funkar för både kropp och ansikte!

Vi använde den ekologiska extraktoljan Ringblomsolja till vårt smör. Ringblomsextrakt innehåller blommornas bioaktiva ämnen (bla triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider) som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Ekologisk ringblomsolja är särskilt bra för torr och känslig hud, för eksem och utslag.

Men det går också bra att tillsätta någon av våra andra extraktoljor! Morotsoljan t.ex innehåller provitamin A som alfa-, beta- och gammakaroten, samt lykopen. Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter. De skyddar huden mot skador som orsakas av solljus och är därför vanliga i anti-ageprodukter.

Eller varför inte Kamomillolja som innehåller kamomillblommans eteriska ämnen med bisabolol och matricin (ett förstadium till chamazulen), som har påvisat antiinflammatorisk, lugnande och reparerande verkan för huden.

Arnica är en traditionell läkeväxt som i olika sorters extrakt appliceras på huden för att lindra symptom i samband med inflammation,  tillfälliga led-och muskelbesvär och reumatism. Arnicablommans goda anti-inflammatoriska egenskaper är påvisade i modern forskning. Arnicaoljan är bra för att reducera märken på huden, såsom blåmärken.

Det går också bra att tillsätta en ekologisk vegetabilisk olja i stället för extraktolja. T.ex hampfröoljans essentiella Omega 3-fettsyror och nyponfröoljans Omega 6 och Omega 3-fettsyror kompletterar sheasmörets Omega-9 bra!

På den översta bilden (ovan) ser man tydligt hur fin krämighet sheasmöret får genom att tillsätta bara några teskedar olja!

Inlägget Gör ditt eget ekologiska ringbloms- morot eller kamomillsmör. dök först upp på Organic Makers.

Att göra sin egen ekologiska hudvård – en introduktion!

$
0
0

Gör din egen ekologiska hudvård - Organic MakersDIY  Ansiktscreme - Organic Makers
Att tillverka sin egen ekologiska hudvård är både roligt, nyttigt och faktiskt inte särskilt svårt, när man väl lärt sig några få grunder. Det är som som att baka; har du aldrig bakat förr kan det vara svårt att få till den enklaste kaka, medan den vana och intresserade kan baka riktiga mästerverk hemma i köket.Genom att göra din egen hudvård får du också en bättre uppfattning om vad som egentligen finns i hudvården du köper, och kan göra bättre val de gånger du inte tillverkar din hudvård själv. Vill du lära dig mer om hur du läser en innehållsförteckning på en hudvårdsprodukt skriver vi om det här >>

Så var börjar du? Tja, varför inte precis här?! Här går vi igenom det allra mest grundläggande för att göra sin egen hudvård.

Ingredienser

I vår webbutik hittar du bara ekologiska ingredienser, förutom de ingredienser som av naturliga skäl inte kan kallas ekologiska. Exempelvis leror och salter kommer direkt från naturen, men kan inte kallas ekologiska då de inte odlas. Vi är noga med att alla våra ingredienser kommer från rättvisa produktionsförhållanden och inte tillverkas på bekostnad av människor, samhällen eller miljön. Ekologiska råvaror är odlade utan kemikalier och pesticider, vilket garanterar att du får en råvara utan oönskade gifter och restämnen. Ett självklart val! (Vill du läsa mer om ekologiska råvaror kan du göra det här >>. Och vill du läsa mer om oss och hur vi väljer våra råvaror gör du det här >>.)

Recept och inspiration

För att din hudvård ska vara riktigt bra och verksam måste du lära dig lite. Kul va?! Vi försöker ge dig både recept och inspiration här i bloggen, och besitter du inte en massa kunskap själv är det värt att följa recepten. Det dröjer dock inte länge innan du har lärt dig så mycket att du kan börja prova dig fram med egna experiment och variationer av recept. När du lär dig mer är det fina att du kan välja råvaror och göra hudvård som passar just din hud och årstid!

Två typer av hudvårdsprodukter – olje/fettprodukter och vattenbaserade produkter

Det allra viktigaste att förstå när man börjar att göra sin egen hudvård är att det generellt sett finns två typer av hudvård: Olje/fettprodukter och produkter som innehåller vatten; vattenbaserade produkter.

DIY ekologisk hudvård -Organic Makers DIY ekologisk hudvård - Organic Makers DIY Ekologisk hudvård - Organic Makers Lotionbars - DIY - Organic Makers

Olje/fettbaserade produkter
Olje/fettbaserade produkter tillverkas med enbart fettlösliga produkter som vegetabiliska kallpressade oljor, smör och fetter som sheasmör och kakaosmör, och vaxer som bivax eller karnaubavax. De kan också innehålla fettlösliga örtextrakt och andra fettlösliga ämnen såsom vitaminer och eteriska oljor. Oljebaserade produkter innehåller inget vatten och har därför den fördelen att de inte behöver konserveras. Oljebaserade produkter blir gamla av oxidation (de härsknar) vilket motverkas av att tillsätta antioxidanter, t.ex naturlig E-vitamin. En del fettlösliga råvaror har i sig så god hållbarhet (t.ex vaxer) att man man inte behöver skydda dem med antioxidanter för att de ska hålla en lång tid. En oljeprodukt håller alltifrån ca ett halvår upp till flera år beroende på ingredienser.

Exempel på olje/fettprodukter är Body Butters, ansikts- och kroppsolja, salvor, balms och cerat. Oljor och fetter innehåller en mängd nyttigheter; främst är det kombinationen av fettsyror i råvaran som avgör dess egenskaper, men även naturliga växtämnen som fytosteroler och vitaminer ger viktig vård till huden.

Olje/fettbaserade produkter är enkla att tillverka. Det vanligaste är att man smälter samman produktens alla ingredienser över att vattenbad. Sedan låter man produkten svalna direkt utan omrörning, rör om under avsvalningstiden eller vispar produkten fluffig när den stelnat, allt beroende på vad receptet föreskriver och vilken produkt man önskar.

Nackdelen med oljebaserade produkter är att du inte kan använda dig av vattenlösliga ämnen och ingredienser. En annan nackdel kan vara att man vill ha en produkt med mindre fett (en kräm eller lotion, alltså en emulsion) som en del upplever lättare att fördela på kropp och ansikte.

DIY Bodylotion -Organic Makers saltvattenspray_square

Vattenbaserade produkter
En produkt som innehåller vatten kallas vattenbaserad vare sig den innehåller mest fett eller mest vatten. Eller inget fett alls. Som de flesta vet blandar sig inte fett och vatten fysiskt. Även om man lyckas mixa fett och vatten till en till synes homogen massa kommer den snart att separera sig igen, i en vattendel och en fettdel.

För att få vatten och olja/fett att blanda sig måste man skapa en emulsion, och då krävs någon form av emulgeringsmedel, som binder samman oljans och vattnets molekyler och får bindningen att förbli stabil. En enkel emulsion kan göras genom att använda bivax som ett emulgeringsmedel. Bivax är dock inte ett särskilt kraftfullt eller effektivt emulgeringsmedel, så andelen fett måste vara högre än andelen vatten. Här hittar du ett basrecept på en bodylotion som är emulgerad med bivax >>

I vårt sortiment ha vi därför ett emulgeringsmedel, Makersemulgering, som är naturligt, och tillverkat på ett milt sätt av raps och maniok. Detta är ett helt säkert emulgeringsmedel som är godkänt att använda i ekologiska produkter av de mest stränga eko- certifieringsorganen.

Till vattenbaserade produkter hör inte bara emulsioner, utan också produkter helt utan fett som ansiktsvatten och produkter med vatten och t.ex leror, salter eller örter.

Den största praktiska skillnaden mellan olje/fett-produkter och produkter som innehåller vatten är dock konserveringen! Så snart en produkt innehåller vatten är den i riskzonen för tillväxt av mikroorganismer (bakterier, mögel och svamp). Hur länge produkten håller sig beror till viss del på ingredienserna, men principen är ändå att en vattenbaserad produkt, alltså en produkt som innehåller någon del av någon form av vätska, är färskvara och måste konserveras om man inte använder den inom några dagar efter tillverkning samt förvarar den i kylen. Det är därför såväl hudvård som livsmedel med vätska måste konserveras om de ska hålla någon längre tid.

Som alternativ till omstridda konserveringsmedel i hudvård, som t.ex parabener, har vi två typer av konservering i vårt sortiment, Makerskonservering som består av konserverande organiska syror utvunna ur fänkål och majs, och kaliumsorbat som även är ett vanligt konserveringsmedel i mat.

För dig som är nybörjare är det enklast att börja med produkter som är oljebaserade, eller som ska användas upp genast, som t.ex en ansiktsmask. Snart får du in vanan och det är inte så mycket svårare att göra sin egen ansiktskräm eller andra vattenbaserade produkter. Fördelen med egengjorda ekologiska produkter är att råvarorna du använder är verksamma, ekologiska och av högsta kvalitet, och du kan hålla dig till mild konservering i små doser då produkten inte, som kommersiella produkter, ska tåla att levereras i flera led och stå på lager och butikshyllor i lång tid innan de används.

Hygien och säkerhet

Att tillverka sin egen hudvård innebär inga större risker, men kräver lite sunt förnuft. Alla vegetabiliska oljor och fetter kan blandas med varandra, de kan inte överdoseras eller överanvändas. Det du ska vara noga med är hållbarheten, särskilt för vattenbaserade produkter, och dosering av tillsatser som naturliga syror och eteriska oljor.

När du tillverkar hudvård ska du alltid vara noga med hygien och renlighet. Använd gärna handskar och gör rent både din arbetsyta och alla kärl och verktyg som ska användas. När du arbetar med vattenbaserade produkter är det även bra att desinficera kärl och verktyg med alkohol, t.ex ekologisk vodka. Glas och rostfritt stål är mest praktiskt att använda och lättast att göra rent. Här i webbutiken säljer vi laboratorieglas och redskap som gör din tillverkning enklare. En noggrann våg är i princip oumbärlig när man tillverkar sin egen hudvård.

Våra recept här i receptbloggen är komponerade utifrån kunskap och dokumentation om ingredienser, doseringar och hantering, och är helt säkra. Vi publicerar aldrig ett recept utan att ha kontrollerat och testat det noga.

Eteriska oljor är starkt koncentrerade och ska inte användas outspädda på huden. Våra eteriska oljor är varningsmärkta enligt EU:s senaste lagstiftning, och det är en märkning som kan verka skrämmande för många. Detta är dock en märkning som gäller outspädd eterisk olja. Inga eteriska oljor får numera säljas inom EU utan denna märkning.

Den här texten skrapar lite på ytan och är menad att ge en grundläggande insikt om vad egentillverkad hudvård är. Mer utförlig kunskap hittar du i recepten och i våra andra inlägg om hudvårdstillverkning, tidigare som kommande. Hoppas att du lärde dig nåt! :)

Vet du inte riktigt vilka ingredienser du ska börja med har vi satt ihop ett startkit med det mesta du behöver för att göra många av våra olje/fettproduktrecept. Du hittar startkitet i webbutiken här >>
En paket med lämplig basutrustning hittar du här >>

Inlägget Att göra sin egen ekologiska hudvård – en introduktion! dök först upp på Organic Makers.

Gör din egen Cupuaçukräm, en riktigt bra fuktighetsbevarare för huden!

$
0
0

DIY cupuaçukräm - organicmakers.se

Här gör vi ett krämigt balm/kräm med den finfina ingrediensen cupuaçosmör (kuppu ‘asso)! Cupuaçusmör är ett vildskördat smör från Brasilien som är besläktat med kakaosmöret.

Cupuaçusmör är rikt på enkelomättad Omega 9 och mättad stearinsyra. Smöret innehåller också β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt och förbättrar hudens barriärfunktion. Kallpressat Cupuaçusmör verkar hudvårdande genom att det förhindrar att huden släpper ifrån sig fukt. Cupuaçusmör har en mycket god förmåga att hålla vatten, flera gånger högre än för lanolin (ullfett) som annars anses vara det fett som kan hålla mest vatten.

Den här fuktighetsbevarande cupuaçokrämen är perfekt för torr hud, för torra fläckar på huden och för nariga händer och fingrar. Det är en kräm som inte känns kladdig eller fet och som lämnar en matt yta på huden, därför är det utmärkt att ha en liten klick kräm i ansiktet som en grund, särskilt för att skydda mot vinterkyla eller torrt inomhusklimat.

I krämen använder vi aprikoskärnolja för att få en skön känsla och en bra konsistens, som även gör att krämen lättare tränger in i huden. Aprikoskärnoljan passar alla hudtyper och innehåller omega 6, som stärker hudens barriärskydd. Sheasmöret Paradoxa och vaxet bidrar ytterligare till de fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaperna. Vaxet ger även en bättre fasthet till krämen. Tillsammans samspelar dessa helt naturliga råvaror till en riktigt bra hudvård för torr hud.

Allra bäst är krämen om den appliceras på fuktig hud, då absorberas den lättare och cupuaçosmöret kommer att binda vattnet, alltså behålla fukten i huden.

Recept Cupuaçokräm 100 g

25 g kallpressat Cupuaçosmör


15 g ekologiskt Sheasmör Paradoxa


5 g ekologiskt vitt bivax eller 3 g ekologiskt karnaubavax


5 g ekologisk vaniljolja


50 g (54 ml) ekologisk aprikoskärnolja (53 g med karnaubavax)


eventuellt eteriska oljor för doft, ca 10-20 droppar.


0.5 g naturlig E-vitamin om gör du en större sats eller om du tillsätter eteriska oljor

Gör så här:

Du behöver en värmetålig glasbägare eller skål. Väg upp varje ingrediens i bägaren och sätt sedan bägaren i ett varmt vattenbad. Vattnet ska ej koka. Värm till alla de fasta fetterna och vaxet har smält (bivaxet smälter sist, vid ca 65 grader). Rör om så att allt blandar sig väl. Ta upp ur vattenbadet och låt glasbägaren stå i rumstemperatur. För att snabba på nedsvalningsprocessen kan du nu sätta bägaren i ett kallt vattenbad, t.ex en skål med vatten, så svalnar krämen fortare.

Det kallpressade cupuaçosmöret har en fruktig, tropisk chokladdoft som går bra tillsammans med vår vaniljolja. Vill du doftsätta mer fler dofter tillsätter du en eller flera eteriska oljor under nerkylningen och rör om väl. Önskar du en mer framträdande vaniljdoft ökar du helt enkelt mängden vaniljolja och minskar med motsvarande mängd aprikoskärnolja. Vårt eget smör doftsatte vi med 5 droppar ingerfäraolja och 5 droppar atlasceder.

Häll upp krämen i en brun glasburk 120 ml eller i två mindre glasburkar.

Låt stå till nästa dag. Krämen kan verka lös när du häller upp den i burken, men den kommer att stelna och få en ljusare färg efter något dygn.

TIPS: häll upp den varma krämen direkt i en brun glasburk 120 ml, när den stelnat kan du röra upp krämigheten direkt i burken med en glasstav.

Inlägget Gör din egen Cupuaçukräm, en riktigt bra fuktighetsbevarare för huden! dök först upp på Organic Makers.

DIY ekologiska lotionbars – variationer på ett recept

$
0
0

DIY ekologiska lotionbars - organicmakers.se
DIY ekologiska lotionbars - organicmakers.se

Receptet på lotionbars – som du hittar här >> – är ett av de mest populära recepten i vår receptblogg. Och det är klart; de är lätta och roliga och göra, och de ger helt ekologisk och jätteskön hudvård.
Varför inte göra lotionbars i present? Du kan gjuta dem i olika formar och lägga dem i en vacker burk! Garanterat uppskattat! Burkarna på bilden hittar du, precis som de ekologiska ingredienserna, i vår webbutik (klicka på ingrediensen i receptet så kommer du till den i webbutiken).

Grundreceptet på ekologiska lotionbars är lika delar bivax, sheasmör paradoxa och kokosolja, vilket blir lagom hårda men ändå krämiga lotionbars. Smält samman alla ingredienser över ett vattenbad, droppa i eventuella eteriska oljor som doftsättning, och häll upp i formar!

Du kan gjuta dina lotionbars i vilken mindre form som helst. Sist hällde jag smeten i en vanlig isbitsbricka, det blev fina små lotionbars, nästan som små diamanter!

Receptet på lotionbars kan varieras i ingredienser och doft. Olika fetter vaxer och oljor ger lite olika egenskaper, egenskapen för varje ingrediens kan du läsa om i webbutiken. Det viktiga är att du har en bra balans i konsistensen, det vill säga att din lotionbar blir tillräckligt hård för att inte smälta direkt, men tillräckligt mjuk för att smörja in dig med.

Här är lite variationer på recept som blir lagom i konsistensen. Och vill du ha en mjukare lotionbar ökar du bara andelen av den mjukaste ingrediensen något, och vill du ha den hårdare ökar du andelen av den hårdaste ingrediensen (vaxet eller kakaosmöret).

Lotionbars med kakaosmör (utan bivax; veganska)

Mängden anges i %, det vill säga andelen av totalt 100 (g)

40% Sheasmör Paradoxa
30% Kakaosmör
20% Kokosolja
10% Karnaubavax

Lotionbars med vaniljolja (som på bilden ovan):

35% Vitt bivax
30% Sheasmör Paradoxa
20 % Vaniljolja
15% Kokosolja

Lotionbars med sheasmör Nilotica & Cupuaçusmör (mycket fuktighetsbevarande)

35% Gult bivax eller vitt bivax
30% Sheasmör Nilotica
20% Cupuaçusmör
15% Vegetabilisk kallpressad olja, tex jojobaolja eller mandelolja

Det var några exempel. Var inte rädd för att experimentera själv! Har du hud med eksem t.ex. kan du välja en läkande olja som t.ex hampfröolja eller svartkumminolja i det sista receptet.
Kanske vill du prova dig fram till ditt eget perfekta recept? Det är bara att sätta igång! Tänk på att skriva ner exakta mängder när du experimenterar, så att du vet hur du gjorde när det blev så där helt perfekt!

Vill du doftsätta din lotionbars gör du det med eteriska oljor som du droppar ner i den smälta blandningen precis innan du häller i dem i formarna. Max 1% eteriska oljor av det totala receptets mängd är en bra tumregel.

Tips!

Hur mycket rymmer den/de formar som du vill använda? Fyll formarna med vatten och häll över i en graderad måttbägare så ser du hur mycket lotionbarssmet du ska göra.
100 g oljor och vaxer blir drygt 100 ml smet, vilket är perfekt då det alltid blir lite spill. Gör alltså samma mängd i gram som formarna rymmer i ml.

Inlägget DIY ekologiska lotionbars – variationer på ett recept dök först upp på Organic Makers.

Vegovaselin – använd som det är eller gör en helt ekologisk kräm!

$
0
0

Vegovaselin - organicmakers.se

För ett tag sedan lanserade vi Vegovaselinet, ett ekologiskt, vegetabiliskt och veganskt vaselin som har ungefär samma känsla och konsistens, och samma användningsområde, som det ”vanliga” vaselinet, eller petroleumgelé, som är det egentliga namnet på vanligt vaselin.

Men då petroleumgelé består helt och hållet av renad råolja, petroleum, är Vegovaselinet ett växtbaserat alternativ som förutom konsistensen och känslan innehåller välgörande fettsyror och låter huden andas. Vegovaselin är mycket milt och mjukgörande och passar även för babyhud.

Vegovaselin är precis som vaselin en tjock, lite klibbig smet som är vattenavvisande och lägger sig utanpå huden. Det är också en perfekt bas i en fet och mjukgörande kräm som passar lika bra för babyrumpor som för eksem, torr och narig hud, eller läppar.

Så här gör du en härlig, tjock vit kräm med vegovaselinet som bas:

Mjukgörande fet kräm, ca 100 g

Ingredienser:

60 g Vegovaselin
30 g Sheasmör paradoxa
10 g vegetabilisk olja eller örtextraktolja, t.ex jojoba, mandel, avokado eller kamomillolja. Se längre ner för fler förslag!
eventuellt ca 10-20 droppar eterisk olja.

Gör så här:

Hacka 30 g sheasmör paradoxa i småbitar så smälter det lättare. Väg upp sheasmöret, vegovaselinet och oljan i en värmetålig glasbägare och smält över vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn. Rör om emellanåt. Alla ingredienser har en smältpunkt under eller kring 40 grader, så det går ganska snabbt att smälta ihop. Låt blandningen svalna under omrörning. Sätt behållaren i ett kallt vattenbad under nedsvalningen så går det snabbare. Vill du tillsätta en eller flera eteriska oljor gör du det när blandning har svalnat lite, till under 30 grader. När allt är svalt kan du vispa upp det med en elvisp för att få en vitare och krämigare konsistens. Skopa upp på burk och använd!

En ytterligare praktisk fördel med vegovaselinet är att naturligt E-vitamin redan är tillsatt i vegovaselinet. E-vitaminet är antioxidant och förlänger hållbarheten på krämen och ger nyttig e-vitamin till huden.

Variationer på grundreceptet:

Med vegovaselinet och sheasmör paradoxa har du en bra bas för att komplettera med några av våra aktiva botaniska extrakt eller mer lyxiga vegetabiliska oljor. Här är några förslag på vad du kan använda som de de 10 grammen olja i en sats vegovaselinkräm (100g):

10 g morotsolja

Med 10 g ekologisk exktraktolja av morot gör du en kräm som ger extra skydd mot solen. Vår koncentrerade extraktolja av morot är rik på skyddande och antioxidant betakaroten. Sheasmöret paradoxa ger även ett lätt naturligt solskydd.

5 g ekologiskt chiaextrakt

Önskar du en fet kräm med aktiva ingredienser som hjälper torr hud behöver du essentiella fettsyror. Använd 5 g av vårt ekologiska chiaextrakt (mycket rikt på omega 3) och 5 g hampfröolja (rik på omega 6)

10 g Marulaolja

Använd 10 g av den härliga kallpressade marulaoljan och gör en riktigt mjukgörande och fuktighetsbevarande kräm.

Inlägget Vegovaselin – använd som det är eller gör en helt ekologisk kräm! dök först upp på Organic Makers.

Gör din egen ekologiska Aloe Vera-gel, Aloe Vera-spray eller Aloe Vera-dryck!

$
0
0

 

DIY ekologisk aloeveragel, aloeveraspray och aloeveradryck - organicmakers.se

Aloe Vera Barbadensis, även kallad äkta aloe, har tack vare sin mångfald av bioaktiva ämnen blivit en viktig och oersättlig råvara i hudvård, hälsokost och läkemedel.

Det finns över 200 bioaktiva ämnen i Aloe Vera, som aminosyror, vitaminer, antioxidanter, mineraler, enzymer och polyfenoler. Aloe är viktig del i ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin. Bland använda läkeörter i världen är det bara kamomill och ginseng som används mer.

Aloe Vera-plantan är en suckulent med tjocka spetsiga blad som innehåller en eftertraktade gelé (i bland kallad juice). Bryter du av ett blad från plantan kommer gelén att sippra ut ur brottet och kan användas färsk, direkt på huden. Men färsk Aloe Vera är bara hållbar i några timmar, då dess aktiva ämnen snabbt förlorar sina välgörande egenskaper.

För alla oss som inte kan skörda färsk aloegelé är det någon form av behandlad Aloe Vera vi har att tillgå. Många av dessa produkter har getts en kraftig konservering för att tåla resorna runt världen och långa tider på butikshyllorna. Den naturliga gelékonsistens kan inte heller bevaras, vilket gör att aloeprodukter för hudvård är förtjockade och stabiliserade med mindre trevliga kemikalier, t.ex carbomer (ett ämne som kan innehålla cancerogena restämnen och som är förbjudet i barnleksaker och mat.)

Många frågetecken kvarstår inom aloeforskningen om exakt hur plantans alla ämnen verkar, men aloens specifika innehåll av polysackarider har visat sig ha en avgörande betydelse för de goda hälsoeffekter vi vill komma åt. Halten polysackarider i en aloeprodukt är därför viktig för att avgöra dess kvalitet.

Polysackaridernas glykosaminoglykaner är, förutom konstiga och svåruttalade ord, polära molekyler som binder fukt. De är de som gör att Aloe Veran ökar hudens förmåga att hålla fukt, även på lång sikt. Aloe Vera fungerar antiinflammatoriskt och ger andra goda egenskaper som skydd och regenerering av frisk hud genom sina mycket antioxidanta polyfenoler.

För att tillvarata aloebladens gelé på bästa sätt krävs en varsam och lika noggrann som snabb process som bevarar dessa bioaktiva ämnen. Ett bra alternativ till färdigblandade aloeprodukter, som kan innehålla tveksamma tillsatser och en försvinnande liten del polysackarider, är i stället att istället använda koncentrerade Aloe-flakes. Dessa flakes är varsamt torkade i en patenterad process som bevarar Aloe Verans goda egenskaper. Processen garanterar en bioaktiv aloeprodukt.

Flingorna löses i vatten och används i en hudvårdsprodukt eller som en ren Aloe Vera-spray. Vill man ha en gel att smörja in kroppen med, är det lätt ordnat genom att göra en gel med hjälp av tarakärnmjöl eller ekologiskt guarkärnmjöl. Se recept nedan!

En 100% Aloe Vera-lösning (1:200) har ett lätt surt pH-värde precis som huden, vilket gör den synnerligen mild mot huden och kan användas på t.ex sår för snabbare läkning. Aloe Vera har även visat sig ha bra effekter mot solskador, både som förebyggande och efter sol.

Doseringar

Aloe Vera ska inte överdoseras kraftigt, då den kan verka irriterande i för höga doser. Men så lite som en dubbel eller trippel dos vid enstaka tillfällen eller vid specifika behandlingar kan verka extra välgörande.

För normal dosering i hudvård och kosttillskott är dosen 200:1, det vill säga 200g vätska till 1g Aloe Vera-flakes ger en 100% Aloe Vera-lösning; samma koncentration som om du hade färsk aloegelé.

I hudvårdsprodukter med aktiv Aloe Vera som en verksam ingrediens doserar du Aloe Vera-flingorna så att den färdiga produkten har en andel av 100% Aloe Vera av den totala mängden produkt, det vill säga 0,5 g Aloe Vera per 100 g ansiktscreme t.ex. (200:1).

Som kosttillskott intar du ca 50g/ml 100% Aloe Vera-juice om dagen. Gärna 25 ml på morgonen och 25 ml på kvällen. 100 ml Aloelösning räcker alltså i två dagar. Lagom är att göra ca 300 ml Aloe Vera juice (300 ml vatten och 1,5 g Aloe Vera-flakes) och förvara i kylen. Ta 50 ml om dagen så räcker lösningen i 6 dagar, vilket är lagom då den håller sig okonserverad i kylen i minst en vecka.

Men nu till några enkla recept på Aloe Vera-gel eller Aloe Vera-spray för huden:

Recept på Aloe Vera-gel, 100g

100 ml rent vatten eller hydrolat
0,5 g (1 lätt rågat kryddmått) Aloe Vera-flakes
1 g tarakärnmjöl eller guarkärnmjöl

Ekologiskt glycerin kan tillsättas, 3-5 ml

För längre hållbarhet (några månader i rumstemperatur) även:
3 g Makerskonservering
5 droppar mjölksyra

Gör så här:

Väg upp vätskan i en väl rengjord behållare. Tillsätt Aloe Vera-flingorna och rör tills de löst sig helt. Tillsätt tarakärnmjöl eller guarkärnmjöl under kraftig omrörning så att det inte bildas klumpar. Häll upp gelén på en pumpflaska för bästa hållbarhet.

Det kan krävas lite vana för att göra en helt klumpfri gel, öva gärna på 100 ml vanligt vatten och 1 g mjöl om du är osäker på hur mycket du ska röra. Om du väljer tarakärnmjöl eller guarkärnmjöl är en smaksak. Vissa tycker det är lättare med guarkärnmjölet och andra tvärtom. Vi brukar föredra guarkärnmjölet för just gel. Okonserverad Aloegel gjord på enbart vatten har relativt kort hållbarhet. I kylen håller det sig ca 1-2 veckor. Blandar du med hydrolat i stället för vatten blir hållbarheten längre.

För att förlänga hållbarheten på din Aloe Vera-gel kan du tillsätta 3% Makerskonservering. Makerskonserveringen är inget ”riktigt” konserveringsmedel, utan består av vegetabiliska syror som verkar konserverande, och vegetabiliskt glycerin som i sig också är fuktighetsbevarande, så med Makerskonserveringen blir din gel lite extra verksam. 5 droppar mjölksyra tillsätts för att hålla pH-värdet på en gynnsam nivå för de konserverande ämnena, strax under hudens eget pH-värde. Med Makerskonservering håller sig gelen i flera månader.

Vill du skippa gelén och i stället göra en spray gör du samma recept fast utan tara- eller guarkärnmjöl:

Recept på aloe vera spray, 100g

100 ml rent vatten eller hydrolat
0,5 g (1 lätt rågat kryddmått) Aloe Vera-flakes

För längre hållbarhet (några månader i rumstemperatur) även:
3 g Makerskonservering
5 droppar mjölksyra

Blanda samman alla ingredienser, varför inte direkt i flaskan? Sätt i en spray och använd!
Hållbarhet enligt ovan.

Inlägget Gör din egen ekologiska Aloe Vera-gel, Aloe Vera-spray eller Aloe Vera-dryck! dök först upp på Organic Makers.

Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyreguiden!

$
0
0
kallpressade ekologiska oljor - organicmakers.se

 

Ekologiska kallpressade oljor är den bästa basen i all hudvård. Med en blandning av oljor som har rätt sammansättning av fettsyror har du grunden för att göra riktigt bra verksamma naturliga hudvårdsprodukter; för både body butters, balms, salvor och fettfasen i emulgerade krämer. Det finns många oljor att välja mellan. Därför har vi gjort en rejäl guide som går igenom vad oljor är och vad de består av; olika oljors egenskaper, fördelar, känsla, doft och färg. Så placera tungan rätt i mun och häng med!

Oljor och kvalitet

För att ta del av en oljas värdefulla egenskaper i hudvård måste den vara av rätt kvalitet. I Organic Makers sortiment har vi alltid bara den högsta kvaliteten av ekologiskt odlade grödor. För att alla de fettsyror och växtämnen vi berättar om här ska vara bevarade i en olja ska den vara kallpressad eller extraherad utan upphettning. Beroende på oljans karaktär görs sedan en filtrering eller sedimentering för att ta bort växtrester. Råvaran, allt från svensk havtorn, fransk hampfrö till kenyansk avokado ska vara certifierat ekologiskt odlad för att garantera att oljan inte innehåller rester av pesticider. Det är inte bara viktigt för vår hälsa, utan även för de som arbetar med odling och framställning.

Du kan handla alla kallpressade ekologiska oljor i vår webbshop här>>

Fettsyror

En vegetabilisk olja består i huvudsak av fettsyror, och det är kompositionen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och de flesta av sina egenskaper. Fettsyrorna grupperas som antingen antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. I dessa grupper finns det sedan en rad olika fettsyror, t.ex palmitolsyra, oljesyra, linolensyra, m.fl. Glycerol, vitaminer och växtämnen såsom fytosteroler, är andra beståndsdelar i en olja, som har betydelse för dessa hudvårdande egenskaper

Mättade fettsyror

Palmitinsyra

Palmitinsyra är den vanligaste mättade fettsyran och finns i de flesta oljor och fetter. Finns i överhuden men minskar med åldern.

Stearinsyra

Finns i de flesta oljor. Bra konsistensgivare. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan.

Arakinsyra

Mättad fettsyra med bra mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Kaprylsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja (och i mjölken hos många däggdjur) som har antibakteriell effekt

Kaprinsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja.

Laurinsyra

Mättad fettsyra som finns rikligt i kokosolja som har en starkt antimikrobiell effekt. Tränger lätt in i huden, mjukgör och ger en len känsla.

Myristinsyra

Mättad fettsyra som absorberas lätt av huden.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra och stearinsyra hör till de vanligaste mättade fettsyrorna och finns i princip i alla oljor och fetter. Palmitinsyra är också den enskilda fettsyra som finns mest i överhuden, ca 35%. Mängden minskar dock med åldern, vilket gör den till en värdefull fettsyra för mogen hud. Förutom i de flesta fasta fetter finns det en hög andel palmitinsyra i Baobab-, Argan-, och Avokadoolja.

Fettsyran stearinsyra ger bra konsistens i t.ex cremer och finns rikligt i Sheasmör Paradoxa, Cupuaço och Kakaosmör. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan. Det är en mycket vanlig ingrediens i kommersiella hudvårdsprodukter, men är då ofta syntetisk.

En stor andel mättade fettsyror ger en fet olja med hög smältpunkt, därför är det fasta oljor och fetter som har mest mättade fettsyror. Alla flytande oljor har dock en liten del mättade fettsyror i sig; mest i Baobabolja, Arganolja, Marulaolja, Avokadoolja och Makadamiaolja.

Fettsyrorna Laurin-, kaprin-, och kaprylsyra har en lägre smältpunkt, vilket är tydligt i kokosoljan som nästan enbart består av dessa mättade fettsyror och har en smältpunkt på ca 25°C. De absorberas lätt av huden och har dessutom en antimikrobiell verkan, vilket gör kokosoljan till en bra hudvårdande olja. Kombinera gärna med andra oljor för att även lägga till enkelomättade och fleromättade fettsyror.

En del personer med acnebenägen hud kan uppleva att mycket mättade fettsyror, särskilt stearinsyra, är komodogent, d.v.s portilltäppande, men det är alltid individuellt.

Enkelomättade

Ω 7 Palmitolsyra

 

En enkelomättad fettsyra som är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan

 

Ω 9 Oljesyra

 

Den vanligaste av alla fettsyror som finns i alla oljor och fetter. Enkelomättad oljesyra mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Har förmågan att få andra verksamma ämnen och fettsyror att tränga bättre in i huden.

 

Erukasyra

Enkelomättad fettsyra med ett gränsvärde på max 5% för ätbara oljor

Gadoljesyra

Enkelomättad fettsyra som även kallas arakidonsyra som finns i hudens fettvävnad, Med ca 9% är det den näst vanligaste omättade fettsyra i huden med betydelse för antiinflammatoriska funktioner.

Ricinolsyra

Enkelomättad, polär fettsyra löslig i alkohol. Unik för ricinoljan som gör den trögflytande och klibbig.

Enkelomättade fettsyror

Av alla fettsyror är den enkelomättade oljesyran Omega 9 allra mest vanlig. Fördelen med oljesyra är att den mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Därför är oljor med stor andel oljesyra populära i hudvård då de hjälper andra verksamma ämnen och fettsyror att få bra verkan i huden. Dessa oljor är Mandelolja, Aprikoskärnolja, Tefröolja, Marulaolja, Hasselnötsolja, Sesamolja och Rapsolja.

Palmitolsyra (Omega 7) är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan för huden och är bra till hudvård för antiage och mycket torr hud. Finns endast i Makadamiaolja, Avokadoolja och Havtornsolja.

Jojobaoljan innehåller Erukasyra som har ett gränsvärde på 5% för invärtes bruk, vilket gör Jojobaolja till en olja som endast används i hudvård, ej i mat. Den enkelomättade fettsyran gadoljesyra är en ovanlig fettsyra i oljor, men finns i hudens fettvävnad och har betydelse för antiinflammatoriska funktioner. Att Jojobaolja till större delen består av gadoljesyran gör det till en olja med goda egenskaper i hudvård.

Ricinolsyran är unik för Ricinoljan och ger Ricinoljan sina alldeles speciella egenskaper; den är tjock, klibbig och trögflytande, och är på grund av sina polära molekyler den enda oljan som är löslig i alkohol. Ricinolja är därför lämplig i produkter som lägga sig som ett skydd utanpå huden; i mjukgörande salvor, lipbalms och kosmetika.

Fleromättade

Ω 3 α-linolensyra

 

Fleromättad essentiell fettsyra som är mycket värdefull i hudvård. Alfa-linolensyra (ALA) har förmågan att minska skador på hudens kollagen och främjar nybildandet av hudceller. Används till antiage

Ω 6 Linolsyra

 

Essentiell fettsyra som spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Torr hud lider ofta brist på fleromättad linolsyra, Omega 6.

 

Ω 6 γ-linolensyra

 

Fleromättad gamma-Linolensyra (GLA: Omega 6) är en essentiell fettsyra som är ovanlig i vegetabilier. GLA har anti-inflammatorisk verkan, genom att kroppen bildar prostaglandiner, en grupp signalsubstanser, ur fettsyran. Bra för behandling av atopiskt eksem

 

Ω6 Eikosadiensyra

 

Fleromättad essentiell fettsyra (Omega 6) som finns i svartkumminolja med antiinflammatorisk verkan.

 

Ω3 Stearidonsyra

 

Mycket ovanlig fleromättad Omega 3-fettsyra som finns i svartvinbärsolja. Liksom andra eikosan-fettsyror har den anti-inflammatorisk verkan.

 

Ω5 Punicinsyra

 

En konjugerad form – Omega 5 – av den fleromättade linolensyran, med mycket stor antioxidant effekt.

 

Fleromättade fettsyror

Det är i gruppen fleromättade fettsyror som några av de mest verksamma ingredienserna finns till naturlig och ekologisk hudvård: oljor som är rika på de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra. Lite förenklat kan en säga att de fleromättade fettsyrorna har förmågan att verka inifrån huden, jämfört med de mättade fettsyrorna som verkar utifrån.

Linolsyra (Omega 6) och linolensyra (Omega 3+6) är essentiella eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård.

Fettsyran linolsyra spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Linolsyra har förmåga att förbinda sig med ceramider, ett fettämne som huden till hälften består av, och fungerar på så sätt som en byggsten för hudcellerna. Mängden av linolsyra i huden är direkt avgörande för hudens normala, friska funktion. Brist på linolsyra innebär att överhudens barriärskikt fungerar sämre vilket medför att hudens förmåga att behålla fukt (vatten) minskar, vilket följaktligen leder till torr hud. På fackspråk mäter man förmågan som TEWL: Trans Epidermal Water Loss.

Fleromättad linolsyra finns rikligt i Solrosolja, Gurkörtsolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Svartkumminolja, Sesamolja, samt Aprikoskärnolja och i Mandelolja. För acnebenägen hud är oljeblandning med större delen linolsyra (Omega 6) att rekommendera. För torr och normal hud är en kombination med enkelomättad Omega 9 och mättade fettsyror bra. Fördelen med att tillverka sin egen hudvård är att du kan göra blandningen optimal just för dig – vilket också kan vara olika beroende på årstid.

Fettsyran linolensyra finns som alfa (omega 3) och gamma (omega 6); båda är ovanliga i större mängder i vegetabilier, de finns endast i ett fåtal oljor. Alfa-linolensyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar. Det är dessa dagliga solskador på huden som bestämmer hur huden åldras. Att alfa-Linolensyra även främjar nybildandet av hudceller och aktivt påverkar hudens ämnesomsättning gör oljor med omega 3 mycket eftersökta till hudvård som ska motverka hudens ålderstecken; anti-age.

Alfa-linolensyra finns i Nyponfröolja, Hallonfröolja, Chiaextrakt, Hampfröolja, Svartvinbärsolja, och i Rapsolja.

De essentiella fettsyrorna har även en anti-inflammatorisk verkan, Ur fettsyran gamma-Linolensyra, som finns i Gurkörtsolja och Svartvinbärsolja, bildas prostaglandiner, en grupp signalsubstanser som har stor betydelse för kroppens svar på inflammationer. Dess signalämnen bildas också ur eikosadiensyra i Svartkumminolja.

Fettsyran punicinsyra (omega 5) är en mycket ovanlig fettsyra som finns i Granatäppleoljan. Punicinsyra är en kraftig antioxidant och mycket forskning bedrivs som visar på en rad hälsofrämjande effekter av denna fettsyra.

Vegetabiliska oljor med en hög andel fleromättade fettsyror är de torraste oljorna och de som upptas snabbast av huden. De kan nästan kännas sträva, mer än feta eller ”glatta”. Dessa oljor är särskilt bra att använda till ansiktsolja och som verksamma ämnen i krämer och lotioner.

Övriga beståndsdelar i oljor

Även om det är fettsyrorna som ger oljan dess karaktär, egenskaper och känsla på huden, finns det fler beståndsdelar i en olja som är viktiga i hudvård. Den här gruppen övriga ämnen räknas som “oförtvålbara ämnen” och är olika stor i olika oljor. Mest finns i Avokadoolja, Baobabolja, Arganolja, Svartkumminolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Gurkörtsolja, Amarantextrakt, samt i Sheasmör Paradoxa (högst av alla fetter) och Cupuaçosmör.

Bland dessa ämnen finns framförallt fytosteroler, vitaminer och polyfenoler. Ja, det här är faktiskt ett ämne för ett eget inlägg, så här nämner vi bara några exempel: Fytosterolen β-sitosterol, som t.ex finns i Cupuaçosmör och Baobabolja, har en viktig funktion för bildandet av cellmembran och för att reglera kolesterolhalt. Arganoljans unika fytosteroler schottenol och avenasterol har visats kunna påverka hudcellernas ämnesomsättning. I sesamoljan finns de antioxidanta polyfenolerna sesamolin och sesamin. Flera oljor är rika på tocopheroler (E-vitamin). I havtornsolja finns betakaroten, lecithin i Solrosolja, squalene i Avokadoolja och Amarantextrakt.

Fettsyreguide ekologiska vegetabiliska oljor och fetter

Nedan ser du vår färgkodade fettsyreguide där du kan se hur mycket varje olja eller smör innehåller av varje fettsyra. Klicka på bilden för en större bild som du kan skriva ut.
Längre ner i inlägget går vi också igenom varje enskild olja/fett och dess egenskaper, färg och doft!

Vilken eller vilka oljor ska jag välja?

Så hur ska du kunna välja olja eller en oljeblandning som passar just din hud?
Alla har vi olika hud och olika behov beroende på förutsättningar, kost och miljö. Vill du prova hur en olja funkar för dig, använd den som den är med en pump (finns att köpa till) direkt ur flaskan. Prova gärna flera olika oljor och jämför känsla och resultat med varandra. För att få fram den optimala känslan och fettsyrebalansen för just din hud kan du blanda olika oljor till en kropps- eller ansiktsolja. Då får du fördelarna av flera oljors fettsyror och unika egenskaper sammantaget. Tillsätter du dessutom upp till 25% örtextraktoljor har du gjort egen ekologisk hudvård som är överlägsen de bästa kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter i funktion och kvalitet!

Alla oljor och fetter går att blanda med varandra. De flytande oljorna blandar sig utan att du behöver värma dem, men gör t.ex du en kräm eller ett body butter med fasta fetter i, värmer du upp ingredienserna tills att allt har smält, och låter det sedan svalna. Då blandar sig fettmolekylena med varandra och skapar en blandning med en gemensam smältpunkt och egenskaper från alla ingredienserna.

För dig som vill ha hjälp med hur du ska blanda en ansiktsolja eller kroppsolja för just din hudtyp kommer vi snart med recept på några olika blandningar för olika hudtyper. Håll utkik här i bloggen!

När du gör något av våra recept som innehåller oljor eller fetter kan du byta ut de flytande oljorna i receptet till oljor du tycker passar din hud bättre. Tänk bara på att oljornas konsistens och karaktär förändrar den färdiga produkten något. Läs på och prova dig fram!

Organic Makers ekologiska oljor och fetter.

Här kommer en snabbgenomgång av alla våra ekologiska oljor och fasta fetter, sorterade i bokstavsordning. Mer information om varje olja finns i webbutiken:

Aprikoskärnolja

Ekologisk aprikoskärnolja - organicmakers.seHalvfet, mild olja som lindrar irritation och är bra för torr och känslig hud. Fuktighetsbevarande och mjukgörande. Absorberas lätt och känns inte kladdig.
Färg: Gyllengul
Doft: mild och söt mandeldoft
Fettsyror:
Omega 9 ca 70%,
Omega 6 ca 25%,
Palmitinsyra ca 5%

Köp ekologisk aprikoskärnolja i webshopen

Arganolja

Köp ekologisk arganolja - organicmakers.seHalvfet olja. Innehåller hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Rik på E-vitamin och fytosterolerna schottenol och spinasterol som hjälper torr, skadad och mogen hud. Bra till hårvård.
Färg: Ljusgul
Doft:Ingen. Deodoriserad genom kallfiltrering.
Fettsyror:

Omega 9, 45%,
Omega 6, 35%,
Palmitinsyra 15%,
Stearinsyra 5%

Köp ekologisk arganolja i webshopen

Avokadoolja

Ekologisk kallpressad avokadololja - organicmakers.seFet olja. Lindrar utslag och eksem. Bra för torr hud. Innehåller sitosterol, lecitihin och squalene. Fuktighetsbevarande och mycket mjukgörande.


Färg: Djupt gulgrön
Doft: Karaktäristisk avokadodoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Palmitinsyra ca 20%
Omega 7 palmitolsyra ca 10%
Omega 6 linolsyra ca 10%

Köp ekologisk avokadoolja i webshopen

Baobabolja

Köp ekologisk baobabolja - organicmakers.seFet olja. Bra för torr hud. Mycket mjukgörande och elasticerande. Bra mot bristningar och för massage. Fuktighetsbevarande, antioxidant och mycket mjukgörande.


Färg: Djupt mörkgul
Doft: Mild nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 40%
Omega 6 linolsyra ca 30%
Palmitinsyra ca 25%
Stearinsyra ca 5%

Baobabolja i webshopen >

Granatäppleolja

Köp ekologisk granatäppleolja - organicmakers.seMycket torr olja. Näringsrik. Rik på den ovanliga punicinsyran, en omega 5-fettsyra med kraftiga antioxidanter. Bra till mogen hud.


Färg: Djupt gyllengul
Doft: Mild
Fettsyror:
Omega 5 konjugerad linolensyra ca 85%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Omega 9 oljesyra ca 5%
Palmitinsyra ca 5%

Granatäppleolja i webshopen >

 

Gurkörtsolja

gurkortsolja_kolvLätt och mycket torr olja. Innehåller mest av den essentiella Omega 6 gamma-linolensyra (GLA) av alla vegetabilier. Bra för atopiskt eksem, inflammerad och skadad hud.


Färg: Milt gul
Doft: Frisk, lite gräsig
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 40%
Omega 6 GLA- ca 20%
Omega 9 oljesyra ca 20%
Gadoljesyra ca 3%
Erukasyra ca 2%
Palmitinsyra ca 10%
Stearinsyra ca 5%

Gurkörtsolja i webshopen >

 

Hallonfröolja

Köp ekologisk hallonfröolja -organicmakers.seMycket torr olja. Rik på den ovanliga och essentiella fettsyran alfa-Linolensyra, som motverkar huden ålderstecken. Rik på antioxidant E-vitamin. Skyddar mot solskador.


Färg: Orange-röd
Doft: Hallondoft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 55%
Omega 3  alfa-linolensyra ca 30%
Omega 9 oljesyra ca 12%
Palmitin- och stearinsyra ca 3%

Hallonfröolja i webshopen >

 

Hampfröolja

Köp ekologisk hampfröolja - organicmakers.seMedeltorr olja. Har ett optimalt ratio av de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd. Hampaoljan är därför en bra olja för torr hud och hud med eksem.


Färg: Djupt grön
Doft: Gräsig doft med ton av hö
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra + gamma-linolensyra ca 60%
Omega 3  alfa-linolensyra ca 20%
Omega 9 oljesyra ca 10%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Hampfröolja i webshopen

Hasselnötsolja

Ekologisk hasselnötsolja - organicmakers.seHalvtorr olja. Antioxidant med α-tocopherol. Idealisk massageolja med bra mjukgörande egenskaper utan att kännas fet eller kladdig.


Färg: Klargul
Doft: Mild hasselnötsdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Omega 6 linolsyra ca 15%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Hasselnötsolja i webshopen >

 

Havtornsolja

Ekologisk havtornsolja - organicmakers.seTorr olja. Intensivt hudvårdande olja och mycket näringsrik. Oljan är rik på beta-karoten (provitamin A), E-vitamin (alfa-tokoferol) och fytosteroler som sitosterol och avenasterol. mycket bra för solskadad hud och för hud med rosacea.


Färg: Kraftigt röd
Doft: Fruktig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 75%
Omega 9 oljesyra ca 13%
Palmitinsyra ca 7%
Stearinsyra  ca 3%
Omega 7 palmitolsyra ca 2%

Ekologisk Havtornsolja i webshopen >

 

Jojobaolja

Ekologisk jojobaolja - organicmakers.seHalvtorr olja. Består till största delen av gadoljesyra som egentligen är en vaxester, och inte en tryglycerid som andra fettsyror. Ger bra glid och glans trots att den absorberas relativt lätt. Bra till rengöring. Balanserande, passar alla hudtyper.


Färg: Djupt gul
Doft: Mild nötig doft
Fettsyror:
Gadoljesyra  ca 75%
Erukasyra ca 13%
Omega 9  ca 10%
Mättade fettsyror ca 2%

Jojobaolja i webshopen >

 

Makadamiaolja

Ekologisk makadamiolja - organicmakers.seHalvfet olja. Ganska tunnflytande. Rik på omega 7, palmitolsyra, en fuktighetsbevarande och cellförnyande fettsyra som finns naturligt i huden, men som minskar med åldern. Bra i naturliga anti-age produkter. Fettsyrebalans som är lik hudens egen.


Färg: Ljust gul, nästan färglös
Doft: Nötig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 7 palmitolsyra ca 20%
Palmitinsyra ca 8%
Stearinsyra ca 5%
Arakinsyra ca 2%
Gadoljesyra och linolsyra

Makadamiaolja i webshopen >

 

Mandelolja

Ekologisk mandelolja - organicmakers.seHalvfet olja. Mild och bra basolja. Halvtjock och len känsla. Bra till massage och rengöring. Rik på e-vitamin.


Färg: Klargul
Doft: Svag mandeldoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 70%
Omega 6 linolsyra ca 25%
Palmitinsyra ca 5%

Mandelolja i webshopen >

 

Marulaolja

Ekologisk marulaolja - organicmakers.seHalvfet olja. Näringsrik, antioxidant  och elasticerande. Kan lindra hudirritation. Känns inte fet och är en bra hårolja. Innehåller C-vitamin och fytosteroler som ger den antioxidanta egenskaper och bra hållbarhet.


Färg: Blekt gul
Doft: Mycket svag
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Palmitinsyra ca 15%
Stearinsyra ca 5%
Omega 6 linolsyra ca 5%

Marulaolja i webshopen >

 

Nyponfröolja

Ekologisk nyponfröolja - organicmakers.seTorr olja. Rik på A-vitamin och A-vitaminsyra (retinsyra), som verkar antioxidant och hjälper till att behålla hudens elasticitet och lyster. Fleromättade essentiella fettsyror, med exceptionellt hög andel omega 3 (alfa-linolensyra), stärker och reparerar hudens barriärskikt. Bra för anti-age och akne.


Färg: Klar organge
Doft: Syrlig, något kryddig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 45%
Omega 3 alfa-linolensyra ca 35%
Omega 9 oljesyra ca 15%
Palmitinsyra ca 3% och stearinsyra ca 2%

Nyponfröolja i webshopen >

 

Rapsolja

Ekologisk rapsolja - organicmakers.seHalvfet olja. Rik på essentiella fettsyror, med en bra sammansättning av omega 3-6-9 som verkar mjukgörande och skyddande för huden. Innehåller antioxidant E-vitamin och flera fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt. Särskilt bra till torr hud och mot eksem.


Färg: Djupt varmgul
Doft: Karaktäristisk rapsdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 20%
Omega 3 linolensyra ca 10%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Rapsolja i webshopen >

 

Ricinolja

Ekologisk ricinolja - organicmakers.seSpeciell olja med tjock, trögflytande och klibbig konsistens. Lägger sig som ett skyddande lager på huden. Bra i tjocka, feta och mjukgörande salvor och krämer, i lipbalms och kosmetika.


Färg: Färglös
Doft: Ingen
Fettsyror:
Ricinolsyra ca 87%
Omega 9 oljesyra ca 5%
Omega 6  linolsyra ca 5%
Mättade fettsyror ca 3%

Ricinolja i webshopen >

 

Sesamolja

Ekologisk hasselnötsolja - organicmakers.seHalvfet olja. Innehåller lecithin och antioxidanta polyfenoler. Idealisk massageolja med bra mjukgörande egenskaper utan att kännas fet eller kladdig. Bra kroppsolja till torr hud och efter solning. Används i ayurvedisk medicin.


Färg: Klargul
Doft: Karaktäristisk sesamfrödoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Omega 6 linolsyra ca 15%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Sesamolja i webshopen >

 

Solrosolja

Ekologisk solrossolja - organicmakers.seTorr olja. Innehåller E-vitamin, fytosteroler och lecitihin. Bra basolja som absorberas lätt. Till normal hud, blandhy och fet hud.


Färg: Klargul
Doft: Lätt nötig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 65%
Omega 9 oljesyra ca 25%
Palmitinsyra ca 7%
Stearinsyra ca 3%

Solrosolja i webshopen >

 

Svartkumminolja

Halvtorr olja. Påvisat antioxidanta, cellförnyande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Innehåller fytosteroler och en liten mängd eterisk olja, som stärker och lugnar huden. Bra för eksem och akne.


Färg: Djupt gulgrön
Doft: Kryddig doft av svartkummin
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 57%
Omega 6 Eikosadiensyra (EDA) ca 3%
Omega 9 oljesyra ca 25%
Palmitinsyra ca 12 %
Stearinsyra ca 3%

Svartkummin olja i webshopen >

 

Svartvinbärsolja

Torr olja. En riktigt fin olja som innehåller båda de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra; ALA, och en ovanligt hög halt av gamma-linolensyra; GLA. Innehåller även stearidonsyra, SDA. Dessa är byggstenar i hudens cellmembran och reglerar en lång rad processer i hudcellerna. Antiinflammatorisk, skyddande och cellförnyande.


Färg: Blekt gul,
Doft: Syrligt fruktig
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 50%
Omega 3 alfa-linolensyra ca 15%
Omega 6 gamma-linolensyra ca 12%
Omega 6 stearidonsyra ca 3%
Omega 9 ljesyra ca 15%
Palmitinsyra ca 5%>

Svartvinbärsolja i webshopen >

Tefröolja

Köp ekologisk tefröolja - organicmakers.seHalvtorr olja. En tunnflytande och lättabsorberad len olja. Antioxidant. Passar bra som bas i ansiktsoljor och som hårolja.


Färg: Färglös
Doft: Ingen
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Omega 6 linolsyra ca 15%
Palmitinsyra ca 5%
Stearinsyra ca 5%

Tefröolja i webshopen >

Cupuaçusmör

Medelfast smör med en lätt grynighet. Kan binda vatten upp till fyra ggr sin egen vikt vilket gör det mycket fuktighetsbevarande. Innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Smältpunkt 32-36°C.


Färg: Gult
Doft: Chokladig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Stearinsyra ca 35%
Palmitinsyra ca 8%
Omega 6 linolsyra ca 6%
Arakinsyra ca 6 %

Cupuaçusmör i webshopen >

Kakaosmör

Fast smör. Lite sprött, som choklad. Binder fukt och är lugnande och skyddande för huden och verkar uppmjukande. Naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet.


Färg: Gult
Doft: Choklad
Fettsyror:
Stearinsyraca 35%
Omega 9 oljesyra ca 37%
Palmitinsyra 25%
Omega 6 linolsyra ca 3%

Kakaosmör i webshopen >

Kokosolja

Köp ekologisk kokosolja - organicmakers.seFet, fast olja med relativt låg smältpunkt (25°C). Speciell av sin sammansättning av nästan enbart mättade fettsyror som verkar naturligt desinficerande och antimikrobiella. Fuktgivande.


Färg: Vit
Doft: Tydlig kokosdoft
Fettsyror:
Laurinsyra ca 50%
Myristinsyra ca 20%
Kaprylsyra ca 8%
Kaprinsyra  ca 6%
Palmitinsyra  ca 8%
Stearinsyra  ca 3%
Omega 9 oljesyra ca 5%

Kokosolja i webshopen >

Sheasmör nilotica

Köp ekologiskt sheasmör nilotica - organicmakers.seMjukt sheasmör med relativt låg smältpunkt (25-30°). Innehåller antioxidanter, A- och E-vitamin. Bra fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaper. Mycket krämig, något grynig konsistens (grynigheten försvinner direkt vid kontakt med huden).


Färg: Gult
Doft: Choklad- och nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Stearinsyra ca 30%
Palmitinsyra mättad ca 5%.

Sheasmör i webshopen >

Sheasmör Paradoxa

Köp Sheasmör Paradoxa - organicmakers.seFast, medelmjukt smör med en skön känsla på huden. Skyddande och lugnande. Särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.


Färg: Vitt
Doft: Ingen (kallfiltrerat)
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Omega 6 linolensyraca 6%
Stearinsyra ca 45%
Palmitinsyra ca 4%

Sheasmör Paradoxa i webshopen >

Inlägget Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyreguiden! dök först upp på Organic Makers.


Gör din egen ekologiska kroppsolja – fyra olika recept.

$
0
0

Ekologiska oljor - organicmakers.se

I inlägget ”Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyreguiden” kan du läsa om hur vegetabiliska oljor och fetter fungerar i hudvård. Det är mycket fakta att ta in, så vill du ha lite hjälp med hur du blandar en bra ekologisk hudvårdsolja gör vi här några exempel på kroppsoljor för olika behov och hudtyper. Kroppsolja är som bäst att använda när huden är lätt fuktig, som efter en dusch eller ett bad! Med en kroppsolja på fuktig hud låter du huden bevara fukt, samtidigt som du tillför nyttiga fettsyror och verksamma ämnen. Det allra bästa är att din hudvård blir helt ekologisk, utan några onödiga tillsatser och kemikalier!

Att blanda sin egen kroppsolja är lätt. Eftersom alla oljor vi använder är flytande kan du välja att antingen väga upp de olika mängderna i gram med våg, eller mäta upp samma mängder i ml. När du gör en oljeblandning behöver det inte vara petimeternoga; det gör inte så mycket om det blir några gram/ml mer eller mindre av någon olja. Väg eller mät upp oljan i en ren behållare, eller direkt i flaskan du ska ha din olja i. Med en pump i flaskan blir den extra lätt att använda.

Vi har gjort fyra enkla recept för olika kroppsoljor som du enkelt kan följa eller inspireras av om du vill prova att blanda din egen kroppsolja. Alla recept innehåller tre olika oljor och är för 100 g/ml. Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 94g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g/ml räknar du om receptet till rätt mängd.

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din kroppsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar (max 1 ml) eterisk olja för 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5 g per 100g. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Recept mjukgörande kroppsolja för torr hud.

40 g/ml ekologisk Makadamiaolja
30 g/ml ekologisk Baobabolja
30 g/ml ekologisk Jojobaolja

Sammansättningen av dessa tre oljor ger påfyllning av viktiga fettsyror till huden. Med mycket Makadamiaolja och Baobabolja får huden påfyllning av både palmitolsyra, Omega 7, och mättad stearinsyra, som är viktiga för hudens mjukhet och spänst. Jojobaoljans bidrar med goda fuktighetsbevarande egenskaper – och med baobaboljan innehåller blandningen även Omega 6, en essentiell fettsyra, och fytosteroler som är bra för torr hud.

Recept kroppsolja för skadad hud och hud med eksem.

45 g/ml ekologisk Rapsolja
35 g/ml ekologisk Hampfröolja
20 g/ml ekologisk Svartkumminolja

Dessa tre oljor är rika på den essentiella fettsyran Omega 6 som är viktigt för en frisk hud. Brist på Omega 6 leder ofta till torr, kliande, skadad hud – och även eksem. Hampfröoljans och rapsoljans innehåll av omega 3 hjälper även huden mot solljusets skador. Svartkumminoljan har en lång historia av användning för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Recept regenererande kroppsolja för mogen hud.

40 g/ml ekologisk Aprikoskärnolja
35 g/ml ekologisk Arganolja
25 g/ml ekologisk Nyponfröolja

Den milda aprikoskärnoljan är med sin rika mängd av Omega 9 en bra och mild bas för den mycket verksamma arganoljan och nyponfröoljan. Arganolja innehåller unika fytosteroler och nyponfröolja en stor mängd av den essentiella fettsyran Omega 3, som i synergi ökar hudens ämnesomsättning och främjar nybildande av hudceller.

Recept kroppsolja efter sol.

50 g/ml ekologisk Sesamolja
30 g/ml ekologisk Avokadoolja
20 g/ml ekologisk Morotsextraktolja eller ekologisk Hallonfröolja.

Sesamoljan innehåller en bra sammansättning av fettsyror och antioxidanta ämnen som verkar antiinflammatoriskt, balanserar och lugnar huden efter solning. Avokadooljans Omega 7, lecithin och squalene hjälper ytterligare för skadad hud. Morotstextraktet ger kroppsoljan en aktivt hudvårdande dos av betakaroten som skyddar huden mot skador som orsakas av solens UV-strålar. Morotsextraktolja kan även förlänga tiden som huden är solbränd.

Inlägget Gör din egen ekologiska kroppsolja – fyra olika recept. dök först upp på Organic Makers.

Gör din egen ekologiska ansiktsolja, 4 olika recept!

$
0
0

DIY ekologiska ansiktsoljor - organicmakersEn utvald blandning av ekologiska kallpressade oljor är en mycket bra hudvård för ansiktet. Oljor har en mängd välgörande egenskaper för huden, och till den fina huden i ansiktet kan du välja riktigt lyxiga oljor och växtextrakt som passar din hudtyp. Det finns riktigt torra oljor, och oljor som är fetare. Vi har gjort fyra olika recept som du kan utgå ifrån om du inte själv komponerar din olja utifrån oljornas egenskaper som du läser om i stora fettsyreguiden.

En ansiktsolja kan användas ensam till ansiktet, eller under din vanliga (ekologiska) ansiktskräm. Använd några droppar på rent, gärna fuktigt, ansikte.

Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 94g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g/ml räknar du om receptet till rätt mängd.

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din kroppsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar (ca 1 ml) eterisk olja för 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5 g per 100g. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Gör så här:

Mät eller väg upp alla ingredienser i en ren behållare med pip. Blanda och häll upp på flaska. Vi använde oss av 30 ml klara glasflaskor med pipett, för att kunna se de vackra färgerna av oljan. En sån här liten rackare räcker i upp till ett par månader vid daglig användning, och håller i upp till ett halvår utan E-vitamin. Om du gör flera flaskor, förvara de du inte öppnat än mörkt och svalt.

Etiketter! Klicka på bilden vid varje recept för att få upp en bild som du kan skriva ut och klistra på din fina egentillverkade olja.

DIY Ansiktsolja för normal hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, normal hud 100 ml

30 g/ml ekologisk Jojobaolja
25 g/ml ekologisk Tefröolja
30 g/ml ekologisk Solrosolja
15 g/ml ekologisk Nyponfröolja, alternativt ekologisk Hallonfröolja
ev. 0,5 g/ml naturlig E-vitamin

Ja, vad är ”normal hud” egentligen? Det här receptet ger en bra och balanserande olja för dig som inte har problem med alltför torr hud eller med allt för fet hud. Jojobaoljan har mycket bra fuktighetsbevarande egenskaper och balanserar hudens talgproduktion. Tefröoljan är, liksom jojobaoljan, en lätt och tunnflytande olja som tränger in lätt i huden utan att kännas kladdig. Tefröoljan är mjukgörande, antioxidant och hjälper huden att ta till sig de essentiella fettsyrorna från solrosoljan och Nyponfröoljan. Med solros och nyponfröolja (alternativt hallonfröolja) tillförs huden Omega 6 som förebygger torr hud och Omega 3 som verkar cellförnyande.

Om du vill doftsätta din olja använder du ca 1g/ml eteriska oljor per 100g/ml. Använder du nyponfröolja i receptet får oljan en ganska kryddig/syrlig doft, med hallonfröoljan blir doften hallonaktig.

DIY Ansiktsolja för blandhy och hy med acne - organicmakers.se

Ansiktsolja, bland-/fet hud 100 ml

40 g/ml ekologisk Hampfröolja
35 g/ml ekologisk Gurkörtsolja
20 g/ml ekologisk Svartkumminolja
5 g/ml ekologiskt Chiaextrakt
ev. 0,5 ml naturlig E-vitamin

En ansiktsolja är bra hudvård även för blandhy, fet hud och hy med acne. Här har vi valt torra oljor med mycket fleromättade fettsyror som har en lätt känsla och absorberas lätt av huden. Hampfröoljan har ett bra ratio av Omega 6 (linolensyra) och 3 (α-linolensyra) som stärker hudens barriärskydd och främjar nybildning av hudceller. Gurkörtsoljan är mycket rik på den värdefulla γ-linolensyra, som tillsammans med svartkumminoljan ger antiinflammatorisk och antibakteriell verkan för acnebenägen hud. Chiaextraktoljan balanserar huden och motverkar irritation.

Bra eteriska oljor att använda för acnebenägen och fet hud är Bergamott, Enbär, Rosmarin och Tea Tree, då de är eteriska oljor som har renande och antibakteriella egenskaper, så väl som god doft såklart!

DIY Ansiktsolja för torr hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, torr hud 100 ml

45 g/ml ekologisk Marulaolja
30 g/ml ekologisk Sesamolja
20 g/ml ekologisk Kamomillextraktolja
5 g/ml ekologisk Svartvinbärsolja
ev. 0,5 ml naturlig E-vitamin

Det här receptet är för dig med torr hud och med röda och torra fläckar. Ansiktsoljan är inte särskilt fet för det, utan innehåller ingredienser som hjälper huden att återfå sin förmåga att hålla fukt, och som verkar läkande och mjukgörande. Marulaolja är en riktigt skön och behaglig olja för torr hud som stärker överhuden med en relativt hög andel mättade fettsyror. Sesamoljan ger essentiella fettsyran Omega 6 som torr hud lider brist av. Kamomillextraktoljan innehåller bisabolool och matricin som verkar lugnande och reparerande, särskilt bra för tex för rosacea. Svartvinbärsoljan ger blandningen fettsyrorna GlA och SDA som har betydelse för hudens antiinflammatoriska processer.

Patchouli är en mild eterisk olja som är en bra bas för doftsättning av den här ansiktsoljan.

DIY näringsrik Ansiktsolja, natt - organicmakers.se

Näringsrik ansiktsolja, natt 100 ml

65 g/ml ekologisk Aprikoskärnolja, alternativt ekologisk Mandelolja
15 g/ml ekologisk Havtornsolja
15 g/ml ekologisk Granatäppleolja
5 g/ml ekologiskt Amarantextrakt
ev. 0,5 ml naturlig E-vitamin

Det här är en riktigt näringsrik olja som med fördel kan användas i lite större dos som en nattolja. (Den kan naturligtvis användas även på dagen!) Aprikoskärnoljan är en mild olja som med en stor del Omega 9 hjälper huden att tillgodogöra sig av de många verksamma fettsyror och växtämnen som finns i de lyxiga oljorna av havtorn, granatäpple och amarant. Granatäppleoljan är rik på den ovanliga punicinsyran som är påvisat mycket antioxidant och cellförnyande. Havtornsoljan ger huden värdefull betakaroten (provitamin A), E-vitamin, den essentiella fettsyran Omega 6 och flera fytosteroler som har antiinflammatorisk och ytterligare antioxidant verkan. Amarant innehåller naturligt squalene som kan förbättra hudens elasticitet och förebygga fina linjer.

Rekommenderade eteriska oljor är Atlasceder, Geranium och Lavendel.

Inlägget Gör din egen ekologiska ansiktsolja, 4 olika recept! dök först upp på Organic Makers.

Ekologiska vaxer och växtsmör i egentillverkad hudvård.

$
0
0
Ekologiska vaxer och fetter för hudvård- organicmakers.se

Bland ekologiska råvaror för hudvård finns de vaxer, smör och fetter som används i produkter både som konsistensgivare och för sina hudvårdande och skyddande egenskaper. Att ha en ingrediens som gör produkten fastare är nödvändigt i tillverkning av produkter som salvor, bodybutters, cerat med mera, men är även användbart som konsistensgivare i emulgerade krämer. Har mycket du ska använda – hur fasthet och smältpunkt blir – är beroende av vilken råvara du använder och hur mycket. Här går vi igenom vårt sortiment av vaxer och fetter så att du får en uppfattning om vad de har för egenskaper och funktion!

Bivax

Ekologiskt bivax - www.organicmakers.seEkologiskt bivax är mycket användbart när du ska göra din egen ekologiska hudvård. Bivax ger fasthet till salvor, cerat och balms. En klassisk bivaxsalva gör du enkelt genom att smälta ihop ca en femtedel bivax och resten oljor och oljeextrakt. Utöver sin konsistens har bivaxet även en bra förmåga att binda vatten och hjälper därför till att emulgera olja med vatten i cremer och lotion. Bivaxet fungerar fuktighetsbevarande och mjukgörande med en skönt skyddande känsla för huden – utan att täppa till porerna. Honungsbiets vax har även visats ha lugnande och antiinflamatorisk verkan

Bivaxet har en lätt rökig doft av honung. Vårt bivax är i form av praktiska pellets och finns även som vitt, som är bivax blekt med aktivt kol (alltså inga kemikalier).

Ekologiskt gult bivax i webbutiken 

Ekologiskt vitt bivax i webbutiken 

 

Karnaubavax

Ekologiskt karnaubavax - www.organicmakers.seKarnaubavax skördas från den brasilianska karnaubapalmens blad, som producerar vaxet för att skydda bladen mot hetta och uttorkning under den heta sommaren i Amazonas. Det är det hårdaste naturliga vaxet med en smältpunkt på ca 82°. Vaxet används i hudvård för sina skyddande egenskaper och för att ge en fast konsistens. En bra ingrediens till produkter som läppstift, body butters och hårstyling. Ekologiskt karnaubavax är en bra ersättning till bivax för de som önskar vegansk hudvård. Karnaubavax ger högre glans och hårdhet än bivax.

Karnaubavaxet är ungefär dubbelt så hårt som bivaxet, så när karnaubavax ska ersätta bivax används cirka halva mängden karnaubavax.

Ekologiskt karnaubavax i webbutiken 

Kakaosmör

Ekologiskt fair trade kakaosmör - www.organicmakers.seKakaosmör har en underbar chokladdoft och ger hudvårdsprodukter en len och krämig känsla som gör smöret till en bra ingrediens i bodybutters, läppcerat, lotion- och massagebars. Ekologiskt kakaosmör binder fukt, verkar uppmjukande och är lugnande och skyddande för huden – mycket bra för torr, sprucken och narig hud. Kakaosmöret är naturligt rikt på skyddande fytosteroler och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet. Kakaosmör kan därför användas för att förebygga bristningar.

Kakaosmör är hårt, lite sprött i rumstemperatur (som mörk choklad!), och smälter vid ca 35 grader, det vill säga ungefär vid kroppstemperatur. Kakaosmöret kommer i lite större bitar, hacka gärna upp det innan användning så smälter det lättare!

Ekologiskt kakaosmör i webbutiken 

Sheasmör Paradoxa

Ekologiskt sheasmör paradoxa - www.organicmakers.seSheasmöret är en väldigt användbar ingrediens i ekologisk hudvård! Sorten Paradoxa kommer från sheanötter som odlas hållbart i västra Afrika. Smöret är mycket mjukgörande och kan användas som det är eller som en fuktighetsbevarande ingrediens i balms, butters, krämer och lotioner. Shea Paradoxa har en stor andel aktiva växtämnen som ger det en mångfald av hudvårdande egenskaper. Smöret ger även ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus och är bra och lugnande att använda när man har bränt sig. Sheasmör paradoxa passar särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.

Smältpunkten är ca 35-40 grader och därför är det även användbart för att ge fastare konsistens till salvor och krämer. Produkter med mycket sheasmör i kan bli lite gryniga av sheasmöret. Detta kan avhjälpas genom att kyla ner produkten så snart som möjligt efter smältning, t.ex genom att sätta den i frysen en stund. Vårt sheasmör Paradoxa är filtrerat och är nästan doftlöst.

Ekologiskt sheasmör paradoxa i webbutiken 

Sheasmör Nilotica

Ekologiskt sheasmör nilotica - www.organicmakers.seSheasmör Nilotica innehåller en större mängd av omega 9 och är därför mjukare än det mer vanliga sheasmöret ”Paradoxa”). Underarten Nilotica kommer från en sheaart som växer i östra Afrika. Det absorberas lättare av huden än det västafrikanska Sheasmör Paradoxa och är särskilt bra till ansiktsvård. Nilotica har en krämig konsistens och smälter direkt vid kontakt med huden (smältpunkt ca 30 grader). Därför kan smöret användas både som det är eller som ingrediens i salvor och andra hudvårdsprodukter.

Shea Nilotica har värdefulla hudvårdande egenskaper tack vare höga halter av flavonoiden katechin, som är en kraftig antioxidant. Produkter med mycket sheasmör i kan bli lite gryniga av sheasmöret. Detta kan avhjälpas genom att kyla ner produkten så snart som möjligt efter smältning, t.ex genom att sätta den i frysen en stund.

Vårt Nilotica är endast kallpressat, det vill säga raw. Det har en mild gul färg och en doft som är behagligt chokladaktig.

Ekologiskt sheasmör nilotica i webbutiken 

Cupuaçosmör

Viltskördat cupucaçusmör - www.organicmakers.seCupuaçu [kuppu’assu] är ett växtsmör som är rikt på enkelomättad Omega 9 och mättad stearinsyra. Smöret innehåller också β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Kallpressat Cupuaçusmör har en mycket god förmåga att hålla vatten (bättre än lanolin, fårullsfett, som annars anses vara det fett som kan hålla mest fukt) och är därför utmärkt även i små mängder i emulsioner och som fuktbindande ingrediens i fuktbevarande hud- och hårvårdsprodukter. Smöret tillverkas av frukterna från Cupuaçuträdet, besläktat med kakaoträdet, som växer vilt i Amazonas regnskog.

Smöret är ganska fast, konsistensen ligger nånstans mellan sheasmör Paradoxa och kakaosmör, och har en liten grynighet. Cupuaçusmöret har en ganska specifikt syrlig doft som påminner om choklad.

Vildskördat cupuaçosmör i webbutiken 

Andra vaxer och fetter då?

På Organic Makers väljer vi alltid ekologiska och rättvisa råvaror, utvunna på ett sätt som känns tryggt såväl för de som arbetar med produkten, som för oss som använder den. Därför är det en del råvaror som inte platsar i vårt sortiment. Exempel på sådana produkter är t.ex mangosmör och avokadosmör. Mango är en av de mest besprutade frukterna som finns. Dessutom är framställningsmetoderna som mangosmöret måste genomgå ofta sådana att mangosmöret inte kan anses som en ekologisk råvara även om själva mangon skulle komma från ekologisk odling.

Vad gäller avokadosmör så krävs det hydrogenering; en kemisk process för att göra avokadosmör av avokadoolja (avokadoolja är ju i sin rena form en flytande olja). Avokadosmör kan därför inte heller anses som en ekologisk råvara. Vi tar bara in råvaror i sortimentet som vi vet är dokumenterat och verifierat giftfria och hållbart framställda, och då finns det en del råvaror som med dagens tillverkningssätt inte lever upp till kraven.

Har du något önskemål eller förslag på något annat vax eller fett som du skulle vilja se i sortiment får du gärna tipsa oss, och om det lever upp till våra krav tar vi gärna in det!

Inlägget Ekologiska vaxer och växtsmör i egentillverkad hudvård. dök först upp på Organic Makers.

Gör eget ekologiskt lip balm med bara två ingredienser*!

$
0
0
DIY lip balms - organicmakers.se

Med vårt vegovaselin (*som egentligen är ett halvfabrikat, en vegansk oljegelé som bara innehåller ekologiska kallpressade oljor och växtvax), gör du enkelt flera olika ekologiska hudvårdsprodukter. Ett exempel på vad du kan göra med vegovaselin är egna lip balms, antingen i cerathylsor eller i små burkar. Vegovaselinet lämpar sig riktigt bra till lipbalms, då det innehåller ricinolja som ger ett tjockt balm som stannar kvar på läpparna, solrosolja som mjukar upp, och karnaubavax som ger glans. Naturligt e-vitamin som motverkar oxidation är också tillsatt i vegovaselinet, så det behöver du inte tillsätta i receptet för hållbarhetens skull. Och det är allt! Vegovaselinet innehåller inget annat än dessa naturliga och ekologiska ingredienser. Receptet gör du enkelt med ca 88% vegovaselin och 12% bivax:

Lipbalms med vegovaselin, 100 g

88 g ekologiskt vegovaselin
12 g ekologiskt vitt bivax eller ekologiskt gult bivax
Valfritt: doft i form av ekologisk eterisk olja, max totalt 1 ml per 100 g

Gör så här:

Väg upp vegovaselinet och bivaxet i en värmetålig behållare. Smält ihop genom att sätta ner behållaren i en kastrull med hett, nästan kokande vatten. Rör om tills vaxet har löst sig med vegovaselinet och blandningen är genomskinlig. Alternativt smälter du ihop ingredienserna på korta intervaller i microvågsugn, rör om mellan intervallerna.

När allt har smält kan du, om du vill ha doft på dina lip balms, tillsätta den eteriska oljan och röra om. Trevliga dofter till lip balms är den friska Åkermyntan, den söta citrondoften May Chang, eller en klassisk Bergamott. Du kan också använda flera olika eteriska oljor, några droppar av varje, för att få fram en sammansatt doft du gillar! 1 ml (till 100 g recept) är ca 20-25 droppar totalt.
Häll sedan upp på små burkar eller i cerathylsor och låt svalna i några timmar innan du använder. Om du använder burkar kan lip balmet göras lite mjukare, ca 10% bivax i stället för 12%. Alltså 90 g vegovaselin och 10 g bivax per 100 g. På vintern när det är kallt kan man också minska bivaxet i ceraten till 10% för att få ett balm som inte blir så hårt i kylan (och vill du ha det ännu mjukare kan du prova att minska bivaxet med ytterligare någon procent).

Tips 1: frys cerathylsorna

Som vi tipsar om i våra andra recept på cerat, lägger du de tomma cerathylsorna i frysen en stund innan användning, och tar ut dem precis innan du häller i den varma ceratmassan. Då stelnar massan direkt i botten av ceraten och riskerar inte att läcka lite i botten av hylsan av värmen.

Tips 2: halvera receptet

Receptet på 100 g blir tacksamt nog ganska många lip balms. 100 g blir 20 cerathylsor eller ca 7 st 15 ml burkar, beroende på hur mycket du fyller dem. Du kan halvera receptet och göra 50 g i stället, så blir det 10 cerathylsor eller 3-4 st 15 ml burkar.

Tips 3: olika nyanser

Olika nyanser på lip balm? Du kan lätt ändra den naturliga tonen på dina lip balms  (kanske för att se skillnad på olika dofter?) genom att tillsätta någon milliliter olja med stark naturlig färg. Havtornsoljans eller morotextraktoljans kraftigt rödorangea färg ger en fin orange ton, ringblomsextraktoljan ger en starkt gul ton, och gröna oljor som kamomillextraktolja, hampfröolja eller avokadoolja ger lite olika gröna toner. Ett extra plus är att du då får lite extra verksamma ämnen i ditt lip balm. För en så ljus, neutral ton som möjligt använder du vitt bivax, och gult bivax gör tonen lite gulare.

Tips 4: egna etiketter

Gör din egen etikett till cerathylsor eller burkar genom att använda märkpenna svart eller märkpenna vit) på klara etiketter. Mellanstorleken 102×44 mm blir på höjden en bra bredd till cerathylsorna, och då kan du skriva/rita din fina etikett och klippa den till 3 st lagom stora etiketter.

Inlägget Gör eget ekologiskt lip balm med bara två ingredienser*! dök först upp på Organic Makers.

Etikettera fint – Färdiga etiketter till dina egna ekologiska hudvårdsprodukter.

$
0
0
självhäftande etiketter till burkara och flaskor - organicmakers.se

Runda etiketter med skrivstilstext ”Handmade with love and organic ingredients”. Diameter 63 mm. Passar bäst aluminiumdosa 60 ml, PET-burk med aluminumlock 75 ml, och flaskor 150 ml och större.

självhäftande etiketter till burkara och flaskor - organicmakers.se

I vår webbshopskategori ”Etiketter och märkning” hittar du etiketter och märkpennor som gör att du kan göra fina och praktiska etiketter till dina egentillverkade hudvårdsprodukter. Hos oss hittar du transparenta etiketter i olika storlekar med eller utan prickade linjer, som du enkelt kan skiva produktnamn och annan info på.

Nu har vi också runda, vita etiketter som passar såväl på lock på burkar, som på glasflaskor 150 ml och större. För att göra det ännu enklare att etikettera kan du välja mellan otryckta etiketter, eller två olika designs med plats för egen text!

Du skriver på etiketterna med våra märkpennor, vilket gör texten och etiketten både vattentålig och fettålig – så att etiketterna håller sig snygga genom hela användningen.

Gör så här: Skriv på etiketten med märkpenna innan du klistrar på den på burken eller flaskan. Låt texten torka någon minut så att den inte smetar när du sätter på den.

Inlägget Etikettera fint – Färdiga etiketter till dina egna ekologiska hudvårdsprodukter. dök först upp på Organic Makers.

Gör egen ekologisk parfym eller doft med eteriska oljor!

$
0
0
DIY ekologisk parfymolja - organicmakers.se

Att göra din egen helt ekologiska parfym är inte svårt och det är verkligen stimulerande – inte bara för luktsinnet! Vad som blir en bra parfym och vad som doftar gott är ju subjektivt och något du bäst avgör själv. Ja, visst finns det näsor som är nybörjare och de som har ett mer tränat luktsinne, parfymbranschens så kallade supernäsor. Att dofta handlar även om att lära sig och minnas olika dofter, att associera dem kreativt – och inte minst att beskriva en komplex doft med ord – något vi oftast är ovana vid. Med lite nyfikenhet, metodiskt arbete och några misslyckanden kommer du lära dig en hel del om doftmolekyler- och kanske ändra uppfattning om hur du tycker att saker doftar :)

Råvaror till parfym – som eteriska oljor – klassificeras dels efter vad de doftar, dels efter hur flyktig eller varaktig doften är. Indelningen i olika dofttyper (fasetter) är ett sätt för att lättare förstå likheter och skillnader mellan olika råvaror. Exempel på vanliga dofttyper är aromatisk, blommig, citrus, krydda och trä.

Hur flyktig en doftråvara är beskrivs som en skillnad mellan bas-, mellan– och toppnot. Alla parfymer består av dessa tre olika doftnoter och oftast av ett tiotal olika råvaror med olika dofttyper. (Hur olika råvaror kategoriseras är ingen exakt vetenskap och det finns olika bud om detta.) Här nedan kan du läsa mer om och se en uppdelning av de olika doftnoterna:

Basnoter

basnoter eterisk olja - organicmakers.se

Basnoter är själva grunden i en parfym. Det är oljor med ett djup som utvecklar sin doft på huden över flera timmar. En basnot kan sägas vara själva fundamentet i en doftblandning, men är inte alltid den mest framträdande doften. Flera av oljorna som är basnoter är också fixatörer: de fixerar de mer flyktiga molekylerna i mellan- och framförallt toppnoter. Gör du din egen naturliga parfym behöver du alltid en eller flera basnoter.

Basnoter i vårt sortiment:
Atlasceder
Benzoin
Frankincense
Ingefära
Koriander
Kryddnejlika
Patchouli
Vanilj
Vetiver

Mellannoter

Mellannoter eterisk olja - organicmakers.se

Det är i valet av mellannoter som en parfym får sin karaktär eller hjärta – och mellannoter kallas även för hjärtnoter. De fungerar som en brygga mellan djupa, tunga basnoter och lätta, friska toppnoter. Liksom ett hjärta slår de alltså runt doftmolekylerna i parfymkroppen; från fot till huvud. Mellannoter är oftast blomdofter, som kan vara intensiva, fylliga, sensuella och söta – nästan till en bedövande verkan för luktsinnet.

Mellannoter i vårt sortiment:
Douglasgran
Enbär
Muskatellsalvia
Palmarosa
Rosengeranium
Svartpeppar
Tallbarr
Ylang Ylang

Toppnoter

toppnoter eterisk olja - organicmakers.se

En toppnot (kan också kallas huvudnot) är det första intrycket en parfym ger och är tänkt att väcka nyfikenhet. Toppnoter är ljusa och flyktiga; de försvinner snabbt efter 10-30 minuter på huden. Typiska toppnoter är oftast citrusfrukter och aromatiska örtdofter; bekanta från köket och lätta att gilla. Utan toppnoter blir en parfym gärna platt. Vana parfymörer brukar säga att det är i själva doftens flykt, i rörelsen som parfyms magi finns.

Toppnoter i vårt sortiment:
Apelsin
Bergamott
Eukalyptus globulus
Grapefrukt
Lavendel
Mandarin
May Chang (Litsea cubeba)
Petitgrain Combava Lime
Rosmarin Verbenone
Åkermynta

Så här gör du.

När du ska göra en parfym, eller ta fram en doft för att doftsätta en hudvårdsprodukt som olja eller creme med en lite mer komplex doft, ska du alltså helst använda tre eller fler eteriska oljor: bas, mellan och topp. Ofta använder man fem eller fler olika dofter. Börja med att välja en eterisk olja – eller typ av doft- som du gillar och låt den bestämma vilka andra oljor du ska välja; basnoter, mellannoter och toppnoter.

Gör du din egen ekologiska parfym ska den bestå av upp till 20% eteriska oljor. Resten består av en bas för att späda ut oljorna och göra dem applicerbara på huden. I många kommersiella parfymer används stark alkohol som bas. Det är dock inte ett alternativ för DIY-aren, då alkohol med tillräckligt hög alkoholhalt för att lösa dofterna med neutral doft inte finns till försäljning till privatpersoner.

Inom aromaterapi och i naturliga parfymer används vegetabilisk olja som bas, ett medium för de eteriska oljorna att lösa sig i så att de kan tas på huden som parfym. Vi har valt att använda jojobaolja, som är tunnflytande och har bra hållbarhet och neutral doft. En annan skillnad mot kommersiella parfymer är att du inte använder syntetiska ämnen. I en parfymolja är du därför beroende av basnoter för att få en varaktig doft på huden.

Skapa din egen ekologiska parfym -organicmakers.se
Testa dig fram till din egen ekologiska parfym - organicmakers.se

Testa fram en doft droppvis

Ett bra sätt att testa olika doftkombinationer, och vilket förhållande som krävs mellan de olika oljorna, är att gör små prover på bomullspads (ekologiska såklart).

Börja med några droppar jojobaolja på bomullsrondellen så att de eteriska oljorna har en bas att blandas i. Droppa några droppar av varje eterisk olja i det ratio du vill prova. Börja alltid med basnot, sedan mellannot och sist toppnot. På det sättet kan du märka vilken skillnad toppnoterna gör för helheten.
Ta t.ex två droppar patchouli, sedan en droppe ylang ylang. Dofta! Ta sedan fem droppar lavendel, dofta, och fem droppar mandarin. Vifta med bomullspaden i luften för att få en känsla av doften, om det är någon doft som tar överhanden eller om något behöver tillsättas. Justera din doft med fler droppar efter tycke och smak.

När du är nöjd med doften lägger du paden i en tätslutande burk, t.ex en 30 ml aluminiumburk med lock. Gå tillbaka och dofta några timmar senare och dagen efter. En doft behöver tid på sig att mogna, och efter ett tag är det mycket lättare att känna om doften är bra eller inte.

OBS! Glöm för allt i världen inte att skriva ner efterhand vilka oljor du använder, hur många droppar av varje, och hur du tycker att doften förändras för varje steg. Märk också doftblandningen så att du vet vilken som är vilken om du provar flera olika. Det finns inget värre än att ha fått fram en perfekt doft, utan att veta exakt hur du återskapar den.

När du sedan skapar den färdiga parfymen finns det två sätt att arbeta på. Antingen gör du själva doftblandningen för sig och blandar den sedan med jojobaoljan (så här gör du också om doften du gjort ska doftsätta en hudvårdsprodukt). Gör du en parfym kan du dosera de eteriska oljorna allteftersom direkt i jojobaoljan. Fördelen med det första sättet är att du får en bättre uppfattning om hur dofterna från de olika eteriska oljorna påverkar varandra. Fördelen med det andra är att du kan applicera parfymoljan på huden under tiden du arbetar och lukta dig fram.

Tänk på! En parfym kan dofta olika på olika människor, du måste testa din komposition på huden – och då märker du också hur varaktiga dofterna är. Din färdiga ekologiska parfym ska gärna stå till sig några dagar för att dofterna ska gifta sig med varandra och mogna.

Recept på ekologisk parfym, fyra olika dofter, ca 10 ml parfymolja.

ekologsisk doftolja vanilj enbär ros - organicmakers.seDet här blir parfymoljor med en koncentration på ca 15-20% eteriska oljor i en basolja (jojobaolja). Max 20% eterisk olja är att rekommendera för en parfymolja för att parfymen inte ska bli för stark för huden. Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska aldrig användas outspädda på huden.

Gör du 30 ml parfym i en 30 ml glasflaska med pipett tredubblar du receptet.

För att skydda parfymen mot oxidation och förlänga hållbarheten är det bra att tillsätta naturlig E-vitamin till doftblandningen: till 10 ml parfymolja tillsätter du en droppe. I alla recept har vi använt pipetter för att dosera eteriska oljor droppvis. Ratiot mellan de eteriska oljorna anges också i receptet med procent av den totala mängden eteriska oljor.

Up The Mountain

En djup, lite ”herrig” doft med jordiga, varmt kryddiga och träiga toner, men med frisk topp av bergamott. Passar också som doftsättning i t.ex en skäggolja.

8 ml ekologisk jojobaolja

10 droppar (16%) Vetiver eterisk olja

10 droppar (16%) Patchouli eterisk olja

6 droppar (10%) Kryddnejlika eterisk olja

16 droppar (25%) Atlasceder eterisk olja

8 droppar (13%) Svartpeppar eterisk olja

12 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

Sweet Ylang Nights

Söt och blommig parfym med en framträdande sensuell ylang ylang. Med vanilj varar sötman och värmen hela natten, men hålls i uppfriskande förvar av koriander och bergamott.

8 ml ekologisk jojobaolja

8 droppar (16%) Vanilj

6 droppar (12%) Ylang Ylang eterisk olja

6 droppar ( 12%) Svartpeppar eterisk olja

14 droppar (28%) Koriander eterisk olja

6 droppar (12%) Apelsin eterisk olja

10 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

 

 

Vanilla Douglas

Balsamiskt mjuk frankincense dröjer sig kvar och blir bästa vän med grön skog, vaniljsötma och lavendel som en ödmjuk hedersgäst. Unisex.

8 ml ekologisk jojobaolja

13 droppar (25%) Frankincense eterisk olja

15 droppar  (30%) Vanilj

10 droppar (20%) Douglasgran eterisk olja

13 droppar (25%) Lavendel eterisk olja

Ginger Mandarine

En flyende citrusfräsch doft av mandarin som tas ner till jorden av patchouli. Doften får en blommig kropp av palmarosa som samspelar både med sötman i atlasträ och friskhet i ingefäran.

8 ml ekologisk jojobaolja

12 droppar (24%) Patchouli eterisk olja

15 droppar (30%) Atlasceder eterisk olja

4 droppar  (7%) Ingefära eterisk olja

8 droppar (15%) Palmarosa eterisk olja

12 droppar (24%) Mandarin eterisk olja

DIY ekologisk parfym - organicmakers.se

Flaskor till parfymoljor

För en mindre parfym är våra 10 ml flaskor med roller eller spray perfekta.
Flaskan med roller sprider ut en mindre mängd ekologisk parfym där den gör som mest verkan, på pulspunkter som bakom örat, i halsgropen eller på insidan av handleden. Glasflaskan med spray ger en fin liten stråle parfymolja som kan smörjas in på kroppen.

En lite större mängd ekologisk parfym kan du fylla i en 30 ml klar glasflaska med pipett.

En större parfym gör du i den lite lyxigare 100 ml glasflaska med spray eller pump. Om du gör doften lite mildare (mindre andel eteriska oljor) kan du ha doften som en väldoftande kroppsolja!

Inlägget Gör egen ekologisk parfym eller doft med eteriska oljor! dök först upp på Organic Makers.

Bivaxolja – DIY ekologisk kroppsvård för torr hud!

$
0
0
DIY bivaxolja - organicmakers.se

För dig med torrare hud, eller för de vintriga månaderna med torr luft och kyla, är en ekologisk bivaxolja det perfekta valet för kroppen. Med ekologiska kallpressade oljor som passar just din hud och med skyddande bivax, är detta en lättapplicerad tjock olja som fungerar som en riktigt fuktighetsbevarande hudkräm.

Den perfekta bivaxoljan består av ca 7% bivax och resten, 83%, olja/oljor och oljelösliga extrakt och ingredienser. I princip kan du göra en bivaxolja med 7% bivax och 83% av en enda olja, din favoritolja t.ex. Men för att få bästa möjliga hudvård av din bivaxolja använder du en kombination av olika oljor och gärna ett oljelösligt extrakt också. Då blir din bivaxolja en riktigt effektiv ekologisk lyx-produkt, helt naturlig utan onödiga tillsatser eller kemikalier.

Om du vill kan du också doftsätta din bivaxolja med härliga dofter av ekologiska eteriska oljor. Vi rekommenderar passande dofter till varje recept, men du kan också komponera din helt egen favoritdoft. Läs mer i inlägget Gör egen parfym eller doft med eteriska oljor.

Den här bivaxolja har bra konsistens i normal rumstemperatur, ca 20 grader. Har flaskan stått kallt ett tag och bivaxoljan blivit trög att pumpa, sätt flaskan i ljummet vatten en stund, så återfår den sin konsistens.

Bivaxolja med mandel, aprikos havtorn och morot (orange).

En härligt orange bivaxolja som får sin färg av betakarotenet i morotsextraktoljan och den intensivt röda havtornsoljan. Morotsextraktolja är ett högkoncenterat ekologiskt extrakt med morotens alla hudvårdande egenskaper. Morotens provitamin A ( α-, β- och γ-karoten), samt lykopen är kraftiga antioxidanter och utvecklar hudens eget skydd mot solskador. Havtornsoljan är full med näringsämnen, vilket gör den här bivaxoljan till en riktig näringsboost för huden. Lägg till vårdande mandelolja och den lättabsorberade tefröoljan med extra antioxidanter, och du har en riktigt fin ekologisk produkt.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Mandelolja
50 g Tefröolja
15 g Havtornsolja
20 g Morotsextraktolja
1 g Naturlig e-vitamin

Ev. ca 2 g eller ml Eteriska oljor.
Till bivaxoljan med havtorn och morot med sin varmt orange färg passar t.ex eterisk Mandarin, Apelsin eller Petitgrain.

Bivaxolja med hampfrö, avokado och kamomill (grön).

Den här blandningen är särskilt bra för eksemhud och hud med extra torra partier. Hampfröoljans ratio av de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd, är regenererande och uppbyggande för huden. Avokadooljan är mjukgörande och innehåller omega 7, nyttiga fytosteroler, lecitin och squalene, vilket gör den extra bra för torr hud. Kamomillextraktoljan innehåller ämnet bisabolol, som verkar lugnade och naturligt vårdande för huden. Bivaxet med sin antiinflammatoriska egenskaper skapar en tunn hinna som håller kvar fukt samtidigt som huden andas.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Hampfröolja
80 g Avokadoolja
20 g Kamomillextraktolja
1 g Naturlig e-vitamin

Ev. ca 2 g Eteriska oljor.
Till den gröna bivaxoljan med kamomill passar t.ex  Frankinsence, Rosengeranium, Enbär och Douglasgran.

Bivaxolja med ringblomma (gul).

Det här soligt gula bivaxoljan passar också dig med irriterad och torr hud, men den är även bra på att stärka och behålla hudens naturliga skydd. Ringblomsolja är en klassisk ingrediens mot utslag och irritation då den är rik på bioaktiva ämnen, bl.a. triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider, som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser.
Rapsoljan har även den antiinflammatoriska egenskaper, och aprikoskärnolja är en mild och bra mjukgörande olja. Tillsammans med det välgörande bivaxet är det här en riktig dunderkur för skadad hud.

Ingredienser:

ca 200 gram, lagom till en 200 ml glasflaska med pump.

14 g Vitt bivax eller gult bivax
86 g Rapsolja
80 g Aprikoskärnolja
20 g Ringblomsolja
1 g Naturlig e-vitamin

Ev. ca 2 g Eteriska oljor.

Till den gula bivaxoljan med ringblomma passar t.ex citrusdofter som May Chang, Bergamott eller varför inte en citruskryddig Ingefära, som också har vårdande och antiinflammatorisk verkan.

Gör så här:

Väg upp oljor, extrakt och bivax och ev. E-vitamin med en noggrann våg i en värmetålig behållare. Det är lämpligt med ca dubbelt så stor behållare som mängden du tillverkar. (Om du vill kan du istället mäta upp alla ingredienserna med hjälp av en mätcylinder. Den totala mängden blir ungefär den samma.)

Smält samman bivax och oljor/extrakt under omrörning över ett vattenbad eller i korta intervaller i mikrovågsugn. Låt svalna till rumstemperatur. Rör om då och då under avsvalningstiden.
Vill du doftsätta din bivaxolja tillsätter du eteriska oljor när temperaturen är ca 30 grader. Det går även bra att tillsätta eteriska oljor när blandningen har svalnat helt.

Häll upp blandningen på pumpflaska med din egenknåpade etikett (se nedan). Bivaxoljan kanske verkar lite lös fortfarande, med den kommer tjockna ytterligare det närmsta dygnet.

Använd bivaxoljan över hela kroppen, gärna direkt efter dusch eller bad när huden fortfarande är fuktig. Då behåller huden sin fukt längre.

Varför e-vitamin? E-vitamin är en naturlig hudvårdande antioxidant, och förlänger hållbarheten på den färdiga produkten (e-vitamin finns också syntetisk, se till att du använder en naturlig E-vitamin om du vill ha helt naturliga produkter). Hållbarheten på en produkt beror på hållbarheten på de oljor som ingår, och hur varmt/luftigt oljan förvaras. Vid förvaring i sluten flaska i rumstemperatur är hållbarheten minst 6 månader utan e-vitamin, och minst 1 år med e-vitamin. (Du märker om din olja blivit gammal om den luktar tydligt härsket.)

Diy bivaxolja - organicmakers.se

Så här gör du dina egna fina etiketter:

Ett jättebra knep för att få till riktigt fina etiketter till dina produkter, med hjälp av våra självhäftande etiketter och vita märkpennor, är att skriva ut en textmall på vanligt papper, som du sedan lägger under etiketten och ritar av textkonturerna. Resultatet ser du på bilden! Vi har gjort en mall till receptens bivaxoljor som du kan skriva ut och använda! Du laddar ner den som pdf här>. Den  passar våra största etiketter, 60 x 100 mm.
Det går naturligtvis också bra att skriva ut etiketterna på självhäftande papper eller på självhäftande film (finns i pappershandeln) och klippa till dem till rätt storlek.

Fler etikettalternativ hittar du i vår webbshop i kategorin Etiketter och märkning.

Lycka till med din ekologiska hudvårdstillverkning!

Inlägget Bivaxolja – DIY ekologisk kroppsvård för torr hud! dök först upp på Organic Makers.


DIY Beardoil – ekologisk skäggolja med argan-, hampfrö- och broccolifröolja. Även en utmärkt hårolja!

$
0
0
DIY beard oil - grö din egen ekologiska skäggolja - organicmakers.se

Det här receptet är rena rama julafton för den med ansiktsbehåring; Ett utmärkt recept på ekologisk skäggolja! Gör den till dig själv, till brorsan, sambon, far eller farmor; alla som kan ha glädje av en olja som mjukar upp och ger näring till skägget eller mustachen, med en perfekt känsla som varken känns kladdig eller fet.

Det här receptet består av 40% arganolja som är en olja som ofta används till hårvård tack vare sina återfuktande egenskaper och förmåga att ge håret lyster utan att bli glansigt. Till det lägger vi 40% hampfröolja som med sin balans av fettsyror och sin torrhet är ett bra komplement till arganoljan. Slutligen använder vi 20% av den lite lyxigare broccolifröoljan som har speciellt fina egenskaper för hår; den ger både stadga och mjukhet, motverkar statisk elektricitet och används i hud- och hårvård för att den till funktionen påminner om silikoner, fast helt naturlig och ekologisk då förstås! Vill du skämma bort någon med ljuvlig doft kan du doftsätta oljan med eteriska oljor. Tips på doftsättning finns efter receptet.

Inget skägg? Den här kompositionen är även en utmärkt hårolja! Etiketterade gröna glasflaskor finns för både skäggolja och hårolja, det är bara att välja.

Recept hår- och skäggolja, 30 ml

12 ml Ekologisk Arganolja
12 ml Ekologisk Hampfröolja
6 ml Ekologisk Broccolifröolja
1 droppe naturlig E-vitamin

Ev. Doftsättning med ekologiska eteriska oljor, sammanlagt ca 10-12 droppar

Gör så här

Mät eller väg upp oljorna i en väl rengjord behållare med pip. Tillsätt ev. en droppe e-vitamin för längre hållbarhet.

Vill du doftsätta din olja tillsätter du eteriska oljor droppvis. Var försiktig när du droppar i eterisk olja så att det inte kommer för många droppar på en gång. Ca 10-12 droppar totalt är lagom per 30 ml skäggolja. Rör om och häll upp din olja på glasflaska med pipett.

Användning: Droppa några droppar i handflatan och gnid in i hår eller skägg.

Glasflaska grön med etikett "Beard Oil" för skäggolja - organicmakers.se

Grön glasflaska med text ”Beard Oil” är perfekt för din egentillverkade ekologiska skäggolja. Du hittar flaskorna i webbutiken.

Glasflaska grön 30 ml med text "Hair Oil" för hårolja. - organicmakers.se

Grön glasflaska med text ”Hair Oil” blir bra om du vill göra hårolja i stället. Du hittar flaskorna i webbutiken.

Mätbägare i väretåligt borosilikatglas - organicmakers.se

En 50 ml glasbägare är praktisk om du gör 30 ml olja i taget. För mer exakthet kan du även väga upp ingredienserna. Här hittar du bägaren i webbutiken.

E-vitamin och hållbarhet

Varför tillsätta naturlig e-vitamin?
Naturlig E-vitamin är en kraftig antioxidant och eftersom oljor blir gamla genom oxidation (de härsknar) tillsätter man en antioxidant för att förlänga oljeproduktens hållbarhet. E-vitaminens antioxidanter har också en positiv effekt på hud och hår, så att tillsätta e-vitamin är bara en fördel. E-vitamin doseras ca 0,5-1% i en oljeprodukt. Det går också utmärkt att använda Rosmarin antioxidant. Då den doseras med lägre dos, 0,1-0,5%, kan den vara svår att dosera när man gör en mindre mängd.
Hur länge håller produkten med och utan antioxidant?
En olje- och fettprodukts hållbarhet beror på de ingående oljornas hållbarhet i sig. Vissa oljor har mycket lång hållbarhet och vissa har kortare. Oljor med mycket mättat fett (vanlig i fasta fetter och oljor t.ex kokosolja) har längst hållbarhet, det vill säga oxiderar långsammast. En bra tumregel, lite generaliserat, är att en flytande oljeprodukt håller sig i ca 6 månader och upp till ett år i bästa fall utan tillsatt antioxidant, och minst 12 månader upp till två år med tillsatt antioxidant.
Eteriska oljor (naturlig doft) är extra känsliga för oxidation. Därför bör du alltid tillsätta antioxidant i en produkt som innehåller eteriska oljor.

Doftsätt din olja med eteriska oljor

Receptet på skäggolja ger en olja som naturligt luktar lite lätt gräsigt av hamp- och broccolifröoljan, en doft som snabbt försvinner efter applicering.
En mild och fin doftsättning med eteriska oljor ger en extra dimension till din skägg- eller hårolja. Eteriska oljor droppar du i enligt doseringen i receptet. Du kan välja en enda eterisk olja, eller en kombination av flera.
Bra dofter till skäggolja är lite träiga och skogiga dofter som Enbär, Atlasceder, Tallbar, Frankincense och Vetivert men kombinationsmöjligheterna är många. Vi doftsatte vår skäggolja med lika delar Enbär, Frankincense och Bergamott, där bergamotten ger en fin liten citruston på slutet.

Inlägget DIY Beardoil – ekologisk skäggolja med argan-, hampfrö- och broccolifröolja. Även en utmärkt hårolja! dök först upp på Organic Makers.

Oljekit; 6 olika oljor för fantastisk ekologisk hudvård

$
0
0

Oljekit ekologiska oljor för hudvård, 6st - organicmakerse.se

6 olika ekologiska oljor för hudvård

Nu har vi tagit fram ett kit med 6 st olika rena 100% ekologiska oljor för hudvård i praktiska pipettflaskor så att du kan använda dem direkt ur flaskan. Detta är det perfekta hudvårdskitet för dig som vill prova på, eller redan använder fina ekologiska oljor till huden. Eller varför inte ge bort till någon som behöver lite extra ekologisk hudvårdslyx? Du hittar kitet i webbutiken här>

De 6 oljorna kan användas precis som de är droppvis på huden, blandas med varandra direkt i handen innan applicering, eller droppas i din ekologiska ansiktskräm för en extra boost. Oljorna kan även användas till hårvård; särskilt arganoljan och broccolifröoljan är fina hårvårdare.

De 6 oljorna kommer i glasflaskor med pipett och är förpackade i en fin liten box. En beskrivning av varje oljas egenskaper medföljer. Storlekarna är speciellt framtagna för det här kitet och kan inte köpas separat.
De här oljorna ingår i paketet:

Ekologisk arganolja, jojobaolja och nyponfröolja - organicmakers.se

Arganolja 30 ml

Arganolja innehåller hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Argan är en  halvfet olja som är rik på antioxidanter och unika fytosteroler, schottenol och spinasterol, som hjälper torr, skadad och mogen hud. Arganolja är även en bra hårolja som återfuktar och ger håret lyster. Vårdar och ger näring till torrt, skadat och flygigt hår.

Jojobaolja 30 ml

Jojobaoljan är mycket mjukgörande och binder fukt till huden. Den verkar lugnande och balanserande för hudens talgproduktion och passar därför till alla hudtyper, även fet hud. Skyddande. Jojobaoljan används ofta som rengöring med några droppar på en bomullsrondell. Dess långa hållbarhet gör den till en bra basolja i hudvård.

Nyponfröolja 30 ml

Nyponfröolja är en olja som tack vare sitt rika innehåll av A-vitaminsyran retinsyra verkar läkande och regenererande för huden och hjälper till att bibehålla hudens elasticitet och lyster. Nyponfröoljan är särskilt bra för acne och solskadad hud. Fleromättade fettsyror, med omega 3, alfa-linolensyra, stärker och reparerar hudens barriärskikt.

Ekologisk broccolifröolja, granatäppleolja och svartvinbärsolja

Broccolifröolja 10 ml

Broccolifröoljans ovanliga komposition av fettsyror gör den till en riktigt bra hud- och hårvårdande olja. Broccolifröolja ger både lyster och struktur till håret utan att kännas fet eller tynga ner. Bra ansiktsolja rik på erukasyra, som mjukgör, verkar utslätande och skyddar huden från uttorkning. Omega 3 och omega 6 ger näring till och verkar regenererande för huden, bra för anti-age.

Granatäppleolja 10 ml

Granatäppleoljan innehåller den ovanliga fettsyran punicinsyra som har antioxidant, regenererande och antiinflammatorisk verkan för huden. Granatäppleolja innehåller även en rad olika flavonoider, fytosteroler och polyfenoler; bl.a  antocyaniner och ellaginsyra, som kan minska UV-strålars skador på huden och motverka fina linjer. En riktigt lyxig ansiktsolja.

Svartvinbärsolja 10 ml

Svartvinbärsolja är en torr och mild olja som passar alla hudtyper, även mycket känslig hud. Oljan har en unikt verksam och rikt hudvårdande fettsyrebalans. Innehåller de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra (ALA) och en ovanligt hög halt av gamma-linolensyra (GLA) samt stearidonsyra (SDA) som verkar cellförnyande och skyddande för huden.

Paketet innehåller alla 6 oljor i praktiska pipettflaskor. Du doserar oljorna från några få droppar, till så mycket du känner att du vill använda, och masserar in på ren hud. Särskilt på natten är det bra med en extra dos för intensiv vård. Du kan använda dem var för sig, eller blanda några droppar av flera olika. Oljorna räcker länge, så det här lyxiga helt ekologiska paketet är en riktig bra present, såväl till dig själv som till någon du tycket extra mycket om!

Oljekit – 6 oljor för ekologisk hudvård >

Inlägget Oljekit; 6 olika oljor för fantastisk ekologisk hudvård dök först upp på Organic Makers.

Julklappstips! 5 ekologiska hudvårdsprodukter du kan göra själv.

$
0
0

Det lackar mot jul och det är mycket som ska ordnas med. Varför inte förvandla julklappsstressen till en trevlig gör-det-själv kväll? Med våra recept och råvaror gör du superbra ekologiska hudvårdsprodukter till hela familjen, och det är både roligt och lärorikt medan du håller på!

Här kommer 5 tips på handgjorda ekologiska hud- och hårvårdsprodukter du kan göra själv:

Lip balms och cerat

Gör din egen ekologiska hudvård - Organic MakersLip balms i cerathylsor eller i små burkar är en uppskattad present och vi har flera olika recept att välja på. Lip balms är enkla att göra och blir mycket av en liten mängd – så du kan prova på att göra lip balms i både burkar och hylsor. Gör t.ex dina Lip Balms i små 5 ml glasburkar med tjock botten. Tillsätt en fin doft och du har ett gäng riktigt lyxiga små julklappar!

Här hittar du recept på lip balms och cerat:

Ekologiska läppcerat med vanilj & geranium eller ringblomma & apelsin

Ekologiska lip balms med citronzest eller enbär

Ekologiska cerat med bara två ingredieser*

Ansiktsoljor för olika hudtyper

En ansiktsolja är en väl avvägd blandning av flera ekologiska oljor och oljelösliga extrakt, som alla har olika välgörande egenskaper för huden. En ansiktsolja du tillverkar själv av ekologiska ingredienser är hudvård av den allra bästa kvalitet, och är en trevlig present. Knåpa ihop din egen etikett med hjälp av våra mallar, eller gör oljan i en färdigetiketterad 30 ml glasflaska med pipett. En hängetikett runt toppen med ingredienser och en hälsning, och klappen är klar!

Här hittar du recept på ansiktsoljor:

Gör din egen ansiktsolja, fyra olika recept!

 

Skäggolja och hårolja

Den handgjorda ekologiska skägg- och håroljan är uppskattad av alla med behåring i ansikte eller på knopp. Några droppar i skägget eller i hårtoppar och längder ger följsamhet och lyster utan att tynga ner eller kännas fett. Receptet på hår- och skäggolja med arganolja, hampfröolja och broccolifröolja är en riktigt bra vårdande produkt. Du gör den rättvisa med hjälp av en färdigetiketterad 30 ml flaska för Beard Oil eller Hair Oil.

Här hittar du recept på ekologisk skäggolja och hårolja:

DIY beard oil – även en utmärkt hårolja.

 

Zinksalva för babyvård och som läkande salva

Zinksalva är en klassiker med många användningsområden. Zinkens skyddande och vårdande egenskaper skyddar babyrumpans känsliga hud och verkar läkande på finnar och munsår. Gör du zinksalvan själv med ekologiska oljor och vaxer blir zinksalvan också den bästa möjliga!
Tips! Gör zinksalva i små 5 ml glasbrukar; perfekt att ha med sig, eller som en liten solitär på badrumshyllan för snabb behandling av t.ex finnar.

Här hittar du receptet på ekologisk zinksalva:

DIY zinksalva med ekologiska oljor och bivax

 

Body balms och body butters

Härliga krämer i form av Body Balms och Body Butters är också en omtänksam present. En helt naturlig och ekologisk mjukgörande kräm kan du variera i konsistens, egenskaper och utseende för att passa mottagaren. Vi har flera olika recept på mjuka salvor eller fluffiga balms. Ingredienserna är mjukgörande smör, vaxer och vegetabiliska oljor och växtextrakt. En salva, butter eller balms kan göras riktigt enkelt eller mer avancerat.

Här hittar du receptet på ekologiska balms och butters:

Krämigt kroppsbalsam med vanilj, ros och enbär
Två Body Butters med kakaosmör
Kokosbalm med variationer
Sheasmörskräm med ringblomma, kamomill eller morotsextrakt
Fuktighetsbevarande cupuaçokräm

 

Julklappar utan DIY

För den som inte vill eller har tid att göra själv, men ändå vill ge bort fin ekologisk hudvård i julklapp har vi många alternativ.

Broccolifröolja - organicmakers.seEn ren ekologisk olja kan användas precis som den är. Ge t.ex bort en lite lyxigare olja i 30 ml glasflaska och köp till en pipett så att den kan användas direkt ur flaskan. Broccolifröolja för håret är populärt, liksom den fina Hallonfröoljan som med fördel kan användas droppvis som grund i din hudvårdsrutin, eller som en närande kur för huden över natten. Bland våra ekologiska vegetabiliska oljor hittar du fler alternativ.
Oljekit ekologiska oljor för hudvård, 6st - organicmakerse.seI vår specialutgåva ”Oljekit – 6 ekologiska oljor” får du ett helt paket med 6 st olika riktigt bra oljor, alla i glasflaskor med pipett! Dessutom ingår en beskrivning av de olika oljornas egenskaper och fördelar.
Startkit DIY ekologiska råvaror - organicmakers.seTill den som vill börja göra sin egen ekologiska hudvård kan du ge bort ett startkit med ekologiska råvaror. Där finns ingredienser för att prova på flera av våra recept. Du hittar recept du kan göra med startkitet i receptbloggen.

Vi önskar er en riktigt fin jul och en lång helg med massor av roliga DIY-projekt! /Daniel & Josefin, Organic Makers

Inlägget Julklappstips! 5 ekologiska hudvårdsprodukter du kan göra själv. dök först upp på Organic Makers.

DIY Mineralsmink; mica, pigment och mineralbaser

$
0
0


Mineralsmink, pigment och mica

Mineralsmink pratas det mycket om, och om du använder smink och är lite eko-medveten har du säkert använt något av allt mineralsmink med ekostämpel som finns att tillgå. Faktum är att den mesta make-up som tillverkas, eko eller inte, innehåller någon form av mineraler och mineraliska ämnen. Skillnaden mellan bra, naturligt smink och annat ligger i vilka övriga ingredienser och färgämnen som ingår i sminket. Ska sminket vara naturligt ska inga färgämnen vara syntetiska och de hjälp- och bindemedel som används vara naturliga, och gärna vegetabiliska och ekologiska.

Riktigt bra mineralsmink utan onödiga kemikalier och irriterande ämnen kan du göra själv! I vårt sortiment har vi nu ett sortiment mineraler och pigment, utan tillsatser som konserveringsmedel, silikoner, talk eller bismuth oxychlorid (vismutoxid) som är både irriterande för huden och osnällt för miljön och svårt för våra reningsverk att hantera. Varken mineralerna eller pigmenten innehåller nanopartiklar. Bra helt rena ingredienser för att göra mineralsmink som DIY mineralpuder, mineralfoundations, mineralrouge, mineralögonskugga, färgade lip balms, läppstift med mera!

Ingredienser till naturligt mineralsmink

Mica

Mica är en av de vanligaste mineralingredienserna i mineralsmink. Mica är en mineral av sorten muskovit, en skimrande bergart. Mican mals fint i olika kvaliteter. Mica pärlemor har ett lätt skimmer medan matt mica är lite extra mald, för att ta bort de glittriga effekterna i kristallerna. Ofärgad naturell mica används i t.ex mineralfoundations, puder, rouge och ögonskuggor, för att ge fyllighet, släthet, täckförmåga och lyster. Det finns också färgad mica; micamineral som med hjälp av värme infärgats med naturliga mineralpigment som t.ex. järnoxider för att skapa olika sammansatta färger.

 

Mineralen muscovit (mica) är vanligare än du tror; den mesta av all mica används i elektroniska komponenter och t.ex skärmar, som ett halvledande och värmeisolerande material. Till exempel innehåller datorn, plattan eller telefonen du använder just nu antagligen mer mica än du kommer att använda i ditt mineralsmink. Ett annat användningsområde för mica är större blad (sheet mica) som används som värmeisolerat glas till traditionella spisar, och mican har också används historiskt till fönster och halvgenomskinliga paneler, innan glaset var så utbrett som det är i dag. Vår mica kommer från kontrollerad utvinning.

DIY mineralsmink - oxidpigment & ultramariner - organicmakers.sePigment; oxider och ultramariner

Oxidpigment i pulverform av t.ex oxiderade metaller. Olika metaller skapar olika färger, typiska för sitt ursprung. Det går alltså inte att skapa vilken kulör som helst genom oxidering, som med ett syntetiskt piment, utan de naturliga kulörer som uppstår är typiska; oxidsvart, oxidröd, oxidgult o.s.v. Det är de här pigmenten som sen kombineras till olika kulörer i mineralsmink och används för att färga in mica.

Pigmenten är matta och även om de är ett mycket finmalet pulver (ej nano), har pigmenten en något grövre struktur än färgad mica. Pigmenten behöver därför blandas ut noga för att inte ge pigmentprickar eller streck, t.ex genom att mortlas samman, eller bearbetas tillsammans med olja till en tjock pigmentpasta för färgsättning.

I mineralpuder som foundation och rouge, blandas flera olika pigment för att skapa rätt ton med vit titandioxid och zinkoxid för ljushet, och blandas med en naturlig mineralbas för bra konsistens, yta och vidhäftning.

Pigmenten är ljusäkta och används också för att färga t.ex egentillverkad tvål.
Tänk på att pigment är kraftigt färgande, en liten mängd färgar mycket. När du jobbar med pigment använder du mycket små mängder åt gången. Små 0,05 ml miniskopor är utmärkta för att dosera små mängder pigment.

DIY mineralsmink - mica, mineraler och mineralbaser - organicmakers.seMineraler & mineralbaser

Förutom färgen i ditt mineralsmink; färgad mica eller pigment, innehåller naturligt mineralsmink mineraler som ofärgad mica, leror och mineralpulver för att ge rätt egenskaper till den mineralsminksprodukt du vill göra. I vårt sortiment har vi två olika färdiga mineralbaser, som precis som övriga mineralingredienser är helt utan tillsatser som konserveringsmedel, vismut, silikoner och talk.

Mineralbas ögonskugga är en mineralblandning som blandas med färgad mica eller pigment för att skapa en puderögonskugga som fäster bra på ögonlocket och ger en fin finish. När du gör en puderögonskugga blandar du 1 del mineralbas och 3 delar pigmenterad mica eller mineraliska pigment för ett bra resultat. Blanda små mängder och förvara i små burkar med perforerat lock, eller små 5 ml glasburkar.

Mineralbas foundation är en väl avvägd blandning av Mica, titandioxid, zinkoxid och kaolin av kosmetisk kvalitet (mer finmald än den kaolin som används till t.ex ansiktsmasker) som samverkar för att ge en bra puderbas. Mineralbasen ger pudret sina egenskaper som ljushet, matt lyster och vidhäftning.  Kulören till ditt puder blandar du av oxidpigment som brun, gul och grön järnoxid i små doser. Ett mineralpuder innehåller 5-10% matta pigment och resten mineralbas. Mineralpuder förvaras bäst i en puderdosa med med perforerat lock som göra att du lätt kan dosera ditt puder med hjälp av puderborste.

 

Recept på Mineralsmink

Med mineraler, pigment och färgad mica och vegetabiliska oljor och vaxer kan du göra i princip alla typer av mineralmakeup. Vi kommer att lägga ut recept här i receptbloggen efterhand, och vissa doseringsanvisningar hittar du i respektive produkts produktinformation i webbshopen.

Exempel på mineralsmink du kan göra själv:

Mineralpuder; Matta pigment och mineralbas foundation
Mineral correctors; Matta pigment och mineralbas foundation
Foundations och concealers; Matta pigment, matt mica och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer.
Underlagscreme och BB-creme; Matta pigment, matt mica och egentillverkad ansiktskräm.
Puderögonskugga; Pigmenterad mica och mineralbas ögonskugga.
Krämögonskugga; Pigmenterad mica och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer.
Läppstift och färgade lipbalms: Pigmenterad mica, Matta pigment och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer. Recept på läppstift och färgade lip balms hittar du här >
Kohl och kajal: Svart järoxid, mica och bindemedel som ekologiska oljor, smör och vaxer.

Recepten kommer att dyka upp efterhand i receptbloggen. Har du ett eget recept du vill dela med dig av får du gärna skriva det i kommentarsfältet!

 

DIY – gör dina egna färgade lip balms och cerat

$
0
0

Med oxidpigment, färgad mica och ekologiska oljor och vaxer kan du enkelt tillverka dina egna läppstift eller färgade lip balms och cerat. Vilken färg du vill ha och hur färgstarka de ska vara bestämmer du själv!
Du kan göra cerat i cerathylsor, eller göra lip balms i burkar. Vi har flera olika burkar att välja mellan, t.ex små 5 ml glasburkar, 15 ml glasburkar eller 15 ml aluminiumburkar med skruvlock eller fyrkantiga 20 ml med skjutlock.

Du kan blanda pigment och pigmenterad mica i vilket av våra lip-balm recept du vill (du hittar dem här), eller följa grundreceptet nedan. Ca 1 tesked (5ml) pigment per 50 ml lipbalm blir en ganska stark färg; du kan tillsätta mer eller mindre mängd pigment beroende på hur kraftig färg du vill ha. Genom att välja olika oljor till dina cerat kan du också påverka konsistens och utseende; lite glansigare oljor som jojoba och basoljor som mandel och aprikos ger lätt glans och bra glid, medan riktigt torra oljor som går snabbt in i huden ger ett mer matt utseende. (Läs om alla våra oljor i inlägget ”Ekologiska oljor för hudvård – Stora fettsyreguiden”).

Färgade lip balms och cerat, grundrecept

ca 50 ml/g (räcker till ca 10 cerathylsor eller 10st 5 ml glasburkar)

ca 40 g vegetabilisk olja. Oljor som passar bra till lip balms och cerat är t.ex jojobaolja, mandelolja och aprikosolja.
ca 10-12 g ekologiskt bivax
ca 1 tsk pigment/pigmenterad mica

Blanda först de torra pigmenten och/eller den pigmenterade mican i en skål eller värmetålig behållare. Till en ganska klar röd färg använde vi drygt 1/2 tsk Alabama Rose Mica, samt knappt 1/2 tsk Röd järnoxid. Du kan själv experimentera fram den nyans du vill ha, tänk bara på att använda små mängder pigment åt gången, då vissa toner kan vara väldigt dominerande.
Tillsätt sedan flytande olja droppvis och arbeta ihop till en slät färgpasta. Tillsätt inte för mycket olja från början, då blir pigmenten svåra att blanda ut och balmet blir lätt grynigt. Tillsätt successivt all olja och rör samman. Tillsätt bivaxet och smält över vattenbad eller på korta intervaller i microvågsugn tills allt har smält. Häll upp i cerathylsor eller på burk och låt svalna.

Gör du lipbalms i burk kan du använda den mindre andelen bivax. I cerathylsor behöver balmet vara lite fastare, då använder du den lite större mängden bivax.

Hållbarhet: Ett lipbalm som du börjat använda har en hållbarhet på ca 6 månader i normal rumstemeratur. Gör du många balm kan du förvara dem  du inte kommer att använda på ett tag i kylen så håller de längre. För att ytterligare förlänga hållbarheten och ge lite extra vårdande egenskaper kan du tillsätta en droppe naturlig e-vitamin i din blandning, då blir hållbarheten ca dubbelt så lång.

Att blanda kulör till lip balmsRöda pigment till Lip balms

Med naturliga mineralpigment och pigmenterad mica kan du blanda många olika kulörer till dina lip balms och läppstift. Det kan vara lite knepigt att få till tänkt nyans innan man lärt sig hur pigmenten fungerar och vilka som ger mer och mindre färg. Röd järnoxid har t.ex en roströd ton med en gul underton, som inte ger ett klart rött läppstift om den används ensam. För att få till den röda nyansen på bilden har vi blandat drygt en halv tesked Alabama Rose mica med knappt en halv tesked röd järnoxid för att balansera upp tonen. För att få ljusare pastelltoner tillsätter du små mängder vit titanoxid.
1 tsk pigment/mica per 50 g lipbalm ger en ganska kraftig ton. Använder du hälften så mycket blir tonen mildare och lite mer genomskinlig.

Experimentera dig fram med olika mica och pigment, och var försiktig med pigmenten så att du inte färgar in allt i din omgivning under tiden! Små 0,05 ml måttskedar är bra att dosera med. Glöm inte att skriva ner hur mycket du använder av varje medan du experimenterar. Det finns inget så irriterande att få fram den perfekta kulören och inte veta hur den återskapas!

Viewing all 80 articles
Browse latest View live